Πέρασε η Βασιλεία, ανησυχεί η Ελλάδα

από AllAboutARIS

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League πανηγύρισε απόψε η Βασιλεία, με τους Ελβετούς να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη 12η θέση που κατέχει η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA.

Συναρπαστικά παιχνίδια έγιναν απόψε για τη φάση των «16» του Europa League. Η Μπενφίκα έζησε εφιαλτικές στιγμές- όπως στους περσινούς τελικούς της- ωστόσο φέτος δεν έπαθε ζημιά. Οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 34’ με τον Γκαράι κόντρα στην ελλιπέστατη Τότεναμ και με παρακαταθήκη το 1-3 του πρώτου αγώνα στο Λονδίνο έδειξαν να σφιχταγκαλιάζουν την πρόκριση. Δύο γκολ σε δύο λεπτά (78’ και 79’) από τους φιλοξενούμενους με τους Τσαντλί και Σίγουρτσον, έβαλαν «φωτιά» στο ματς φέροντας τους λονδρέζους ένα γκολ μακριά από την ισοφάριση του σκορ του πρώτου αγώνα. Έχασαν μάλιστα ευκαιρίες για το 1-3 και τελικά στις καθυστερήσεις ο Λίμα κέρδισε πέναλτι και ευστόχησε, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

Μία ακόμα πορτογαλική ομάδα, η Πόρτο, πανηγύρισε τεράστια πρόκριση μέσα στον Σαν Πάολο επί της Νάπολι, ματς που έληξε επίσης 2-2. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Πάντεφ στο 21’, όμως η ισοφάριση από το Γκιλάς στο 69’ πάγωσε τους Ιταλούς. Στο 76’ ο Κουαρέσμα έκανε το 1-2 και ο Ζαπάτα απλά ισοφάρισε στις καθυστερήσεις, χωρίς αυτό να μπορεί να μετριάσει την πίκρα των γηπεδούχων.

Οι Ίβηρες είχαν γενικώς την τιμητική τους απόψε. Εκτός από τους δύο πορτογαλικούς συλλόγους, πρόκριση στους «8» του Europa League πανηγύρισε και η Βαλένθια επί της Λουντογκόρετς. Οι Ισπανοί μετά την εκτός έδρας νίκη τους είχαν εύκολο έργο. Τελείωσαν τη δουλειά στο «Μεστάγια» με τον Αλκάθερ στο 59’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του παιχνιδιού.

Στον ισπανικό «εμφύλιο» επιβίωσε η Σεβίλλη, που απέκλεισε στα πέναλτι την Μπέτις. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισα με το 2-0 της κανονικής διάρκειας το σκορ του πρώτου αγώνα στο «Σαντσεθ Πιθχουάν», η παράταση δεν άλλαξε κάτι και οι δύο αντίπαλοι έφτασαν στα πέναλτι. Εκεί οι γηπεδούχοι αν και βρέθηκαν πίσω με 2-3 κατάφεραν τελικά να προκριθούν κερδίζοντας στα πέναλτι 4-3.

Το αήττητο των 9 αγώνων της Λιόν σταμάτησε στην Πολωνία, όπου ηττήθηκε από τη Βικτόρια Πλζεν με 2-1, χωρίς όμως να της κοστίσει την πρόκριση, αφού στη Γαλλία είχε νικήσει με 4-1.

Απ’ όλα είχε το παιχνίδι της Σάλτσμπουργκ με τη Βασιλεία (φωτό). Αποβολή μόλις στο 9’ για τους φιλοξενούμενους, 15λεπτη διακοπή λόγω ρίψης αντικειμένων και τελικά πρόκριση της Βασιλείας με ανατροπή. Οι γηπεδούχοι στο 22’ προηγήθηκαν στο σκορ (0-0 ήταν το πρώτο ματς), ενώ στο 32’ διεκόπη το ματς με τον διαιτητή να παίρνει τις ομάδες στα αποδυτήρια. Παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα και το ό,τι ήταν πίσω στο σκορ, η Βασιλεία ισοφάρισε στο 50’ και στο 60’ έκανε το 1-2, παίρνοντας μία παλικαρίσια πρόκριση, η οποία θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη 12η θέση στην κατάταξη της UEFA.

Προτεινόμενα Άρθρα