Οι μεγάλες βραδιές του ΑΡΗ στην Ευρώπη (pics & vids)

από Γιώργος Γκάτος

Η μεγαλύτερη νίκη στην Ευρώπη, η σημαδιακή χρονιά του 1979 και οι μεγάλες νύχτες στην Ισπανία

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1964, με την πρώτη συμμετοχή του ΑΡΗ στην Ευρώπη, για το τότε Κύπελλο Εκθέσεων. Στο παρθενικό τους παιχνίδι στην Ευρώπη, οι “Κιτρινόμαυροι” του Γιουγκοσλάβου, Μπέλα Πάλφι, έφεραν “λευκή” ισοπαλία υπό το βλέμμα 25 χιλιάδων θεατών στο Καυτατζόγλειο.

Σε ένα παιχνίδι το οποίο διεξήχθη στις 21:00 το βράδυ, η ομάδα των Αλεξιάδη και Ψηφίδη, αλλά και του πρώτου Αφρικανού ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, Γίλμα Κατάμα, προκάλεσε έντονα προβλήματα στους Ιταλούς και την κράτησε στο “μηδέν”.

ΑΡΗΣ (Μπέλα Πάλφι): Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Τσιτσούμης, Χατζηκώστας, Ψηφίδης, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Κατάμα, Κωνσταντινίδης.

Η μεγαλύτερη -σε έκταση- νίκη του ΑΡΗ στην Ευρώπη

Τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο του ΑΡΗ στην Ευρώπη, ήρθε και η στιγμή να κάνει την μεγαλύτερη του νίκη. Με το πρώτο παιχνίδι να λήγει 1-0 (21′ Αλεξιάδης), όλα ήταν ανοιχτά για τον επαναληπτικό, παρά το γεγονός ότι η Χιμπέρνιαν ήταν μια αρκετά αδύναμη ομάδα από την Μάλτα. Και αφού η πρόκριση είχε ξεμπερδέψει ήδη από το 4ο λεπτό με τον Γριμπελάκο, ο ΑΡΗΣ θα έφτανε σε θρίαμβο για την εποχή. Ο δείκτης του σκορ θα φτάσει στο 6-0, με τον Παπαϊωάννου να σημειώνει χατ-τρικ και τους Συρόπουλο-Αλεξιάδη να προσθέτουν από ένα ακόμα γκολ.

ΑΡΗΣ (Σεβεριάνο Κορέιρα): Γκαντίνας, Σπυρίδων, Ασλανίδης, Ραπτόπουλος, Γριμπελάκος, Ναλμπάντης, Γρόσσης, Κεραμιδάς, Συρόπουλος, Παπαϊωάννου, Αλεξιάδης

Το 1979 ο ΑΡΗΣ έγραψε ένα έπος

Μπενφίκα και Περούτζια. Περούτζια και Μπενφίκα. Δύο πολύ μεγάλες ομάδες της εποχής. Εκείνη η ομάδα του Πέπε Σασία δεν τους φοβήθηκε. Τους κατατρώπωσε! Ξεκινώντας με τους Πορτογάλους, το πρώτο παιχνίδι έβαλε τις βάσεις πρόκρισης. Κούης και Πάλλας (17′ και 20′), σημείωσαν δύο γκολ και έδωσαν όλο το ψυχολογικό αβαντάζ στον ΑΡΗ. Στο 57′ ο Ζήνδρος απάντησε στο γκολ του Ρεϊνάλντο και ο πίνακας του σκορ έδειξε 3-1 υπέρ του ΑΡΗ.

Παρόλα αυτά, το τελικό 3-1 άφηνε ακόμα στο παινίδι τους Πορτογάλους, που από το 50′ είχαν φτάσει στο 2-0, ένα σκορ πρόκρισης για αυτούς. Ο Σεμερτζίδης είχε άλλη γνώμη όμως, και στο 81′ πάγωσε το Ντα Λουζ των 70 χιλιάδων θεατών με έναν σουτ-κεραυνό.

ΑΡΗΣ (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Πάλλας, Μόκαλης, Φοιρός, Βένος, Όλε Σκόμποε, Κούης, Ζήνδρος, Μπαλλής (72’ Αλεξίου), Ανανιάδης, Βάγγης (76’ Δράμπης).

Περίπου έναν μήνα μετά, ο ΑΡΗΣ έγραψε το έπος της Περούτζια. 1-1 (Σεμερτζίδης-Ρόσι) το τελικό σκορ του πρώτου αγώνα στη Θεσσαλονίκη και όλα ήταν ανοιχτά. Ο ΑΡΗΣ σημείωσε την πρώτη νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ιταλία, διασύροντας την πανίσχυρη Περούτζια με 3-0 (Κούης, Σεμερτζίδης, Ζήνδρος).

ΑΡΗΣ (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Κούης, Βένος, Φοιρός, Ζήνδρος (75′ Ζελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης (82′ Αλεξίου), Ολε Σκόμποε, Βάγγης.

