ΑΡΗΣ – Europa League: Τα εκατομμύρια, οι ιδιαιτερότητες και η πρώτη “επαφή” με τους αντιπάλους!

από AllAboutARIS

Ο αποκλεισμός από το κύπελλο ήταν οδυνηρός αλλά η ζωή συνεχίζεται και ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του την πρόκληση των ομίλων του Europa league που θα επιτρέψει στον σύλλογο να σαλπάρει και πάλι προς την επιτυχία.

Ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν έχει ξεκινήσει και οι ευρωπαϊκοί όμιλοι αποτελούν επιθυμία και ανάγκη για τον σύλλογο που όπως και πέρυσι έδειξε ότι μπορεί. Είναι το σημείο που ο ΑΡΗΣ καλείται να δείξει πυγμή και να βγει πιο δυνατός από τον συναισθηματικό κυκεώνα των ημερών.

Οι κιτρινόμαυροι δεδομένα δεν μπορούν να διεκδικήσουν πλέον το καλό εισιτήριο για το Europa league συνεπώς θα πάρουν αυτό για τον 2ο προκριματικό ευελπιστώντας να φτάσουν μέχρι τους ομίλους μέσα από την διεξαγωγή μόλις τριών παιχνιδιών, αφού τα ζευγάρια που θα προκύπτουν θα λύνουν τις διαφορές τους σε μονό παιχνίδι με την έδρα να καθορίζεται μέσα από κλήρωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτηθεί από την UEFA ενόψει της σεζόν 2020-2021, ο ΑΡΗΣ ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στην Ευρώπη στις 17 Σεπτεμβρίου. Η ενδεχόμενη πρόκριση θα τον φέρει μια εβδομάδα μετά στον 3ο προκριματικό (24 Σεπτεμβρίου) ενώ χωρίς ανάσα θα παιχτεί και ο τελευταίος αγώνας πριν τους ομίλους (play offs-1 Οκτωβρίου). Συνεπώς, όλα θα κριθούν σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων όπου δεδομένα θα χρειαστεί και η τύχη στις κληρώσεις όσον αφορά τους αντιπάλους αλλά και την έδρα διεξαγωγής του μονού αγώνα. Σε κάθε περίπτωση το “Κλεάνθης Βικελίδης” δημιουργεί μεγάλο αβαντάζ για τον ΑΡΗ.

Το UEFA Ranking και τα γκρουπ δυναμικότητας

Βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής περιπέτειας αποτελεί το UEFA Ranking και οι ενδεχόμενες κληρώσεις βάσει των γκρουπ δυναμικότητας. Ο ΑΡΗΣ τα τελευταία χρόνια με την απουσία του από τα ευρωπαϊκά σαλόνια έχει υποστεί σημαντική φθορά στην βαθμολογία του αλλά πλέον μόνο αισιόδοξα μπορεί να κοιτάει το μέλλον. Και αυτό γιατί στο UEFA Ranking προσμετρούνται οι τελευταίες 5 σεζόν κάθε ομάδας στην Ευρώπη με τον ΑΡΗ κάθε χρονιά που θα παίζει στην Ευρώπη να διώχνει και ένα μηδενικό από τις “μαύρες” χρονιές.

Την αρχή έκανε πέρυσι με τους 2.000 πόντους που περισυνέλλεξε και φέτος θα συνεχίσει το έργο του για αναρρίχηση σε πρώτη φάση στην πρώτη 200αδα των ομάδων της UEFA. Οι 2.000 πόντοι για την κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου δεν θα επηρεάσουν τον ΑΡΗ αφού θα μετάσχει σε αυτή με τον συντελεστή της Ελλάδας που βρίσκεται στους 5.260 βαθμούς. Οπότε είναι δεδομένο από τώρα ότι ο ΑΡΗΣ όπως και πέρυσι θα μπει ως δυνατός στην πρώτη του κλήρωση.

Από εκεί και πέρα όμως οι κιτρινόμαυροι στους επόμενους δύο γύρους, θα έχουν τον ρόλο του αδύναμου στις κληρώσεις εκτός και αν ο αντίπαλος στον 3ο προκριματικό έχει υψηλό συντελεστή στο Ranking και… παρασύρει τον ΑΡΗ στους δυνατούς, στα play offs της διοργάνωσης, μιας και η επόμενη κλήρωση γίνεται πάντα πριν διεξαχθεί ο προηγούμενος γύρος και οι ομάδες μπαίνουν ως ζευγάρι στην κλήρωση που ακολουθεί.

