Το` πε… και δεν το`κανε

από AllAboutARIS

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημήτρη, η μη υλοποίηση των οποίων, κρίνουν αποτυχημένη τη θητεία του

Μία ακόμα διοίκηση του ΑΡΗ έκανε τον κύκλο της. Και επιβεβαιώνοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κλείνει τη θητεία της με αρνητικό πόρισμα.

Ο λόγος φυσικά για τη διοίκηση του Δημήτρη Ηλιάδη. Η διάρκεια της οποίας ήταν κάτι παραπάνω από έξι μήνες ή πιο συγκεκριμένα 203 μέρες. Ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα, το οποίο ξεκίνησε με όραμα και αισιοδοξία, έκλεισε όμως με ακόμα χειρότερο πρόσημο από αυτό της περσινής σεζόν, με τα πάντα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, να κρέμονται από ένα τεντωμένο σχοινί.

Με βάση λοιπόν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημήτρη Ηλιάδη, σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση της 20ης Μαΐου,  στο “Nick Galis Hall”, το AllAboutARIS, βάζει στο “μικροσκόπιο” την απερχόμενη διοίκηση της ΠΑΕ, που στην ουσία, δεν υλοποίησε κανέναν από τους βασικούς της στόχους.

Άρθρο 99

Χωρίς αμφιβολία το Νο1 θέμα στη λίστα της διοίκησης Ηλιάδη, κάτι που θα ίσχυε και με οποιαδήποτε άλλη διοικητική σύνθεση. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ δήλωνε ανέκαθεν υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, ακόμα και όταν παρατηρούσε σαν ουδέτερος τις εξελίξεις. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους νομικούς οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση ( Χριστοφορίδης, Αργυριάδης και Τσομίδης), τρέχοντας μαζί τους όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε ο ΑΡΗΣ να παρουσιαστεί όσο τον δυνατόν πιο έτοιμος ενώπιον του δικαστηρίου. Η αλήθεια είναι πως πέτυχε ένα σημαντικό ποσοστό συμφωνιών με πιστωτές, αλλά η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της ομάδας, όπως και το μέγεθος των χρεών που δημιουργήθηκαν από το 2004 και μετά, αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες.

Αγωνιστικό

Στον ΑΡΗ κανένας δεν ήθελε να δει φέτος να επαναλαμβάνεται το περσινό έργο. Μεταξύ αυτών και ο Ηλιάδης, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στις 20 Μαΐου, πως αισθάνεται δυνατός, για να δημιουργήσει μαζί με τους συνεργάτες του, έναν ΑΡΗ ανταγωνιστικό, αξιόπιστο, ισχυρό, και όχι φτωχό συγγενή του πρωταθλήματος.

Σε αυτό το κομμάτι φυσικά, η ευθύνη που τον βαραίνει είναι αρκετά μεγάλη, αφού εξαιτίας κυρίως των προσωπικών του επιλογών (Χατζηνικολάου, Μούτας), η ομάδα μόνο ανταγωνιστική και αξιόπιστη δεν είναι, παρουσιάζοντας μάλιστα χειρότερη εικόνα και από πέρυσι, όντας μόνη της στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Στα παραπάνω, εντάσσεται και η πρόθεση του να διατηρήσει ένα βασικό κορμό παικτών. Βέβαια μόνο αυτό δεν έκανε, αφού η αποχώρηση αξιόπιστων μονάδων όπως οι Παπαστεριανός, Κοέλιο και Παπαζαχαρίας, σε συνδυασμό με τις επιλογές που έγιναν στον μεταγραφικό σχεδιασμό -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν συνάδουν με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Χορηγίες

Ακόμη μία σημαντική υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο, και για την οποία ο Δημήτρης Ηλιάδης έχει κριθεί δικαίως. Τα εξασφαλισμένα -πάντα σύμφωνα με τον ίδιο- 1,4 εκατ. από τις εταιρίες “Μέλλισα”, Samsung Ελλάδος, τη USX, την Ναυτιλιακή Οptima, τη Viper Energy και την Solar cell tehnology δεν είσρευσαν ποτέ στα ταμεία της ΠΑΕ, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, ότι θα υλοποιούνταν άμεσα. Ένα αξιοσέβαστο ποσό ποτ θα βοηθούσε τον ΑΡΗ από πολλές απόψεις, το οποίο όμως δεν είδε ποτέ κανένας.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Εδώ δεν έχει να κάνει τόσο με το άνοιγμα της διαδικασίας, αλλά με μία ακόμη δέσμευση του Δημήτρη Ηλιάδη, σύμφωνα με τον οποία, θα συμμετείχε και ο ίδιος σε αυτή, ώστε όπως είχε τονίσει, να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας. Κάτι που επίσης, δεν έγινε ποτέ.

Πόρισμα

Το δεύτερο κατά σειρά ζήτημα, που μαζί με το άρθρο 99, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα του ΑΡΗ τους τελευταίους μήνες. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως ηθελημένα υπήρξε κάποια καθυστέρηση, ειδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς ενδεχόμενη παραλαβή και δημοσίευση του πορίσματος, μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα στην ομάδα και στην προσπάθεια υπαγωγής της στο άρθρο 99. Φυσικά ήταν μέχρι ενός σημείου λανθασμένη η καθυστέρηση μετά την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου, αφού ο Ηλιάδης είχε δεσμευτεί, πως θα λάμψει η αλήθεια για την κακοδιαχείριση της τελευταίας 8ετίας. Για αυτό και παρά την αρχική απόφαση των φορέων του συλλόγου, να μην παραληφθεί προς το παρόν το πόρισμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε τελικά την παραλαβή του, υπό την πίεση των φωνών που ακούγονταν.

Φυσικά εκτός των παραπάνω,ω από τη διοίκηση Ηλιάδη ακούστηκαν και άλλες δεσμεύσεις, μικρότερης εμβέλειας, που είχαν να κάνουν περισσότερο με τη γενικότερη λειτουργία της ΠΑΕ. Η υλοποίηση τους όμως ή όχι λίγο μετράει, αφού στους βασικούς άξονες που είχε θέσει και ήταν και οι πιο σημαντικοί, απέτυχε πλήρως. Με τον ΑΡΗ για μία ακόμη φορά να καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του και ενω μέσω της “θύελλας¨που βρίσκεται, να πατήσει ξανά στα πόδια του. Κάτι που με τα τωρινά δεδομένα, μόνο εύκολο δεν φαντάζει.

Προτεινόμενα Άρθρα