"Δικαίωση, αλλά ακόμα δεν τελείωσε κάτι… "

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Άκης Μάντζιος ανέλαβε έναν πληγωμένο ΑΡΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον αποκλεισμό του από την Ευρώπη.

Σε μία κρίσιμη καμπή και με… μπόλικη αμφισβήτηση, ο Έλληνας τεχνικός κατάφερε με πολύ δουλειά να αξιοποιήσει στο έπακρο το έμυχο δυναμικό της ομάδας, για να τη φτάσει στη 2η θέση με το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. 

Πάτησε πάνω στην ποιότητα, αλλά δεν αρκέστησε σε αυτήν. Την χρησιμοποίησε για να εξελίξει την ομάδα σε τέτοιο σημείο που δικαίως κερδίζει τα εύσημα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας για την εικόνα που παρουσιάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 

Για αυτό και η μέχρι τώρα πορεία του ΑΡΗ αποτελεί μία δικαίωση για αυτόν, όπως σημείωσε κιόλας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ και πριν την πρεμιέρα των πλέι οφ. 

Ο Μάντζιος βέβαια δεν χαλαρώνει αφού υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι, αισιοδοξώντας όμως για την παρουσία του ΑΡΗ στη 2η θέση και μετά τα πλέι οφ. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Έλληνα τεχνικού…

-Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε. Τι γεύση αφήνει;

“Είναι θετικό το πρόσημο. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα τερμάτισε στη 2η θέση με γενική πολύ καλή παρουσία, με πολλά αγωνιστικά ρεκόρ που καταρρίφθηκαν κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός. Μέχρι εδώ θα χαρακτήριζα τη χρονιά επιτυχημένη”.

-Το βλέπετε και ως μία δική σας δικαίωση;

«Είναι μία προσωπική δικαίωση, αλλά και επιβράβευση της προσπάθειας που έκαναν οι ποδοσφαιριστές. Μπορεί στην αρχή να μην ήταν στόχος η 2η θέση, αλλά όσο περνάνε οι αγωνιστικές και βλέπεις τις δυνατότητές του, τον κυνηγάς. Αυτό κάναμε».

-Και τώρα πλέι οφ…

“Θα μπορούσαμε σίγουρα να μπούμε και με μεγαλύτερη διαφορά στα πλέι οφ, αλλά στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, είτε δικά μας λάθη είτε άλλων”.

Πώς ακριβώς θα χειριστείτε το μίνι-πρωτάθλημα;

“Σαν ομάδα και σε αγωνιστικό επίπεδο δεν νομίζω ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε κάτι ενόψει των Play Off. Αυτό που περιμένω είναι να έχουμε την ίδια εικόνα που είχαμε σε όλο το Πρωτάθλημα και η αγωνιστική σταθερότητα. Δεν βγάλαμε σκαμπανεβάσματα στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν και με αυτή τη σταθερότητα θα πορευτούμε και τώρα, ούτε διακρίνω στα παιδιά σημάδια χαλαρότητας. Κάναμε την πορεία που κάναμε στο πρωτάθλημα, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα. Όλοι είναι συνειδητοποιημένοι, κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί”.

-Όλοι θα παίξουν με όλους, αλλά πώς κρίνετε την κλήρωση;

“Η κλήρωση των Play Off εκτιμώ ότι είναι καλή. Ο Ολυμπιακός έχει συνεχόμενα παιχνίδια μαζί με την Ευρώπη, έχει και σημαντικές απουσίες συν την καταπόνηση των παικτών του από ένα απαιτητικό 90άλεπτο όπως αυτό με την Άρσεναλ. Είναι λεπτομέρειες που παίζουν τον ρόλο τους. Την ΑΕΚ επίσης, στο εντός έδρας παιχνίδι που έχουμε την 3η αγωνιστική, θα την πετύχουμε στην γεμάτη της εβδομάδα, λόγω Κυπέλλου, όπως και τον Αστέρα πιστεύω θα τον βρούμε “μαζεμένο” στην αρχή επειδή έχει να διαχειριστεί απουσίες”.

-Έχουν περάσει στα αποδυτήρια αυτά που ακούγονται συχνά-πυκνά για τον Καρυπίδη και τον Άρη;

“Όχι, η ομάδα δεν έχει επηρεαστεί από τα εξωαγωνιστικά ζητήματα κι αυτά τα οποία βγαίνουν κατά καιρούς δεξιά κι αριστερά”.

