Το θαύμα της Ειμπάρ

από AllAboutARIS

Η μικρούλα Εϊμπάρ, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της χώρας των Βάσκων, με μόλις 27.000 κατοίκους έκανε την έκπληξη και μετά την νίκη της επί της Ντεπορτίβο Αλαβές (1-0), ανέβηκε στην Πριμέρα Ντιβίζιον.

Με μπάτζετ μόλις 2,1 εκατομμύρια ευρώ, η Εϊμπάρ, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπιλμπάο, στο δρόμο για το Σαν Σεμπαστιάν, γιορτάζει έτσι με την άνοδο της τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της.
Το θέμα είναι, πως στην όμορφη και ειδυλλιακή αυτή πόλη, αν θα μπορέσει να φιλοξενήσει τις μεγάλες ομάδες η Εϊμπάρ, καθώς το μικρό γήπεδο της,  χωρητικότητας μόλις 5.200 θεατών, δεν επαρκεί,, οπότε θα αναγκαστεί να παίζει σε άλλα γήπεδα, στο Μπιλμπάο, ή στην πρωτεύουσα της Βασκονίας, την Βιτόρια, που είναι 75 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Η Είμπάρ ανέβηκε, στηριζόμενη κυρίως στην άμυνά της, αφού δέχθηκε μόλις 27 γκολ σε 40 παιχνίδια, ενώ ο καλύτερος της παίκτης ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Χότα, είναι και ο πρώτος σκόρερ της με 9 γκολ. Προπονητής της είναι ο Γκαϊθκα Γκαριτάνο.
Η άνοδος της Εϊμπάρ είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, επισήμανε η εφημερίδα ” El País ” και θα είναι η «μικρή Σταχτοπούτα» της La Liga την νέα σεζόν. Είναι ο σύλλογος, που στο σύνολο του, κοστίζει 6,9 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει….να αντιμετωπίσει ομάδες δισεκατομμυρίων τη νέα σεζόν, όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο, η Σεβίλλη, η Βαλένθια κα.λ.
«Πρέπει να αρχίσουν οι οπαδοί μας να τσιμπιούνται μεταξύ τους, για να είναι σίγουροι ότι δεν ονειρεύονται”, δήλωσε το αφεντικό του συλλόγου της Εϊμπάρ, ο Αλεξ Αρανθαμπάλ, που ήταν έμπλεος από χαρά κι όντως εκτός εαυτού, καθώς πανηγύριζε μαζί με τους 5.200 οπαδούς της ομάδας, μέαα στο Στάδιο Ιπουρούα. Οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά από τη νίκη επί της Αλαβές και τραγούδουσαν μαζί με τους παίκτες: “Real, Barca, είμαστε εδώ.”

Εντούτοις, από το παραμύθι της Εϊμπάρ δεν λείπει ο «κακός δράκος». Όπως είναι γνωστό ένας νέος κανονισμός της ισπανικής Λίγκας απαιτεί από τον αδύναμο οικονομικά σύλλογο να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,7 εκατ. ευρώ έως τις αρχές Αυγούστου. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να βγει μέσα από τα ταμεία του συλλόγου οπότε έχει ξεκινήσει μια καμπάνια όπου ο κάθε φίλαθλος μπορεί να βοηθήσει οικονομικά έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Από τους αρωγούς της προσπάθειας αυτής είναι και δύο πρόσφατοι πρωταθλητές Ευρώπης, της Ρεάλ Μαδρίτης, οι Τσάμπι Αλόνσο και Ασιέρ Ιγιαραμέντι.

Προτεινόμενα Άρθρα