Η κυριαρχία των πρώτων χρόνων, το Κύπελλο και η προσμονή για τη συνέχεια (vid)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το 1914 ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύλλογος της Μακεδονίας. Και η κυριαρχία του σε Πανελλήνιο επίπεδο δεν άργησε να έρθει.

Το πρώτο πρωτάθλημα

Το πρώτο πρωτάθλημα του ΑΡΗ ήρθε το 1928. Η άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης  έδωσε το δικαίωμα στον ΑΡΗ να ονειρεύεται το πρώτο του Εθνικό πρωτάθλημα. Κόντρα στον πρωταθλητή Αθήνας (Ατρόμητο) και Πειραιά (Εθνικό), ο ΑΡΗΣ σημείωσε 3 νίκες και μια ήττα. Η απονομή έγινε την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, υπό την συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου.

Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράτζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλπος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκτης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλες και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.

Πρωτάθλημα Νο2

Τι και αν στο προηγούμενο του πρωτάθλημα ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε δυσκολία, σε αυτό είχε συγκέντρωση από την αρχή ως το τέλος. Με ενδεικτικές νίκες το 7-0 επί του Παναθηναϊκού, το 7-3 επί του Ηρακλή, το 6-1 επί του Απόλλωνα αλλά και τα εκτός έδρας 0-3 κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο ΑΡΗΣ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Συγκέντρωσε 22 βαθμούς με 38 γκολ, ενώ δέχθηκε μόλις 10 και κατέκτησε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα του.

Πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν ήταν ο Νίκος Κίτσος με 15 γκολ. Την ομάδα εκείνης της σεζόν αποτελούσαν οι:Αγγελάκης, Ακριτίδης, Αργυριάδης, Κλ. Βικελίδης, Κ. Βικελίδης, Ν. Βικελίδης, Γκικόπουλος, Δανελιάν, Καλογιάννης, Καλτέκης, Κατράντζος, Κατσαούνης, Κίτσος, Κουμπλής, Μπογδάνου, Οικονόμου, Υετίων.

Κοντρα σε όλους και σε όλα για τον τρίτο τίτλο

Μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα μπαίνει σε διαδικασία ανασύνταξης και όλα αρχίζουν από το μηδέν. Η ΕΠΟ αποφασίζει να λειτουργήσει ξανά τα εθνικά πρωταθλήματα. Οι πρωταθλητές των ιδρυτικών ΕΠΣ (Μακεδονίας, Αθηνών και Πειραιά), τίθονται αντιμέτωποι για την κατάκτηση του τίτλου.

Το “Μακεδονικό τανκ” του ΑΡΗ, Κλεάνθης Βικελίδης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως πρώτος σκόρερ της ομάδας. Η ομάδα του Διονύση Καλτέκη, επικράτησε επί του Ολυμπιακού με 1-0 και επί της ΑΕΚ με 4-1, στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, ηττήθηκε με 4-0 από τον Ολυμπιακό, αλλά έφερε 1-1 με την ΑΕΚ, κάτι που του έδινε το πρωτάθλημα.

Η τότε ΕΠΟ προσπάθησε να στερήσει από τον ΑΡΗ αυτόν τον τίτλο. Ο ΑΡΗΣ μηδενίστηκε για τρία παιχνίδια, εξαιτίας της συμμετοχής του Σιώτη που θεωρήθηκε αντικανονική. Η δικαιοσύνη όμως είχε άλλη άποψη και ο τίτλος πήγε σε αυτόν που τον κατέκτησε καθαρά αγωνιστικά.

Την ομάδα εκείνης τη σεζόν αποτελούσαν οι: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.

Το Κύπελλο του ’70

Μία σημαντική επέτειος, που πλέον όμως έχει εξελιχθεί σε ημερομηνία νοσταλγίας για τον τελευταίο τίτλο που κατέκτησε το ποδοσφαιρικό τμήμα. 

Το 1970 ο ΑΡΗΣ σήκωνε το Κύπελλο Ελλάδος στο “Καυτανζόγλειο”, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 1-0, χάρη σε γκολ του Μανώλη Κεραμιδά από το 8ο λεπτό. Εκτοτε οι προσπάθειες για κάτι αντίστοιχο ήταν πολλές, άλλα άκαρπες. Δεν είναι όμως κάτι που πρέπει να απογοητεύει τον οργανισμό του ΑΡΗ, αλλά αντιθέτως να τον συσπειρώνει. Και ειδικά την τελευταία τριετία δείχνει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές. 

ΑΡΗΣ (Τσίριτς): Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (59’ Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδης.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X