-Αγώνας Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό… Τελικά τι έγινε στην περιβόητη πλέον φάση;

“Τον Κουέστα στην Τούμπα δεν τον χρησιμοποίησα γιατί ήταν κοντά τα παιχνίδια κι ο ίδιος ήταν ακόμη πιεσμένος από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι ‘’δεν τον είδα. Κοίταξα γύρω μου, αλλά δεν τον είδα’’. Τη στιγμή που ο Χουλιάν είχε την μπάλα στα χέρια του εγώ γύρισα να δώσω εντολή στον Κάτσε για να διεκδικήσει από πίσω τη δεύτερη μπάλα. Το μόνο που άκουσα ήταν ένα βουητό και με το που γυρίζω βλέπει εκείνη τη στιγμή τον Μπουχαλάκη να πλασάρει, δεν είχα προλάβει να δω τι έγινε, δεν κατάλαβα”.

-Στο ματς με τον ΠΑΟΚ, μετά το 0-2 υπήρξα «φωνές» ότι δεν έχει καλή διαχείριση του αγώνα. Εκεί τι έγινε;

“Αν είχα άλλες επιλογές, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, θα άλλαζα πράγματα. Κάποια παιδιά πιάνουν απίστευτα τρεξίματα και γι’ αυτό υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό ο παράγοντας της κόπωσης. Ούτε εγώ ήθελα να βγάλω τον Μπερτόλγιο, τον Μαντσίνι, τον Γκάμα για παράδειγμα, αλλά δεν είχα επιλογή. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν κρατήσαμε λίγο παραπάνω μπάλα και ο ΠΑΟΚ πήγε στο ψηλό παιχνίδι όπου εμείς αποδεδειγμένα όλη τη χρονιά υστερούμε, για αυτό έβαλα και τον Μπεναλουάν σαν τρίτο κεντρικό αμυντικό. Η ομάδα μαζεύτηκε γιατί βγήκαν κάποια παιδιά που κρατούσαν μπάλα, όχι επειδή έβαλα τρίτο στόπερ”.

-Σε μια ομολογουμένως πετυχημένη ομάδα, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης; 

“Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε σαν ομάδα είναι να γίνουμε πιο απλοί όταν φτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου, στο επιθετικό τρίτο. Εκεί πολλές φορές είμαστε επιπόλαιοι”.

-Σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται ο Μήτρογλου;

“Ο Κώστας προσπαθεί, σίγουρα θέλει ακόμα χρόνο για να βρει καλύτερα πατήματα. Ασφαλώς και είναι ικανότατος στο σκοράρισμα και όταν βρει ρυθμό και εντάσεις θα μας βοηθήσει σίγουρα περισσότερο. Τραυματίστηκε σε κακό timing”.

-Ο Ιωάννου; ηρθε τον Γενάρη, μπήκε δυνατά, αλλά μετά έμεινε εκτός…

“Βρήκαμε ισορροπία με Σάκιτς και Σούντγκρεν στα άκρα της άμυνας, ο Νικόλας βούτηξε κατευθείαν στα βαθιά και μας βοήθησε. Θα πάρει ξανά τον χρόνο του, απλά επειδή δεν είχε κι αυτός ρυθμό δεν θέλαμε να τον πιέσουμε περισσότερο”.

-Με τον Ντουάρτε τι γίνεται;

“Ο Ντουάρτε συμμετέχει στις ομαδικές προπονήσεις το τελευταίο 20ήμερο. Πριν έπαιρνε κομμάτια με μπάλα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβει να πάρει συμμετοχή φέτος, εκτός αν προς το τέλος των Play Off μάς δοθεί η δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουμε για λίγα λεπτά. Δεν πονάει, αλλά στο μυαλό του το αισθάνομαι ότι είναι ακόμη λίγο επιφυλακτικός μετά τον τραυματισμό του. Θέλει λίγη προσοχή και διαχείριση”.

-Ασχολείστε με την επόμενη χρονιά;. Έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός;

“Σε θεωρητικό επίπεδο έχουμε αρχίσει να καταστρώνουμε το πλάνο της επόμενης χρονιάς και το πώς θα κινηθεί η ομάδα στο μεταγραφικό κομμάτι για την ενίσχυσή της, υπάρχει κινητικότητα και γίνονται κάποιες πρώτες επαφές. Ακόμα είναι νωρίς ασφαλώς, αλλά μια προεργασία την κάνουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν να κινηθούμε αναλόγως της ανάγκες μας”.

Προτεινόμενα Άρθρα