Ένα γκολ μακριά από την ανατροπή του αιώνα

Ένα χρόνο μετά από το έπος της Περούτζια, ο ΑΡΗΣ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απίθανη Ίπσουιτς του Μπόμπι Ρόμπσον. Την περασμένη χρονιά είχε τερματίσει τρίτη στη Premier League και έμπαινε ως φαβορί στο ζευγάρι. Πράγματι, το 5-1 του πρώτου αγώνα έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς να πιστεύουν ότι όλα τελείωσαν. Οι παίκτες του Μιχάλ Βιτσάν τα έδωσαν όλα στο Καυτατζόγλειο και ως το 22′ (Τσιριμώκος και Δράμπης), είχαν τον ψυχολογικό έλεγχο της αναμέτρησης. Ο Ζελελίδης έκανε το 3-0 και πλέον ο ΑΡΗΣ είεχ μπροστά του μισή ώρα αγώνα για να πετύχει το χρυσό γκολ. Όμως, ο Γκέιτς στο 76′ σημείωσε το τελικό 3-1 και η προσπάθεια έμεινε στην μέση.

ΑΡΗΣ (Μιχαλ Βιτσάν): Παντζιαράς, Μόκαλης, Χατζηαντωνίου, Μιχαλήτσος, Βένος, Κούης, Ζελελίδης, Μπαλής, Τσιριμώκος, Δράμπης, Σεμερτζίδης, Βάγγης, Ζελελίδης.

Ο Κυζερίδης έδωσε την πρόκριση στο 97′

1999 και ο ΑΡΗΣ επιστρέφει στην Ευρώπη, που καλείται για ακόμα ένα παινίδι να διεκδικήσει την πρόκριση στο εκτός έδρας παιχνίδι. Στο πρώτο παιχνίδι, ο Άκης Μάντζιος ανοίγει το σκορ με πέναλτι αλλά ο Πετρόφ σοκάρει το Βικελίδης στο 87′. Ο επαναληπτικός ήταν το κάτι άλλο, με περισσότερους από 1000 φίλους του ΑΡΗ δίπλα στην ομάδα. Ο Λονφά άνοιξε το σκορ για τους Ελβετούς, όμως ο Αντριόλι με ένα απίθανο φάουλ απάντησε άμεσα. Έτσι και κύλησε το παιχνίδι, με τον Κυζερίδη στο 97′ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, έπειτα από σέντρα του Λουμπούτη.

ΑΡΗΣ(Ίλια Πέτκοβιτς): Κατεργιαννάκης, Γεωργιάδης (90′ Έρακ), Μάντζιος, Λουμπούτης, Μαλλούς, Ν. Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Ναγκόλι, Αντριόλι, Αγαθοκλέους (72′ Κυζερίδης), Γκλούστσεβιτς (80′ Κούτσης).

Ποιος Αϊμάρ και ποιος Μιλίτο…

Τα δύσκολα περνάνε για τον ΑΡΗ, που επιστρέφει στην Ευρώπη και τα δίνει όλα κόντρα στην Σαραγόσα για μια θέση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Μια κεφαλιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου μετά από εκτέλεση του Τόνι Κάλβο, ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι, στερώντας από την ομάδα των πολλών αστέρων ένα εκτός έδρας γκολ.

Κανείς δεν ήταν έτοιμος για αυτό που θα ακολουθήσει στο “Λα Ρομαλέδα”. Οι ισορροπίες άλλαξαν στη σειρά με το γρήγορο γκολ των Ισπανών με τον Ολιβέιρα στο 20′. Το “χρυσό” γκολ ήρθε από τα πόδια του Φρανσίσκο Χαβίτο, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους συμπατριώτες του. Ο Γκαρσία (72′) έβαλε ξανά στο κόλπο την Σαραγόσα, όμως ο διαιτητής σφύριξε και ο ΑΡΗΣ γνώρισε την πιο γλυκιά του ήττα, που συνοδευόταν από μια πρόκριση για τους ομίλου της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Χαλκιάς, Νέτο, Αουρέλιο, Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Κάλβο (58′ Χαβίτο), Σιστόν (88′ Βανγκέλι), Ίβιτς, Κόκε (81′ Κουλουχέρης).

Η μεγαλύτερη νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη

Τρία χρόνια μετά την πρόκριση κόντρα στην Σαραγόσα, ο ΑΡΗΣ επιστρέφει στην Ισπανία, αυτή τη φορά για παιχνίδι ομίλων, κόντρα στην τροπαιούχο Ατλέτικο Μαδρίτης. Και το 1-0 του πρώτου γύρου με το γκολ του Χαβίτο ήταν τεράστια έκπληξη, τα όσα ακολούθησαν στο “Βιθέντε Καλδερόν”, δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς.

Ο Κόκε άνοιξε το σκορ στο 2′, όμως τα υπερόπλα των Ροχιμπλάνκος έσπευσαν να γυρίσουν το σκορ μέσα σε ένα τέταρτο. Συγκεκριμένα, ο Φορλάν στο 12′ και ο Αγκουέρο στο 16′ έλουσαν με κρύο ιδρώτα τον ΑΡΗ. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο Κόκε -εκ νέου- ευστόχησε σε πέναλτι (52′), με την ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ να κοιτάζει στα μάτια τους Ισπανούς.

Το τελειωτικό χτύπημα έδωσε ο Νίκος Λαζαρίδης στο 82′, με την προβολή στη μπάλα και έκανε μια Ευρώπη να παραμιλάει με το κατόρθωμα του ΑΡΗ.

ΑΡΗΣ (Κούπερ): Σηφάκης, Βανγκέλι, Οριόλ, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Χαβίτο, Φατί, Τόχα, Μενδρινός (72′ Καζναφέρης), Κόκε (77′ Πρίττας), Τσέζαρεκ (83′ Ρουίς).

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X