Η μέρα που η Γαλλία του Ζιντάν διέλυσε την Βραζιλία και κατέκτησε το Mundial (vid)

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Αν και ο Ρονάλντο είχε στομαχικές διαταραχές το πρωί του τελικού, βρέθηκε στην 11άδα της Σελεσάο, όμως ήταν παρών-απών και εκείνος που έλαμψε ήταν άλλος

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ότι βρισκόμαστε στον τελικό. Δουλεύουμε γι’ αυτό εδώ και δύο χρόνια και αξίζουμε να νικήσουμε» ήταν τα λόγια του τεχνικού των Τρικολόρ, Εμέ Ζακέ. Αν και η Γαλλία είχε αποτύχει να δώσει το «παρών» στο Euro του 1996, ο προπονητής των Τρικολόρ, δεν είχε γίνει ‘αποδεκτός’ από τους δημοσιογράφους συμπατριώτες του. Οι τελευταίοι αμφέβαλλαν για το κατά πόσο ταιριάζει στην Εθνική και ισχυρίζονταν πως οτιδήποτε άλλο από την παρουσία στον τελικό στην εντός έδρας διοργάνωση, θα είναι αποτυχία.

Εξτρα βάρος στους ώμους του Ζακέ έριχνε το γεγονός ότι η Γαλλία θα κατέβαινε στη διοργάνωση με μια σπάνιας κλάσης φουρνιά η οποία αναφερόταν ως ‘golden genaration’. Ο αρχηγός, Ντιντιέ Ντεσάν, ο star-player, Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν εκεί και οι Τρικολόρ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προχωρούσαν στη διοργάνωση. Ο Ζιζού είδε κόκκινη στη φάση των ομίλων κόντρα στην Σαουδική Αραβία και κόντρα στην Παραγουάη στη φάση των «16» χρειάστηκε το Χρυσό Γκολ του Λοράν Μπλαν στην παράταση για να έρθει η πρόκριση. Στα προημιτελικά, η Γαλλία απέκλεισε στην ψυχοφθόρο διαδικασία την Ιταλία.

 
 

Στα ημιτελικά, ήταν η σειρά της εκπληκτικής Κροατίας. Ο Σούκερ είχε βάλει μπροστά τους Χρβάτσκι και στο ημίχρονο ο Ζακέ είπε στους παίκτες του «δεν έχετε καμία ελπίδα να κατακτήσετε τον τίτλο». Ομως δύο γκολ του Τιράμ στο φινάλε της αναμέτρησης έστειλαν τους Τρικολόρ στον τελικό κόντρα στην κάτοχο του τίτλου, Βραζιλία.

Αν και ο Ρονάλντο είχε στομαχικές διαταραχές το πρωί του τελικού, βρέθηκε στην 11άδα της Σελεσάο, όμως ήταν παρών-απών και εκείνος που έλαμψε ήταν άλλος. Με δύο κεφαλιές από δύο εκτελέσεις κόρνερ ο Ζιντάν έκανε μόνος του το 2-0 για την Γαλλία στο Parc des Princes και αφού ο Ντένιλσον είχε δοκάρι ο Εμανουέλ Πετί έκανε έδωσε χαρακτήρα τρελού party στην ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα για το 3-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Μπορεί κανένας να μην τον είχε αποδεχθεί και ποτέ να μην κέρδισε την ‘εμπιστοσύνη’ του Τύπου, όμως ο Ζκέ μόλις τους είχε διαψεύσει όλους. Αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός Εθνικής ομάδα για το 1998 από τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2007 προβιβάσθηκε σε Αξιωματικό και έκλεισε την καριέρα του στην πιο υψηλή θέση…

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X