Το οικονομικό κίνητρο και οφέλη

Πρόκριση στους ομίλους σημαίνει πολλαπλά οφέλη για τον σύλλογο. Το ευρωπαϊκό κουστούμι σου δίνει αυτοπεποίθηση, οπαδικά και αγωνιστικά ενώ το σημαντικότερο, επιφέρει μεγάλη οικονομική ευφορία στον σύλλογο. Τα ποσά προκρίσεων έχουν αναρτηθεί από την UEFA και πάμε να δούμε πόσα μπορεί να κερδίσει ο ΑΡΗΣ.

Από την παρουσία του και μόνο στον 2ο προκριματικό γύρο θα λάβει 260.000 ευρώ. Η πρόκριση στον επόμενο γύρο θα φέρει ακόμα 280.000 ευρώ στα ταμεία ενώ για τα Play offs το ποσό που κερδίζεις ανέρχεται στις 300.000 (μόνο σε περίπτωση αποκλεισμού λαμβάνεται αυτό). Έχοντας ως προίκα ήδη 540.000 ευρώ και καταφέρνοντας να μπει στους ομίλους θα λάβει άλλα 2,92 εκατομμύρια ευρώ και από εκεί και πέρα κάθε πόντος πληρώνεται ξεχωριστά. Για κάθε νίκη μπαίνουν στα ταμεία 570.000 ευρώ και για κάθε ισοπαλία 190.000 ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το οικονομικό market pool της UEFA (που μοιράζεται βάσει των ελληνικών ομάδων που βρίσκονται στους ομίλους) εκτοξεύοντας το ποσό. Μπακαλίστικα υπολογίζοντας αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα χρήματα που θα έρθουν από νίκες, εισιτήρια και εμπορική χρήση, τα έσοδα από την είσοδο στους ομίλους του Europa league μπορούν να φτάσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αντίπαλοι και οι εκπρόσωποι των πρωταθλημάτων του BIG 5

Κατά το παρελθόν ο ΑΡΗΣ πολλές φορές έκανε την υπέρβαση σε προκριματική φάση αποκλείοντας θεωρητικά πιο εύρωστους αντιπάλους. Κόντρα στα προγνωστικά θα πορευτεί και στο σήμερα αφού όπως προείπαμε στον 3ο προκριματικό και τα play offs θα βρίσκεται λογικά στους αδύναμους. Η κληρωτίδα λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται τη φετινή σεζόν με τους μονούς προκριματικούς θα έχει διπλό λόγο αφού εκτός από τον αντίπαλο θα καθορίζει και την έδρα της αναμέτρησης.

Προφανώς και είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε προβλέψεις όσον αφορά τους αντιπάλους αλλά μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να γίνει. Είναι δεδομένο ότι στον 2ο προκριματικό γύρο ο ΑΡΗΣ όντας στους δυνατούς θα αντιμετωπίσει ομάδα από υποδεέστερο θεωρητικά πρωτάθλημα. Αντίπαλος από τα Νησιά Φερόε και την Ουαλία μέχρι τη Λιθουανία και το Καζακστάν. Πάντα στο παιχνίδι οι Κυπριακές ομάδες με τις Σκωτσέζικες που φαντάζουν ως οι πιο δύσκολες σε αυτό τον γύρο (στους πρώτους δύο προκριματικούς συμμετέχουν σύλλογοι κυρίως κυπελλούχοι ή που έλαβαν 2η ή 3η θέση στα λιγότερα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης).

Στη συνέχεια και εννοώντας τους επόμενους δύο γύρους τα δεδομένα είναι πολλά. Αρκετές ομάδες που ξεκίνησαν νωρίς έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν και αργότερα στο δρόμο του ΑΡΗ ενώ από αυτές που θεωρούνται… παρείσακτες και κανείς δεν επιθυμεί να τις βρει στο δρόμο του είναι οι ομάδες από το BIG 5. Χαρακτηριστικά κάποιες από αυτές που φαίνεται ότι θα παίξουν προκριματικά είναι οι Βόλσφμπουργκ ή Χόφενχαιμ, Βιγιαρεάλ ή Βαλένθια, Μίλαν, Λυών ή Νις, Τότεναμ ή Άρσεναλ, Σπόρτινγκ ή Μπράγκα και Αϊντχόφεν.

Πολλά περισσότερα με αναλύσεις για υποψήφιους αντιπάλους και UEFA Ranking προς τα τέλη Ιουλίου όταν θα έχει συμπληρωθεί ο χάρτης και θα πλησιάζει η πρώτη κλήρωση για τον ΑΡΗ (31 Αυγούστου ή 1 Σεπτεμβρίου).

Προτεινόμενα Άρθρα