Back to basics

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η φετινή προετοιμασία του ΑΡΗ έχει ένα νέο πρόσωπο. Τον Μίχαελ Ένινγκ…

Ναι, τον ξέρουμε τον Γερμανό, αλλά ο οργανισμός τον βιώνει για πρώτη φορά σε συνθήκες προετοιμασίας. Την φάση που περίμενε δηλαδή ώστε να ξεκινήσει το “χτίσιμο” του δικού του ΑΡΗ, έπειτα από μία δύσκολη σεζόν στην οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μία ομάδα που δεν ήταν δική του. Και κυρίως δεν ήταν σε θέση να κάνει ούτε μία διορθωτική κίνηση.

Από σήμερα η ομάδα διανύει την 7η μέρα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της. Είναι ακόμα νωρίς για να βγουν συμπεράσματα όμως ένα πράγμα είναι δεδομένο. Οτι ο Γερμανός ξεκινάει από το μηδέν. Από τα βασικά, μέχρι να φτάσει στην ουσία αυτού που θέλει να δημιουργήσει.

Αγωνιστικά συμπεράσματα είναι επιπόλαιο να καταγραφούν σε αυτήν την φάση, όταν ακόμα δεν έχει γίνει τόση δουλειά στην τακτική. Σίγουρα όμως αυτές τις μέρες αρχίζουν να γίνονται ξανά τα “θέλω” του 54χρονου τεχνικού, όπως και εκείνα τα στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση από την περασμένη Πέμπτη (13/08) που η ομάδα βρίσκεται στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας.

-Η κυκλοφορία της μπάλας

Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της πρόθεσης του Ένινγκ να ξεκινήσει από το μηδέν. Οι ασκήσεις με πάσες, σε διάφορες παραλλαγές, είναι κάτι συνηθισμένο στα 3-5 Πηγάδια αυτές τις μέρες. Θέλει το πολύ δύο επαφές, οι παίκτες να μάθουν τις κινήσεις των υπολοίπων και κυρίως ουσία. Κάτι που αποτυπώνεται στην ατάκα, “αν θέλετε να παίξετε σπουδαία, πρέπει να πασάρετε καλά”.

-Χημεία

Ένα ακόμα εξίσου σημαντικό στοιχείο σε αυτό που θα επιχειρήσει να παίξει ο ΑΡΗΣ φέτος. Οι παίκτες πρέπει να… βρίσκονται μεταξύ τους. Και αυτό επιδιώκει ο Ένινγκ μέσα από το ασκησιολόγιό του έως τώρα, για να φτάσει κάποια στιγμή στην φάση των αυτοματισμών. 

-Κίνηση κάθετα και… diagonal

Χαρακτηριστικό επίσης πολύ σημαντικό, η εξέλιξη του οποίου επιδιώκεται επίσης. Το στυλ παιχνιδιού που έχει βάλει ως στόχο ο ΑΡΗΣ, απαιτεί διαρκή κίνηση. Αλληλοκαλύψεις, στηρίγματα, δημιουργία χώρων και κίνηση στα μεσοδιαστήματα, ώστε να υπάρχει ευελιξία και να δίνονται επιλογές για να κυκλοφορεί πιο γρήγορα η μπάλα. Είτε κάθε είτε διαγώνια ή … diagonal. Ο Ένινγκ χρησιμοποιεί αυτή  την ορολογία τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη λέξη έως τώρα στην προετοιμασία. 

-Φυσική κατάσταση και διαχείριση τρεξιμάτων

Μπορεί να θεωηρθεί ως συνέχεια της κίνησης, αφού είναι προαπαιτούμενο για αυτήν. Φυσικά κάθε ομάδα στην προετοιμασία της δουλεύει στην φυσική κατάσταση. Το θέμα όμως για τον ΑΡΗ της νέας σεζόν δεν είναι απλά να τρέχει, αλλά να το κάνει και αυτό με ουσία. Δηλαδή να διαχειρίζονται οι παίκτες τα τρεξίματά τους. Είτε πρέπει να επιτεθούν είτε πρέπει να πρεσάρουν. 

Ολα τα παραπάνω -και ίσως κάποια ακόμα- είναι ακόμα στο αρχικό τους στάδιο. Ο Ένινγκ είναι ξεκάθαρο ότι το… παίρνει από την αρχή για να φτάσει στο σημείο που θέλει και μέχρι να μπει στην ουσία. Δηλαδή το τακτικό κομμάτι. Κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι θέλει να βάλει πρώτα τις βάσεις για να είναι πιο έτοιμη η ομάδα όταν θα το κάνει. 

Φυσικά υπάρχει ακόμα μία “γεμάτη” εβδομάδα για την ομάδα στο Βέρμιο, με αρκετές προπονήσεις και δύο φιλικά. Ένα διάστημα στο οποίο η λογική λέει ότι ο Γερμανός θα δείξει κάτι παραπάνω. 

Προτεινόμενα Άρθρα