«Δεν μου έδωσε χρόνο η Γιουνάιτεντ»

από AllAboutARIS

Πολλά παράπονα από τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το διάστημα που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας έχει ο Ντέιβιντ Μόγιες.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Daily Mail», ο Σκωτσέζος προπονητής αναφέρθηκε επίσης στα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έκανε μόλις ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον των «κόκκινων διαβόλων», ενώ σχολίασε και τις εξαιρετικές του σχέσεις (αν και τα διεθνή Μέσα έγραφαν για το αντίθετο) με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Διαβάστε επίσης τι είπε για τις μεταγραφές που… δεν έγιναν, τις σχέσεις του με τους οπαδούς αλλά και την καθημερινότητά του με τους παίκτες της ομάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μόγιες:

«Ποτέ δεν θα έφευγα από μια δουλειά. Η δουλειά μου στην Έβερτον ήταν καλή. Εργάστηκα με έναν σπουδαίο πρόεδρο και εξαιρετικούς ανθρώπους στην ομάδα. Ούτε με την Έβερτον, όμως, η αρχή μου ήταν εύκολη. Διανύσαμε ορισμένα δύσκολα χρόνια, προτού φτάσουμε στα επίπεδα που θέλαμε. Πήγα στη Γιουνάιτεντ γιατί σκέφτηκα ότι ήταν μια ομάδα που θα μπορούσε να μου δώσει χρόνο. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα. Δεν ήθελα να αλλάξω τίποτα αμέσως. Ήθελα να πάρω τον χρόνο μου και να δουλέψω σε αυτά που πίστευα ότι έπρεπε», τόνισε αρχικά ο Σκωτσέζος προπονητής και πρόσθεσε:

«Είδα εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα στην Έβερτον και τη Γιουνάιτεντ. Όπως για παράδειγμα η προσοχή που δείχνουν στην εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Δείτε τους παίκτες που πήρε η ομάδα από την Έβερτον, όπως τον Γουέιν Ρούνεϊ. Η Έβερτον έχει τους Μπάρκλεϊ, Πίενααρ, Κόουλμαν, Γιαγκέλκα και Μπέινς, ενώ είχε αγωνιστεί εκεί και ο Λέσκοτ. Πήραμε επίσης τον Τζον Στόουνς. Είχαμε μια πραγματικά καλή ομάδα στην Έβερτον, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω όπως ένιωθα ότι έπρεπε».

Το μεγάλο βήμα στην προπονητική του καριέρα έγινε πέρυσι, με την πρόσληψη του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην μετά- Φέργκιουσον εποχή. Η πορεία του, ωστόσο, κάθε άλλο παρά πετυχημένη κρίθηκε με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα και πριν καν βγει η σεζόν να αντικρύσει την πόρτα της εξόδου : «Ήταν ένα βήμα προς μια άγνωστη κατεύθυνση. Κοιτάζοντας πίσω ακόμα πιστεύω ότι ήταν μια… αδύνατη δουλειά και όμως την πήρα! Ήταν η κατάλληλη για μένα. Ήμουν στην Έβερτον για περισσότερα από έντεκα χρόνια. Ήμουν ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ. Η Γιουνάιτεντ ανέκαθεν εμπιστευόταν Βρετανούς. Ένιωσα συντετριμμένος, όμως, όταν έχασα αργότερα τη δουλειά διότι ένιωθα ότι θα μπορούσα να πετύχω! Όλοι ήξεραν ότι χρειαζόταν χρόνος και αλλαγές σε κάποια πράγματα. Τελικά, δεν θεωρώ ότι μου δόθηκε χρόνος για να πετύχω ή να αποτύχω»…

Όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, ένα από τα πολλά πράγματα που τον ενόχλησαν και επηρέασαν και την οικογένειά του ήταν ότι ενημερώθηκε πρώτα από τα Μέσα για την απομάκρυνσή του και μετά από τη διοίκηση: «Ήταν δύσκολο για μένα και τους ανθρώπους μου που μάθαμε, μέσω των media, ότι έχασα τη δουλειά μου. Ξέρω ότι όταν χάνεις παιχνίδια, κινδυνεύεις να απολυθείς. Επηρέασε, όμως, την οικογένεια μου και αυτό με πλήγωσε περισσότερο. Πρέπει, όμως, να προχωρήσω, όμως τον τρόπο που έχασα τη δουλειά μου δεν θα τον ξεχάσω ποτέ».

Οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων», παρόλο που εκείνη την περίοδο ο ίδιος θεωρούσε ότι τον στηρίζουν, του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι: «Όταν είδα το αεροπλάνο πάνω από το Ολντ Τράφορντ με το πανό «Moyes Out», γύρισα σε έναν δίπλα και του είπα ότι θα ήταν προτιμότερο τα λεφτά που ξόδεψαν για να το κάνουν, να τα έδιναν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα».

