ΑΡΗΣ και εκκαθάριση

από AllAboutARIS

Ολα τα σενάρια σε περίπτωση υποβιβασμού στη Φούτμπολ Λιγκ 2 και εφαρμογής της εκκαθάρισης

Οι κάλπες σε λίγο ετοιμάζονται να ανοίξουν, προκειμένου ο κόσμος να ψηφίσει για την επόμενη μέρα του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ και ποια θα είναι αυτή.

Η επιλογή της Β΄Εθνικής και όσα ακολουθούν είναι λίγο-πολύ γνωστά, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για την λύση της εταιρίας, δηλαδή την Γ` Εθνική και την εκκαθάριση, για τα οποία η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου δεν είναι ενήμερη. Φυσιολογικό, από τη στιγμή που έχουν να κάνουν καθαρά με νομικά θέματα.

Οσον αφορά λοιπόν την εκκαθάριση μίας εταιρίας και πιο συγκεκριμένα μίας ΠΑΕ, ισχύουν τα παρακάτω: 

Άρθρο 111    Ν. 2725/1999 (αθλητικός νόμος)

1. Π.A.E. που υποβιβάζονται από τη Γ` εθνική κατηγορία ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην οικεία κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, διαλύονται και τίθενται σε εκκαθάριση κατά τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

“Η εκκαθάριση πρέπει να περατώνεται μέσα σε τριάντα μήνες από τον υποβιβασμό της Π.Α.Ε.. Εάν πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση η ομάδα
ανέλθει κατηγορία, διακόπτεται η διαδικασία της εκκαθάρισης και επαναφέρεται σε λειτουργία η Π.Α.Ε..”

*** Το πιο πάνω  εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.8 άρθρ.18 Ν.2947/2001, ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.
   
«Κατ` εξαίρεση οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε.) όλων των κατηγοριών, που υποβιβάζονται σε Ερασιτεχνική Κατηγορία, υποχρεωτικώς εκκαθαρίζονται εντός τριών (3) μηνών από τον υποβιβασμό τους».

***Το τελευταίο εδάφιο της παρ.1 προστέθηκε  με την παράγραφο 15 β άρθρου 44Α  Ν.4115/2013,ΦΕΚ Α 24/30.1.2013.

Συνεπώς τα σενάρια – βάσει του ανωτέρω νόμου – είναι τα εξής:
α) ο Άρης θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση εντός τριών (3) μηνών – κάτι που θεωρείται θαύμα – και μετά, την επόμενη χρονιά, θα ανέβει κατηγορία «μετά βαΐων και κλάδων» ΑΝΕΥ ΧΡΕΩΝ
β) ο Άρης δεν θα ολοκληρώσει εντός 12 μηνών και θα πάει στη Β΄ κατηγορία με τα χρέη να ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ (Σημειωτέον στην ΆΕΚ εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Ανάπτυξης περί ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης ΠΡΙΝ την επικύρωση της βαθμολογίας της Γ΄ εθνικής, δηλαδή πριν ανέβει κατηγορία. Αντιθέτως τέτοια πράξη δεν εκδόθηκε στη Λάρισα)
γ) ο Άρης δεν θα ανέβει κατηγορία και θα μένει για πάντα στη Γ΄ εθνική για να μην επανέλθουν τα χρέη

Ολα τα παραπάνω σημαίνουν με απλά λόγια πως εφόσον και αν ο ΑΡΗΣ καταλήξει τελικά στην Γ` Εθνική, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για αυτόν, εκτός φυσικά αν προκύψει ο «αυτοκράτορας» για τον οποίο είχε κάνει λόγο ο κ. Σφυρής στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Αρη

Προτεινόμενα Άρθρα