"Γίλμα Κατάμα, ο πρώτος Αιθίοπας που έπαιξε στην Ευρώπη και στον ΑΡΗ"

από Γιώργος Γκάτος

Ο Γίλμα Κατάμα ήρθε στην Ελλάδα το 1964, για να αποτελέσει τον πρώτο Αφρικανό στην Ελλάδα αλλά και τον πρώτο Αιθίοπα που αγωνίζεται στη "Γηραιά Ήπειρο".

Μεταξύ άλλων, το αφιέρωμα αναφέρει: 

“Ο Γίλμα ήταν ένας ταχύτατος αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής, με μαγευτικές ικανότητες ντρίμπλας και δυνατό σουτ. Δεν μου έκανε εντύπωση το ότι αποκτήθηκε από μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Αιθιοπίας. Δεν μπορώ να βρω στατιστικά στοιχεία για τις συμμετοχές του με την ομάδα, όμως πρέπει να τα πήγε πολύ καλά αφού πήρε μεταγραφή στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΑΡΗ, το 1964 σε ηλικία 19 ετών. Έγινε ο πρώτος Αιθίοπας ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη και ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα.

Ένα από τα highlights της παρουσίας του στον ΑΡΗ, ήταν όταν οι “Κιτρινόμαυροι” αντιμετώπισαν την Ρόμα για το Κύπελλο Εκθέσεων τη σεζόν 1964-65. Αν και το παιχνίδι έληξε 0-0, ο Γίλμα είδε ένα γκολ του να ακυρώνεται, ενώ χρίστηκε MVP της αναμέτρησης.

Δυστυχώς, ο Γίλμα Κατάμα έπρεπε να βρει νέο σπίτι, μετά την απόφαση της Ελληνικής ομοσπονδίας για απαγόρευση συμμετοχής ξένων ποδοσφαιριστών.”

Προτεινόμενα Άρθρα