Τα γερά θεμέλια της ιστορικής έδρας του ΑΡΗ, στεγάζουν διαχρονικά τις προσδοκίες και τα όνειρα όλων των φίλων της ομάδας και παράλληλα μετατρέπουν σε μαρτυρική εμπειρία κάθε επίσκεψη των αντιπάλων.
Το “Κλεάνθης Βικελίδης” ζει σε κάθε ποδοσφαιρική γωνιά του πλανήτη που χτυπά έντονα ο παλμός της κερκίδας. Πολύ συχνά το γήπεδο του ΑΡΗ φιλοξενείται στις κορυφαίες σελίδες οπαδών ανά τον κόσμο, επικροτώντας για την ένθερμη εξέδρα που παρουσιάζουν οι φίλοι του.
Τα φαντασμαγορικά σόου αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του “Κλεάνθης Βικελίδης” και υπάρχει η αίσθηση από όλους τους αντιπάλους που το επισκέπτονται, ότι οι επευφημίες και το σκηνικό που δημιουργείται, τους πνίγει!
Σε αυτό το γήπεδο ομάδα και κόσμος έχουν πανηγυρίσει μεγάλες νίκες για διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως κράτησε το αήττητο εντός έδρας στην Ευρώπη για 28 αγώνες.
Η ιστορία του
Πρώτη έδρα του ΑΡΗ αποτέλεσε το γήπεδο στην περιοχή της σημερινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1927.
Ο θρύλος του σημερινού ιστορικού γηπέδου ξεκινάει το 1946 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα περί “αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδων για την ίδρυση γυμναστηρίου υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης”.
Ο Επαμεινώντας Χαρίλαος, επιχειρηματίας και εργολάβος, τη δεκαετία του ’20 είχε αγοράσει την έκταση στη σημερινή περιοχή του Χαριλάου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ίδιου του Συλλόγου.
Μετά από προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του γηπέδου πέρασαν στον ΑΡΗ.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1951 με την κατασκευή της σημερινής Θύρας 2, επί της οδού Παπαναστασίου. Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή. Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3 ενώ το 1991 ανακατασκευάστηκε η θύρα 2. Το ίδιο έτος το γήπεδο απέκτησε και προβολείς και το 1999 καρεκλάκια σε όλες τις κερκίδες. Το γήπεδο Χαριλάου μετονομάστηκε σε Κλεάνθης Βικελίδης και πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004.