Επεκτείνεται στην Πρέμιερ η DOYΕΝ

από AllAboutARIS

Η Doyen Sports, η επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον χώρο του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα στην απόκτηση των δικαιωμάτων παιχτών,ανακοίνωσε την πρόθεση της να επεκτείνει τις εργασίες της και στον κόσμο της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ επενδύοντας ένα ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ

Ο Νέλιο Λούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που ανήκει στον όμιλο Doyen που είχε ακουστεί για εμπλοκή στον ΑΡΗ πριν από 2 περίπου χρόνια, προχώρησε σε αυτήν την αποκάλυψη μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.

Η όλη αυτή πρακτική, στην οποία η Doyen Sports είναι η πλέον εμπλεκόμενη εταιρεία, έχει ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση σε όλες τις τάξεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει είναι πως επενδυτικές εταιρείες δανείζουν χρήματα στους συλλόγους (η KPMG τα υπολογίζει σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ!) για να μπορούν να αποκτούν ποδοσφαιριστές. Σε αντάλλαγμα τα funds είτε παίρνουν πίσω τα χρήματα τους μέσα σε χρονική περίοδο τριών ετών -με τον αντίστοιχο τόκο- είτε αποκτούν ποσοστό της μεταπώλητικής αξίας των αθλητών.
Η ΟΥΕΦΑ και άλλοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, έχουν τονίσει την κάθετη αντίθεση τους με αυτό το σύστημα. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη (π.χ. Ισπανική Ομοσπονδία) που θεωρεί πως αυτή η πρακτική επιτρέπει σε ομάδες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αποκτούν ποδοσφαιριστές που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν.

Ο Λούκας δήλωσε πως η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για τέτοιες επενδύσεις αφού υπάρχει μεγάλο οικονομικό κενό ανάμεσα στις πλούσιες ομάδες και τις υπόλοιπες. Όσον αφορά την αντίρρηση των θεσμικών οργάνων για την απόκτηση δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών από τρίτους, ο υπεύθυνος της Doyen ανέφερε πως έχει οργανωθεί ειδικό πλάνο με το οποίο η εταιρεία θα εμπλακεί χωρίς να παραβιάζει κάποιον νόμο, αφού το μόνο που θα κάνει είναι να δανείσει χρήματα και όχι να αποκτήσει κάποιον αθλητή.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπλοκής της Doyen Sports σε ποδοσφαιρική μετεγγραφή είναι αυτό της αγοράς του Ρανταμέλ Φαλκάο από την Πόρτο εκ μέρους της Ατλέτικο. Οι με σημαντικά χρέη «ροχιμπλάνκος» βρήκαν τα 40 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκαν για την αγορά από δάνειο της Doyen, η οποία φυσικά δεν έχασε τα χρήματα της αφού ως γνωστόν μετά από δύο σεζόν ο Κολομβιανός επιθετικός μεταπήδησε στη Μονακό έναντι 60 εκατ. ευρώ.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X