Υπόθεση Ιβήρων στο Τορίνο

από AllAboutARIS

Η Σεβίλλη θέλει να θυμηθεί τα μεγαλεία της προηγούμενης δεκαετίας και η Μπενφίκα ψάχνει τη ρεβάνς για την περσινή απώλεια του τροπαίου, στον αποψινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ (21:45) που διεξάγεται στο Juventus Stadium του Τορίνο.

Σεβίλλη και Λισσαβόνα απέχουν μόνο 310 χιλιόμετρα στην Ιβηρική χερσόνησο, ωστόσο τα βλέμματα των Ανδαλουσιανών και των Λουζιτανών θα είναι στραμμένα στη Βόρεια Ιταλία και στο Πιεμόντε, εκεί όπου κορυφώνεται το φετινό Γιουρόπα Λιγκ. Μετά από 478 αγώνες και συμμετοχή 193 ομάδων από τις 53 ομοσπονδίες της ΟΥΕΦΑ, Ισπανοί και Πορτογάλοι έφτασαν μέχρι εδώ και απόψε θα λύσουν τους λογαριασμούς τους επί ιταλικού εδάφους.

Το «δικό της» κύπελλο

Η δεύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης έχει προσφέρει πολλές χαρές στους φίλους της Σεβίλλης στον 21ο αιώνα.  Ο σύλλογος της Ανδαλουσίας, με την ομάδα-μοντέλο του τέλους της προηγούμενης δεκαετίας, κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (στην προ-Γιουρόπα Λιγκ εποχή) δύο συνεχόμενες φορές το 2006 και το 2007, οπότε στη Σεβίλλη δεν έχουν και πολύ άδικο για να θεωρούν «δικό» τους το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Έχοντας ξεκινήσει την πορεία της στον θεσμό από την προκριματική φάση, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να καταφέρει να εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό με το γκολ του Εμπιά στις καθυστερήσεις του δραματικού δεύτερου ημιτελικού με τη Βαλένθια.

Με τη μάχη για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ από το ισπανικό πρωτάθλημα χαμένη, το συγκρότημα του Έμερι επικεντρώνεται εδώ και αρκετές μέρες στην προετοιμασία για το Τορίνο, έχοντας μείνει μακριά από τη νίκη στην Πριμέρα Ντιβιζιόν για τρεις αγωνιστικές.

Ο τεχνικός των Ανδαλουσιάνων δεν θα πάει στον τελικό χωρίς πονοκεφάλους, καθώς πιθανότατα δεν θα έχει στη διάθεσή του τον πρώτο σκόρερ της σεζόν στην Ευρώπη Κέβιν Γκαμέιρο.

Να σπάσει την κατάρα του Γκούτμαν

Δεν έχουν περάσει παρά 364 ημέρες από την 15η Μαΐου του 2013, όταν η Μπενφίκα έχανε στις καθυστερήσεις τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι στο Άμστερνταμ, ολοκληρώνοντας μία σεζόν που σημαδεύτηκε με απώλειες όλων των στόχων, στα τελευταία λεπτά του τελευταίου αγώνα.

Η αντεπίθεση που έκανε φέτος όμως η ομάδα του Ζόρζε Ζέσους ήταν αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, Παρί Σεν Ζερμέν και Ολυμπιακός μπορεί να της έκοψαν τον δρόμο προς τους «16», αλλά κατά τα άλλα η σεζόν των Λουζιτανών είναι μέχρι τώρα αψεγάδιαστη. Στο πρωτάθλημα αναδείχτηκε πρώτη χωρίς ουσιαστικά να δυσκολευτεί, πριν από μερικές μέρες κατέκτησε το Λιγκ Καπ Πορτογαλίας, ενώ την Κυριακή αγωνίζεται και στον τελικό του Κυπέλλου της χώρας.

Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, ώστε ο σύλλογος να ξορκίσει ένα φάντασμα που τον κυνηγά εδώ και 52 χρόνια. Η λεγόμενη «κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν», κρατά από το μακρινό 1962, όταν ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα σε δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών, αποχώρησε από τον σύλλογο λόγω διαφωνίας όσον αφορά το συμβόλαιό του. Λέγεται πως ο Γκούτμαν φεύγοντας καταράστηκε τη Μπενφίκα να μην κατακτήσει ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο για τα επόμενα 100 χρόνια και από τότε όντως οι Πορτογάλοι παρ` όλο που έφτασαν πολλές φορές κοντά στην πηγή, ποτέ δεν κατάφεραν να ξεδιψάσουν, με αποκορύφωμα την περσινή ήττα από την Τσέλσι.

Ο Ζόρζε Ζέσους, ο πρώτος προπονητής μετά τον Γκούτμαν που οδηγεί τη Μπενφίκα σε δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τελικό, θέλει να γίνει αυτός που θα σπάσει την κατάρα, έχοντας όμως αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό οι Πέρες, Σάλβιο και Μάρκοβιτς, ενώ είναι εκτός λόγω τραυματισμών οι Σίλβιο και Φέισα.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο – Ναβάρο, Παρέχα, Φάσιο, Κόκε – Καρίσο, Εμπιά – Βιτόλο, Ράκιτιτς, Ρέγες – Μπάκα.
ΜΠΕΝΦΙΚΑ:  Αρτούρ – Περέιρα, Λουιζάο, Γκαράι, Σικέιρα – Τζούρισιτς, Γκόμες, Αμορίμ, Γκαϊτάν – Ροντρίγκο, Καρντόσο.

Το γήπεδο

Το Juventus Stadium, χωρητικότητας 41.254 θεατών, φιλοξενεί για πρώτη φορά ευρωπαϊκό τελικό, καθώς είναι ένα από τα πιο νέα στάδια της Ευρώπης, έχοντας ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2011 ως έδρα -φυσικά- της Γιουβέντους.

Πηγή: Novasports.gr

Προτεινόμενα Άρθρα