Δυστυχώς τα χρόνια περνούν…

από AllAboutARIS

Η απουσία ενός τίτλου είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στο σύλλογο

Η σημερινή ημερομηνία είναι ιστορική για τον ποδοσφαιρικό ΑΡΗ, αφού συμπληρώνονται 44 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1970.

Εκείνος ήταν και ο τελευταίος τίτλος της ομάδας. Από τότε έχει περάσει από χίλια κύματα, είχε καλές αλλά και κακές στιγμές, δεν μπόρεσε όμως να φτάσει όλα αυτά τα χρόνια στην κατάκτηση κάποιου άλλου τίτλου.

Η επέτειος αυτή έρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Ολα κρέμονται από μία κλωστή και πραγματικά προκαλεί θλίψη πως η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο.

Επειδή όμως πάντα αξίζει να θυμόμαστε τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας, ας θυμηθούμε πως ήρθε στον σύλλογο εκείνος ο τίτλος, χάρη στη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 1-0 στο Καυτατζόγλειο.

Η πορεία προς τον τελικό

Για να φτάσει ο ΑΡΗΣ μέχρι τον τελικό δεν είχε και το ευκολότερο έργο. Αφού απέκλεισε με 0-1 τη γηπεδούχο Πάτρα, υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό, του οποίου το εμπόδιο ξεπέρασε με σκορ 2-1.  Ακολούθησε η εκτός έδρας νίκης επί της Καλλιθέας με 1-0, ενώ στα ημιτελικά οι «κίτρινοι» πέτυχαν μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού επίσης με 1-0, η οποία τους έδωσε και το εισιτήριο για τον τελικό.

Τα πάντα γύρω από το ντέρμπι

Το ντέρμπι όπως ήταν φυσιολογικό, άρχισε μέρες πριν. Ατέλειωτες συζητήσεις στα καφενεία και συνεχή πειράγματα μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων, οι οποίοι γέμισαν το Καυτανζόγλειο. Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε, 46.695 ήταν αυτοί που έδωσαν το παρόν στο γήπεδο, για να δουν τον πιο εμπορικό τελικό εκείνων των χρόνων.

Ο ΑΡΗΣ του Μίλοβαν Τσίριτς, με μια ενδεκάδα γεμάτη πραγματικά ποδοσφαιρικά αστέρια και πρόεδρο τον μεγάλο Νίκο Καμπάνη, αντιμετώπιζε τον αιώνιο αντίπαλο του, με στόχο να επιστρέψει στους τίτλους ύστερα από 24 χρόνια και το πρώτο τότε μεταπολεμικό πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στα χέρια των «κίτρινων».

Από τότε στο… μάτι του κατεστημένου

Βέβαια η αποστολή που είχε να εκπληρώσει ο ΑΡΗΣ μόνο εύκολη δεν ήταν. Το γενικότερο κλίμα δεν ήταν θετικό για αυτόν, καθώς όπως ακουγόταν εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση της χούντας ήθελε το κύπελλο να καταλήξει στον ΠΑΟΚ. Πιο τρανή απόδειξη, η διαταγή που πήρε να απαγορεύσει στον Τάκη Λουκανίδη να αγωνιστεί στον τελικό της 28ης Ιουνίου, απόφαση που έφερε ξεσηκωμό στους φιλάθλους του ΑΡΗ.

Γκολ… από τα αποδυτήρια

Ιδανικότερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στις τάξεις του ΑΡΗ. Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Αλεξιάδης έκανε τη σέντρα  και ο Μανώλης Κεραμιδάς με σουτ μέσα από την περιοχή, νίκησε τον Χριστοδούλου και έκανε το 1-0, στέλνοντας παράλληλα τους φιλάθλους του ΑΡΗ στον έβδομο ουρανό. Αυτό ήταν το τελευταίο γκολ της ομάδας σε τελικό, καθώς δεν κατάφερε να σκοράρει στους επόμενους τέσσερις.

Τα δύο ακυρωθέν γκολ, το πέναλτι, ο Κούδας και ο Σπυρίδων

Ο ΑΡΗΣ συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι μετά το 1-0 ,με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει. Μάλιστα οι παίκτες του Τσίριτς πέτυχαν ακόμα δύο γκολ, το ένα εξαιρετικής ομορφιάς από τον Αλεξιάδη, ο διαιτητής της αναμέτρησης όμως, Χρήστος Μίχας, ακολουθώντας το κλίμα που επικρατούσε, ακύρωσε κακώς και τα δύο.

Μάλιστα ο Μιχάς λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους υπέδειξε την εσχάτη των ποινών υπέρ του ΠΑΟΚ, δίνοντας του την ευκαιρία να μπει ξανά στο παιχνίδι. Πριν την εκτέλεση του πέναλτι, ο Άγγελος Σπυρίδων άρχισε να παίζει με την μπάλα, με τον διαιτητή να τον απομακρύνει. Ο Κούδας, σαφώς εκνευρισμένος από την ενέργεια του αμυντικού του ΑΡΗ, εκτέλεσε άσχημα το πέναλτι με αποτέλεσμα να παραμείνει το 1-0.

Στην προσπάθεια έμειναν

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο προσπάθησε αρκετά να φέρει το παιχνίδια στα ίσια. Η θέληση και το πάθος των παικτών του ΑΡΗ όμως έπαιξε καταλυτικό ρόλο, με αποτέλεσμα το τέλος του αγώνα να τους βρίσκει να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Μάλιστα, αυτή ήταν και η πρώτη φορά που το τρόπαιο κατέληξε σε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

«Μα τι κεραμίδα έφαγε στο κεφάλι ο ΠΑΟΚ»

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, οι φίλαθλοι του ΑΡΗ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους. Εκείνη τη νύχτα μάλιστα οι φίλοι των κυπελλούχων έβγαλαν ένα από τα ποιο γνωστά συνθήματα της εποχής «Μα τι κεραμίδα έφαγε στο κεφάλι ο ΠΑΟΚ».

Αποθέωση από τα μέσα

Την τιμητική είχε ο ΑΡΗΣ σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου. «Ο ΑΡΗΣ άξιος κατακτητής του Κυπέλλου. Στο Καυτατζόγλειο που κόχλαζε υπέταξε τον αδύνατο ΠΑΟΚ με 1-0. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου ομάδα της Θεσσαλονίκης κατακτά το πολύτιμο αυτό τρόπαιο… Η νίκη του αποκάλυψε τις χιλιάδες των πιστών οπαδών του που πανηγύριζαν μέχρι χθες το… μεσημέρι» έγραφε π «Ελληνικός Βορράς» στις 30 Ιουνίου. «Τιμή στον ΑΡΗ, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος 1970 χορεύοντας βραζιλιανή… σάμπα» ήταν το πρωτοσέλιδο των Αθλητικών Νέων, του μεγάλου Νίκου Καμπάνη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΡΗΣ: Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ: Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.

Διαιτητής: Χρήστος Μίχας

Σκόρερ: 8` Κεραμιδάς

Δείτε στο Yellow TV Photos και Videos φωτογραφίες από το παιχνίδι, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής, όπως επίσης και τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού.

Προτεινόμενα Άρθρα