Τι… εστί εκούσια εκκαθάριση

από AllAboutARIS

Το AllaboutARIS ρώτησε τους ειδικούς και πήρε τις απαντήσεις για το τι ισχύει στην περίπτωση της ΠΑΕ ΑΕΛ που αποφάσισε πέρσι τη λύση της εκούσιας εκκαθάρισης.

Είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην κρίσιμη γενική συνέλευση της 25ης Ιουνίου στην ΚΜΑ. Το άρθρο 106ΙΑ έχει λίγο πολύ αναλυθεί από τον Αργύρη Αργυριάδη και τους νομικούς, το ΑΦΜ συναντά οργίλες αντιδράσεις και δύσκολα θα προχωρήσει. Τι γίνεται όμως με την εκούσια εκκαθάριση και τον υποβιβασμό στη Γ Εθνική που προτείνει ο Γιώργος Γαλανός και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της ομάδας ενστερνίζεται; Με βάσει το παράδειγμα της Λάρισας αλλά και της ΑΕΚ ρωτήσαμε και σας παρουσιάζουμε τις βασικές πτυχές που συνθέτουν το εγχείρημα της εκκαθάρισης ελπίζοντας ότι από τις απαντήσεις που πήραμε θα βγάλετε τις δικά σας συμπεράσματα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πώς και από ποιους αποφασίζεται η εκκαθάριση;
Η ΠΑΕ μετά τη μη δήλωση συμμετοχής στη Β` Εθνική, διαλύεται από το νόμο και τίθεται σε εκκαθάριση… Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 για παράδειγμα λύθηκε στις 26-7-2013 όταν και δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Β` Εθνικής της σεζόν ου 2013-14 (η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής φέτος είναι στα τέλη Ιουλίου). Κατά συνέπεια τίθεται σε εκκαθάριση εκ του νόμου, η οποία εκκαθάριση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Μπορεί κάποιος μέτοχος να εναντιωθεί δικαστικά;
Κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στη λύση και την εκκαθάριση της ΠΑΕ, εφόσον δεν δηλωθεί συμμετοχή σε επαγγελματική κατηγορία, για τον Άρη στη Β` Εθνική της περιόδου 2014-15. Αν παρέλθει η προθεσμία συμμετοχής ( η οποία θα λήγει περίπου στα τέλη του Ιουλίου 2014 ) τότε παύει να υπάρχει ΠΑΕ Άρης και παραμένει το ερασιτεχνικό σωματείο, το οποίο και πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στη Γ` Εθνική στις ανάλογες προθεσμίες. Επομένως εφ` όσον δεν δηλωθεί συμμετοχή στη Β΄ , ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να εναντιωθεί σ` αυτήν. Μπορούν βέβαια πιστωτές να φέρουν εμπόδια στην ολοκλήρωσή της , κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί…

Τι γίνεται αν παρέλθει ο χρόνος της εκκαθάρισης;
Αν παρέλθει ο χρόνος των τριών μηνών, δεν επέρχεται κάποια ακύρωση της διαδικασίας άλλωστε η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την εκκαθάριση στα τέλη Μαΐου, η Λάρισα όχι ακόμη.

Ποια η τύχη των περιουσιακών στοιχείων της ΠΑΕ και ποιος ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΊΤΑΙ από την εκπλειστηρίασή τους πρώτος;.
Τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ εκπληστειριάζονται από τον εκκαθαριστή με σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών της ΠΑΕ… Προνομιακά ικανοποιείται το δημόσιο και ισχύει ότι και στην πτώχευση…

Πόσοι εκκαθαριστές απαιτούνται να διοριστούν;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός. Στη Λάρισα για παράδειγμα ο μεγαλομέτοχος Πηλαδάκης διόρισε δύο. Τον διορισμό των εκκαθαριστών τον πραγματοποιεί ο μεγαλόμετοχος ή αν δεν υπάρχει η πλειοψηφία της ΓΣ των μετόχων…

Ποια η ευθύνη τους, αστική και ποινική;
Ευθύνη εκκαθαριστή υπάρχει μόνο αν προβεί σε αντίθετες του νόμου ενέργειες… ίδια με την ευθύνη του σύνδικου πτώχευσης…

Αν η Λάρισα ανέβει από τη Γ΄ Εθνική χωρίς να περατωθεί η εκκαθάριση, θα κληρονομήσει τα χρέη του παρελθόντος;
Κατά την πιο αξιόπιστη πληροφόρηση , άνοδος χωρίς λήξη της εκκαθάρισης δεν γίνεται άρα η εκκαθάριση πρέπει να ολοκληρωθεί και μετά η νέα ΠΑΕ να ανέβει ξανά στη Β`. Τα χρέη προς το δημόσιο προσωποποιούνται στις διοικήσεις που τα δημιούργησαν. Τα χρέη προς τρίτους πλην των ποδοσφαιριστών και των προπονητών που προσέφυγαν στη ΦΙΦΑ, διαγράφονται όπως ακριβώς στην πτώχευση, για τα χρέη προς ποδοσφαιριστές και  προπονητές που προσέφυγαν στη ΦΙΦΑ, θα ξέρουμε επίσημα μάλλον μέσα στο καλοκαίρι.

Πόσον καιρό διαρκούσε η εκκαθάριση, πριν αλλάξει ο νόμος ελέω ΑΕΚ;
Πριν αλλάξει ο νόμος διαρκούσε τρία χρόνια.

Το ενεργητικό της ΠΑΕ τι γίνεται σε περίπτωση εκκαθάρισης;
Το ενεργητικό καλύπτει όσο παθητικό μπορεί και αν υπάρξει πλεόνασμα ( πράγμα αδύνατο) τότε επιστρέφει στο σωματείο.

Πως μεταβάλλεται η σχέση της υπό εκκαθάριση εταιρίας με τον Α.Σ. – που ειδικά για τον ΑΡΗ είναι καίριο ζήτημα.
Η υπό εκκαθάριση εταιρία παύει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ΑΣ. Υφίσταται μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης και ο ΑΣ μετά την άνοδο της ομάδας του σε επαγγελματική κατηγορία ιδρύει νέα ΠΑΕ που το μόνο ίδιο που έχει είναι το όνομα , τα χρώματα και την έδρα.

Προτεινόμενα Άρθρα