“Δύσκολες οι προϋποθέσεις ένταξης μιας ΠΑΕ στο 106”

από AllAboutARIS

Διαβάστε τη θέση του εκπρόσωπου του Γιώργου Γαλανού σχετικά με το άρθρο 106

Διάταξη χωρίς νομολογιακό προηγούμενο, της οποίας οι όροι ένταξης για μια ΠΑΕ είναι πολύ δύσκολοι, χαρακτήρισε το άρθρο 106 ο νομικός του Γιώργου Γαλανού, κ. Σιμόπουλος. Bέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά έκανε λόγο για σωτηρία των πρώην και νυν παραγόντων μέσω του 106(οτι δηλαδή δε θα κληθούν να πληρώσουν χρέη προς το Δημόσιο) και υπονόησε ότι γι αυτό επιλέγεται το συγκεκριμένο πλάνο, στη συνέχεια μετά από διευκρινιστική ερώτηση του Γιάννη Δασκάλου, παραδέχτηκε ότι δεν είναι σίγουρος για το τι συμβαίνει με τα χρέη με το Δημόσιο κι αν αυτά θα βαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

“Κανείς δεν αποκλείει κάτι. Επιλέγεται όμως η λύση που συμφέρει περισσότερο τον ΑΡΗ, Οταν δέχτηκα την πρόσκληση από τον Γιώργο Γαλανό, μέριμνα μας για να ασχοληθούμε με το θέμα ήταν ο διαχωρισμός της ΠΑΕ από την ομάδα του ΑΡΗ. Η λύση του άρθρου 106α σκοπό έχει την προστασία της ΠΑΕ και όχι της ομάδας. Αυτή νομίζω είναι η μία πρώτη επισήμανση. Οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης μιας επιχείρισης όπως η ΠΑΕ στο 106, είναι πάρα πολλές και πολύ δύσκολες. Η διάταξη αυτή, δεν έχει νομολογιακό προηγούμενο. Αντίθετα με μια περιήγηση στο ίντερνετ, είδα μία είδηση για μία εταιρία, της οποίας η αίτηση απορρίφθηκε.

Οι διατάξεις αυτές έχουν πυλώνα και δικαιολογητικό λόγο την προστασία κάποιων προβληματικών επιχειρήσεων, σκοπός τους όμως είναι και η προστασία των πιστωτών. Ο ΑΡΗΣ οφείλει τόσο σε ιδιώτες όσο και στο Δημόσιο και το ΙΚΑ. Ακουσα την άλλη πλευρά και τις προτάσεις που έχουν γίνει για αυτή τη διάταξη. Το μίνιμουν που ακούγεται είναι οτι θα χρειαστεί 1,5 εκατ. ευρώ. Γνωρίζει κανείς που θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό; Μιλάμε για την αγορά του ενεργητικού της ΠΑΕ. Και ο αξιόχρεος επενδυτής θα πετάξει αυτά τα λεφτά στονμ κουβά; Δεν θα πάνε στην ΠΑΕ αυτά τα λεφτά, αλλά στους πιστωτές. Δεν θα υπάρχουν μετά λεφτά για την ομάδα. Αν μιλάμε για το πως θα σωθούν οι πρώην διοικούντες, να το καταλάβω. Αλλά να βγουν να το πουν. Να μιλάμε επιτέλους με τη γλώσσα της αλήθειας. Η ομάδα θα είναι όμηρος δικαστικών εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να είναι αρνητικές. Μπορεί η ομάδα να μην υπαχθεί τελικά σε αυτή τη διαδικασία. Ετσι θα παλεύει ο ΑΡΗΣ στη Β` Εθνική. Ποια είναι η άλλη λύση σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό; Τα θαύματα στην Ελλάδα έχουν τελειώσει. Ηταν θαύμα που ο ΑΡΗΣ μπήκε στο άρθρο 44, αλλά κανένας δεν την έπιασε από τα μαλλιά. Εγώ τον ΑΡΗ δεν τον θέλω στη Β΄Εθνική, αλλά στην Α`. Πρέπει όμως να φτάσει εκεί μέσα από μία διαδικασία εξυγίνασης. Αυτή δεν ακολουθείται μέσα από νομικές πατέντες”.

Για την πρόταση του κ. Στεφανίδη στονκ. Γαλανό να δώσει 1,5 εκατ. για το άρθρο 106, ο κ. ΣΙμόπουλος είπε: “Σε νομικό επίπεδο, δεν μπορεί να περπατήσει. Αν αυτά τα χρήματα που είπε ο κ. Στεφανίδης να δώσει ο κ. Γαλανός, δοθούν, τότε δεν θα πάνε στην ομάδα, αλλά στους πιστωτές. Αρκεί το 1,5 εκατ.; Δεν νομίζω”.

Επίσης, υπήρξε αναφορά για μία ακόμα φορά στην πρόθεση της ΕΠΟ να αυξήσει τη παραμονή στην τρίτη Εθνική από τρεις σε 30 μήνες. Οπως όμως είπε ο κ.Σιμόπουλος, η τρίμηνη εκκαθάριση προβλέπεται με νόμο του κράτους. Αρα, ότι και να ψηφίσει η ΕΠΟ, θα πρέπει να εισηγηθεί ψήφιση νέου νόμου στη Βουλή. Ολα αυτα τα σημειώνουμε φυσικά, προκειμένου ο κόσμος του ΑΡΗ να έχει μια σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα που “καίνε” τον ΑΡΗ.

Προτεινόμενα Άρθρα