Η "μοναξιά" του επιθετικού

από Νίκος Παπαδόπουλος

Εδώ και πολλά χρόνια η θέση του τερματοφύλακα έχει χαρακτηριστεί ως πιο… μοναχική στο ποδόσφαιρο. Οχι άδικα φυσικά.

Ο τερματοφύλακας έχει τους αμυντικούς, αλλά όταν η μπάλα περάσει από αυτούς τότε είναι μόνος του. Το λάθος του, θα φανεί πολύ περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου μέσα στο γήπεδο. Ισως όμως να μην ισχύει μόνο για αυτόν.

Ο επιθετικός έχει χαρακτηριστικά της μοναξιάς και του βάρους που φέρει ο τερματοφύλακας. Ισως περισσότερο το δεύτερο και λιγότερο το πρώτο. Πάντα όμως όταν βρεθεί με τη μπάλα στα πόδια απέναντι από την εστία, είτε θα γίνει ήρωας είτε θα χάσει μία ευκαιρία που ενίοτε θα τον στιγματίσει.

Οπως ο τερματοφύλακας θέλει τη βοήθεια των αμυντικών του, ο επιθετικός θέλει εκείνη των περιφερειακών. Αμφότεροι όμως θα είναι πάντα μόνοι τους, όταν η μπάλα έρθει σε αυτούς.

Ετσι είναι πάνω-κάτω και τα δεδομένα για τους επιθετικούς του ΑΡΗ. Για ακόμα μία χρόνια η συγκεκριμένη θέση δημιουργεί αρκετή κουβέντα, παρά τις ικανές επιλογές που υπάρχουν.

Πέρυσι ήταν ο Μπράουν Ιντέγε. Φέτος ο Κριστιάν Λόπεθ και ο Δημήτρης Μάνος. Δύο νέα πρόσωπα στο φετινό ρόστερ και με βιογραφικά που συνοδεύονται από αρκετά γκολ.

Δεν είναι οι σταθεροί… killers, αλλά πέρασαν και αρκετά παραγωγικές φάσεις στις καριέρες τους. Ο Λόπεθ ήρθε με 325 ματς και 103. Ο Μάνος με 158 παιχνίδια και 52 γκολ. Απόδειξη ότι έχουν το γκολ (αν το είχαν παραπάνω, δεν θα ήταν εδώ). Δυστυχώς όμως όχι στην μέχρι τώρα παρουσία τους στον ΑΡΗ. Για την ώρα τουλάχιστον…

Ο Λόπεθ έχει το αξιοσημείωτο στατιστικό, με μία τελική και ένα γκολ σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος ή 399 αγωνιστικά λεπτά. Έχει τα στοιχεία του σύγχρονου φορ, είναι συμμετοχικός, βοηθάει στην άμυνα αλλά αρκετές φορές φεύγει πολύ παραπάνω από τον χώρο ευθύνης του, με αποτέλεσμα να… αναιρεί τον εαυτό του. Στοιχείο που του έχει ζητήσει και ο ίδιος ο Μάντζιος να περιορίσει.

Ο Μάνος από την άλλη είναι πιο συμμετοχικός και περισσότερο μέσα στις φάσεις, όπως μαρτυρούν οι οκτώ τελικές του σε έξι ματς ή 170 αγωνιστικά λεπτά. Στοιχείο που μετράει στα μάτια του προπονητή, ισορροπώντας κάπως την έλλειψη καθαρού μυαλού που φαίνεται να έχει ορισμένες φορές, όπως στις ευκαιρίες που του δόθηκαν με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Μάντζιος προσπαθεί μέσα από την τακτική να αξιοποιήσει αυτές τις δύο μονάδες που διαθέτει. Πρώτα πρέπει να λειτουργήσει η ομάδα για αυτούς και οι μεσοεπιθετικοί στο κομμάτι της τροφοδότησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Λόπεθ. Παράλληλα όμως θα πρέπει και αυτοί να κάνουν περισσότερο focus, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να προσφέρουν στο κομμάτι του γκολ που μέχρι στιγμής αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση για τον ΑΡΗ.

Στην κουβέντα αυτή δεν αποκλείεται να μπει σε κάποια φάση και ο Σιαντέ Σίλβα, ο οποίος όμως προορίζεται κυρίως για τα επιθετικά άκρα. Πρόκειται όμως για έναν παίκτη που ως φορ μπορεί να είναι αποτελεσματικός περισσότερο στον χώρο. Υπάρχουν ματς μέσα στη σεζόν, στα οποία αυτό το στοιχείο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Προτεινόμενα Άρθρα