Ψαλίδι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία

από AllAboutARIS

Απώτερος σκοπός είναι η αναμόρφωση του έτσι ώστε να τεθούν συγκεκριμένα όρια στην μέχρι τώρα αλόγιστη οικονομική εκμετάλλευση που επιτυγχάνουν οι ατζέντηδες.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διερευνεί το ενδεχόμενο υποβολής ορίου 3% στα χρήματα που λαμβάνουν οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών κατά την μετακίνηση σε νέες ομάδες ή μετά την υπογραφή ανανέωσης συμβολαίου.
Για το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου το σύστημα των μάνατζερ αποτελεί κομβικό ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Σαν απώτερος σκοπός είναι η αναμόρφωση του έτσι ώστε να τεθούν συγκεκριμένα όρια στην μέχρι τώρα αλόγιστη οικονομική εκμετάλλευση που επιτυγχάνουν οι ατζέντηδες.

Για το σκοπό αυτό, ένα μήνα πριν την Γενική Συνέλευση του Σάο Πάολο, ο γενικός γραμματέας της ΦΙΦΑ απέστειλε στα μέλη της ένα κείμενο με τις διάφορες προτάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στις οποίες ξεχωρίζει το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτερου ορίου για το ποσοστό επί του συνολικού κόστους της μετεγγραφής ή της ανανέωσης που θα επιτρέπεται στον μάνατζερ να καρπωθεί.

Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω κείμενο αναφέρει: «Σε μια προσπάθεια γενικότερης εκλογίκευσης των αμοιβών που πληρώνονται στους «ενδιάμεσους», προτείνουμε οι νέοι κανονισμοί να τις οριοθετούν στο 3% επί του συμφωνημένου βασικού μικτού εισοδήματος του ποδοσφαιριστή (συμβόλαιο) ή της χρηματικής αποζημίωσης που καταβάλλεται (περίπτωση μετεγγραφής)».
Όσον αφορά τις μετεγγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών, η ΦΙΦΑ είναι κάθετη πως σε αυτές δεν πρέπει να εμπλέκονται ατζέντηδες σε καμία περίπτωση και φυσικά προτείνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πληρωμής τους.
Όλα αυτά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν αφού πολλοί ειδικοί θεωρούν πως αντιτίθενται στους νόμους ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν φτάσουμε όμως στο να εξεταστεί αν στέκονται νομικά ή όχι πρέπει πρώτα να εγκριθούν και να ψηφιστούν από την Γενική Συνέλευση.

Προτεινόμενα Άρθρα