Πολλά έχουν ακουστεί, άλλα τόσα γραφτεί για τη σταδιακή αλλαγή στη σχέση του με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος θυμίζουμε ήταν αυτός που πρότεινε στη διοίκηση τον Μόγιες. «Λάμβανα συνεχώς το 100% της στήριξης του. Ήταν απίστευτα καλός μαζί μου. Συναντιόμασταν συχνά όσο ήμουν στην ομάδα. Ήταν συνεχώς θετικός απέναντί μου».

Εκτός των άλλων, οι φίλοι της ομάδας αλλά και η διοίκηση του καταλογίζουν την αδυναμία ενίσχυσης του ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι (σ.σ. πήρε μόνο τον Φελαϊνί). Τι τους απαντά όμως ο ίδιος; «Προσπαθήσαμε να κάνουμε μεταγραφές, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Δεν ήταν θέμα προσπάθειας, αλλά… αποφασιστικότητας. Θέλαμε τους Φάμπρεγας, Μπέιλ και Ρονάλντο. Υπήρξε μια κουβέντα για τον Ρονάλντο όταν πρωτοήρθα. Ήμασταν κοντά στο να κάνουμε ορισμένες μεγάλες μεταγραφές. Δεν πρόκειται να επιβαρυνθώ και για αυτό, απλά και μόνο επειδή οι προσπάθειες μας δεν ευοδώθηκαν. Αντικατέστησα τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία. Εκτός αυτού, ήρθε και νέος εκτελεστικός διευθυντής, συνεπώς ήμασταν δύο άνθρωποι σε μια νέα δουλειά».

Για τον Φελαϊνί δεν είπε πολλά, μόνο την εξής ατάκα: «Χρειάζεται χρόνο»! Όσον αφορά τους παίκτες που συνεργάστηκε, δεν φαίνεται να κρατά κακία σε κανέναν: «Ήταν φανταστικοί. Απλώς ξαναλέω, δεν μου δόθηκε χρόνος για να πετύχω ή να αποτύχω. Αντικατέστησα έναν προπονητή που βρισκόταν στον πάγκο πάνω από 20 χρόνια και προσπάθησα να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες της ομάδας. Δουλέψαμε όλοι μαζί, ως ομάδα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα σωστά πράγματα».

Η κουβέντα στη συνέχεια πήγε στον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, για τον οποίο επίσης είχαν γραφτεί ότι είχε παράπονα από τον Μόγιες: «Είχα καλή σχέση με τον Ρόμπιν. Μου άρεσε πολύ, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Είχε περισσότερους τραυματισμούς σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όμως κάναμε τα πάντα για να επανέλθει σε φόρμα», τόνισε ο Σκωτσέζος και συνέχισε αναφερόμενος στον Ρούνεϊ:

«Ο Γουέιν θα μπορούσε να ήταν αρχηγός κάτω από τις οδηγίες μου γι` αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Πιστεύω στο μέλλον θα μπορούσε να παίξει στο κέντρο. Είναι εξαιρετικός επιθετικός, όμως σε λίγα χρόνια βλέπω να γίνεται αυτό το πράγμα. Μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Είναι πολύ έμπειρος τώρα. Πιστεύω ότι μπορεί να χρειαστεί αυτή την πρωτοβουλία για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Ο Γουέιν δούλεψε τόσο σκληρά όσο κανένας άλλος πέρυσι. Ήταν πάντοτε σε καλή κατάσταση, δούλεψε πολύ καλά για μένα και ήταν πολύ καλός για την ομάδα».

Έπειτα από πολλά χρόνια, ο έμπειρος κόουτς δεν καθοδηγεί άλλον σύλλογο. Η αίσθηση, όπως είναι λογικό, δεν είναι η καλύτερη: «Είναι η πρώτη μου φορά που δεν είμαι σε προετοιμασία από τα 16 μου και τώρα είμαι 51! Μου έλειψε γιατί είναι μια περίοδος που απολαμβάνω. Με πονά που στην πρεμιέρα δεν ήμουν στον πάγκο της Μαν. Γιουνάιτεντ, γιατί αυτό θα ήθελα να κάνω. Όμως θα παρακολουθώ τα παιχνίδια και δεν θα αποτραβηχτώ. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και αντιλαμβάνομαι πλέον πως θα έχεις καλές και κακές στιγμές. Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω. Δεν πιστεύω πως έχω να αποδείξω κάτι σε κανέναν. Έχω δουλέψει σκληρά σε όλη την καριέρα μου. Είχα μια επαφή με τη Γαλατάσαραϊ, αλλά δεν έγινε κάτι. Το εξωτερικό είναι μια πιθανότητα για μένα. Ίσως και να με βοηθήσει να πάω εκτός Αγγλίας».

Προτεινόμενα Άρθρα