Ρόστερ analysis: Πληρότητα, ποιότητα, προοπτική

από Νίκος Παπαδόπουλος

Αναζητήσεις, σκάουτινγκ, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, χαμένες περιπτώσεις, υπερβάσεις…

Αυτά και άλλα πολλά συνέθεσαν το σκηνικό των προηγούμενων μεταγραφικών μηνών που… διέσχυσε ο ΑΡΗΣ, για να φτάσει στην διαμόρφωση ενός ελκυστικού ρόστερ. 

Δεν είναι υπερβολή ότι χαρακτηρίζεται ως το πιο “γεμάτο” των τελευταίων 15 ετών, όπως επίσης ένα από τα πιο ελκυστικά και ενδιαφέροντα της σύγχρονης ιστορίας του ΑΡΗ.

Οι κινήσεις του καλοκαιριού και το ντεμαράζ του Θεόδωρου Καρυπίδη τις τελευταίες εβδομάδες, “γέννησαν” ένα ρόστερ που χαρακτηρίζεται από τρία “Π”. Πληρότητα, ποιότητα και προοπτική. 

Ένα ρόστερ-ευλογία για τον προπονητή, το οποίο μεγαλώνει τον πήχη και αυξάνει τις προσδοκίες για όσα μπορεί να πετύχει η ομάδα την φετινή σεζόν.

To ρόστερ των 29+2 παικτών

Η πληρότητα φαίνεται πρώτα από τον αριθμό των επιλογών. 31 στο σύνολο και 29 ουσιαστικά. Οι δύο παίκτες με αστερίσκο είναι ο Φάμπιαν Έμαν που δεν υπολογίζεται όπως και ο Λίριν Ντουάρτε που δεν είναι στα πλάνα της ομάδας αλλά βρίσκεται και στο ιατρικό δελτίο.

Επιλογές που πρώτα έγιναν λόγω των απαιτήσεων της σεζόν και παράλληλα ώστε ο ΑΡΗΣ να είναι έτοιμος με τυχόν αναποδιές που αφορούν την υπόθεση της FIFA. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η αισιοδοξία της ομάδας για την θετική έκβαση της υπόθεσης. Απλά προνοεί.. 

Στόπερ και χαφ: Φουλ επιλογές

Οι θέσεις που ξεχωρίζουν για την πληθώρα των επιλογών, είναι τα στόπερ και οι κεντρικοί χαφ. Από πέντε επιλογές και στις δύο περιπτώσεις, εμπλουτισμένες με εμπειρία αλλά και… νιάτα όπως ο Πέτρος Μπαγκαλιάνης ή ο Αλί Αντέμ.

Περιφέρεια… φωτιά

Η επίθεση “έχει” Λόπεθ και Μάνο. Ικανοί, με διαπιστευτήρια αλλά χωρίς να έχει φτάσει ο καθένας στο δικό του potential. Για αυτό υπάρχει η… περιφέρεια που “ξελασπώνει” τον ΑΡΗ με τις επιλογές που υπήρχαν εξ αρχής όπως και με εκείνες που προστέθηκαν προσφάτως. Έξι επιλογές παικτών, πέντε από τις οποίες μπορούν να αγωνιστούν και στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ ενώ οι τρεις από αυτούς (Γκαρσία, Σίλβα, Χατζηπιρπιρίδης) μπορούν υπό προϋποθέσεις να αγωνιστούν ακόμα και στην κορυφή της επίθεσης.

Παίκτες-“μπαλαντέρ”

Το φετινό ρόστερ χαρακτηρίστηκε εξ αρχής από ευελιξία. Αυτό προκύπτει από την δυνατότητα σχεδόν όλων των παικτών να αγωνιστούν σε παραπάνω από μία ή ακόμα και δύο θέσεις, λύνοντας τα χέρια του εκάστοτε προπονητή και στην προκειμένη περίπτωση του Άκη Μάντζιου.

Ανταγωνισμός παντού…

Με τον τρόπο που διαμορφώθηκε το ρόστερ, τίποτα και κανένας δεν είναι δεδομένο. Υπάρχουν εναλλακτικές που κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν βασικές επιλογές. Στοιχείο που αυξάνει τον ανταγωνισμό και βοηθάει τους πάντες να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να δουλέψουν για να παίξουν. Από την άλλη βέβαια τίθεται ένα θέμα διαχείρισης από τον Άκη Μάντζιο και τους συνεργάτες του, ώστε να διατηρήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες. 

…ανταγωνισμός στο τέρμα

Ο ΑΡΗΣ πέρυσι ταλαιπωηρήθηκε σε πολλές θέσεις. Κυρίως όμως στο τέρμα, με το λάθος που έγινε να μην προστεθεί μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον Χουλιάν Κουέστα. Φέτος αυτό άλλαξε με τον Ζακαρί Μπουσέ, ο οποίος κρίνεται ως μία τέτοια περίπτωση και μάλιστα πήρε ήδη την πρώτη του ευκαιρία ως βασικός.

Ο μειωμένος μέσος όρος ηλικίας

Ο ΑΡΗΣ κατάφερε φέτος να ρίξει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας του. Μπορεί οι εννέα από τους έντεκα παίκτες της ενδεκάδας του ΟΑΚΑ να ήταν πάνω από 28 χρονών, αλλά συνολικά το ρόστερ της ομάδας έχει μ.ό. ηλικίας τα 26 χρόνια. Ενα στοιχείο το οποίο “δημιουργείται” κυρίως από τους “μικρούς” αλλά και από παίκτες όπως οι Γκαρσία, Μαντσίνι, Μάνος, Σίλβα και άλλους.

Επιλογές με μέλλον

Παράλληλα με την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει το ρόστερ, υπάρχει και η προοπτική. Η περσινή “φουρνιά” των “μικρών” εμπλουτίστηκε από παίκτες όπως οι Αντέμ, Μαρτίνης, Σιαμπάνης και αυξάνονται οι ελπίδες του ΑΡΗ να αναδείξει έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή στο μέλλον. 

Ισως να ήθελε κάτι ακόμα…

Το ρόστερ είναι πλήρες δεδομένων των συνθηκών και των δύο διοργανώσεων που έχει να διαχειριστεί ο ΑΡΗΣ. Στο φινάλε των μεταγραφών όμως έμεινε μία αίσιθηση ότι ίσως χρειαζόταν κάτι ακόμα. Στην επίθεση για παράδειγμα ή στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ακόμα όμως υπάρχει χρόνος και η αγορά των ελεύθερων, εάν ο ΑΡΗΣ αλλάξει γνώμη. 

Προτεινόμενα Άρθρα