UEFA Ranking: Ξαναγίνεται συλλέκτης βαθμών!

από AllAboutARIS

UEFA Ranking και ΑΡΗΣ. Μια σχέση που πρέπει να αποκατασταθεί για να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι πιθανότητες για πιο ευνοϊκές κληρώσεις στο μέλλον.

Οι κιτρινόμαυροι έλειψαν για σχεδόν μια δεκαετία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αποτέλεσμα να ξεκινούν από το μηδέν την ανηφόρα για την επανάκτηση του υψηλού συντελεστή στο UEFA Ranking. Μια σημαντική παράμετρος και προνόμιο για τις ομάδες που διαθέτουν αρκετούς βαθμούς στο Ranking καθώς μεγαλώνουν τις πιθανότητές τους να προχωρήσουν στις διοργανώσεις της UEFA.

Για τον ΑΡΗ η ζωή των κληρώσεων φαντάζει αρκετά δύσκολη, στη δεύτερη σεζόν της επιστροφής του. Και θα χρειαστεί να κάνει περαιτέρω υπομονή και υπερβάσεις για να απολαμβάνει προνόμια που ο ίδιος θα έχει κερδίσει.

Το UEFA Ranking δουλεύει ως εξής: Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπολογίζει στο Ranking των ομάδων τις 5 τελευταίες σεζόν στις διοργανώσεις της. Αν η βαθμολογία του εκάστοτε συλλόγου είναι χαμηλότερη του συντελεστή της χώρας, τότε συμμετέχεις στις κληρώσεις με τον δεύτερο, όπως και στο παράδειγμα του ΑΡΗ. Οι κιτρινόμαυροι αυτή τη στιγμή έχουν μόλις 2.000 βαθμούς (η Ελλάδα 5.260), αυτούς που συγκέντρωσαν κατά την περυσινή σεζόν με την πρόκριση επί της ΑΕΛ Λεμεσού.

Συνεπώς τώρα ξεκινάει η αντεπίθεση για τον ΑΡΗ καθώς έχει την ευκαιρία κάθε χρόνο να διώχνει από την “πλάτη” του και ένα μηδενικό. Όσες περισσότερες νίκες-προκρίσεις, τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει σε υψηλά στάνταρ.

Το σύστημα βαθμολόγησης: Ο ΑΡΗΣ με τη συμμετοχή του και μόνο στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa league εξασφάλισε 1.500 βαθμούς αλλά αυτό δεν αρκεί. Ενδεχόμενη πρόκριση επί της Κόλος Κοβαλίβκα, “κλειδώνει” τους 2.000 βαθμούς όπως και πέρυσι. Τώρα απαιτείται το βήμα παραπάνω. Με τον ΑΡΗ στα play off της διοργάνωσης οι εγγυημένοι βαθμοί της σεζόν θα είναι 2.500. Σε περίπτωση που εκπληρωθεί ο βασικός στόχος της συμμετοχής στους ομίλους, δεν προστίθενται βαθμοί ως μπόνους, συνθήκη που ισχύει στο Champions league (4.000) αλλά είναι εξασφαλισμένοι ανεξάρτητα από την πορεία τουλάχιστον 3.000 βαθμοί, τη στιγμή που κάθε πόντος βαθμολογείται χωριστά. Συγκεκριμένα η νίκη δίνει 2.000 βαθμούς και η ισοπαλία 1.000 βαθμούς.

Με αυτό τον τρόπο (φέρνοντας νίκες) και αποβάλλοντας κάθε χρόνο τα μηδενικά της ευρωπαϊκής του απουσίας, ο ΑΡΗΣ θα κάνει το μεγάλο restart στο UEFA Ranking.

Προτεινόμενα Άρθρα