Το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον πλανήτη

από AllAboutARIS

Η λήξη της μετεγγραφικής περιόδου βρήκε τις 20 ομάδες της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ να έχουν ξοδέψει για αγορές ή δανεισμούς ποδοσφαιριστών το πέρα από κάθε προηγούμενο ποσό ρεκόρ των 857,7 εκ. λιρών (1,08 δισ. ευρώ).

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι η σύγχρονη πραγματικότητα του ποδοσφαίρου και δη του εμπορικότερου και πλουσιότερου πρωταθλήματος στον πλανήτη. Οι αγγλικές ομάδες διέλυσαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ ποδοσφαιρικών αγορών. Το προηγούμενο ταβάνι, αυτό του περασμένου καλοκαιριού, ήταν 630 εκ. λίρες και έγινε παρελθόν μόλις στις 14 Αυγούστου, πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και φανούν τα κενά των ομάδων.

Τον τίτλο του πρωταθλητή των μετεγγραφών κέρδισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ξόδεψε 153,1 εκατ. λίρες (193 εκ. ευρώ) σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρόστερ ικανό να επαναφέρει τον πολυνίκη αγγλικό σύλλογο στην κορυφή. Το ποσό αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει ξοδέψει ποτέ αγγλική ομάδα σε μία περίοδο μετεγγραφών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολείπεται μόνο των 286 εκ. ευρώ (226,5 εκ. λίρες) που πλήρωσε η Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2009 για να φέρει στην ισπανική πρωτεύουσα τους Ρονάλντο, Κακά, Μπενζεμά, Αλόνσο, κλπ.

Η άλλη ομάδα που έδωσε περισσότερα από 100 εκ. λίρες είναι η Λίβερπουλ, που ξόδεψε συνολικά 117 εκ.. Φυσικά, σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η πώληση του Λουίς Σουάρες στην Μπαρτσελόνα που έφερε 75 εκ. λίρες. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Τσέλσι με 87,7 εκ. λίρες, ενώ την τετράδα κλείνει η Άρσεναλ με αγορές 78 εκ. λιρών.
Την μεγάλη έκπληξη έκανε η Σαουθάμπτον που ξόδεψε 60 εκ. λίρες. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί έγινε ιδιοκτήτης κάποιος ζάμπλουτος μεγιστάνας αλλά γιατί πούλησε πολλούς ποδοσφαιριστές που έφεραν στα ταμεία της 88,6 εκ. λίρες. Σίγουρα θα αναρωτιέστε που βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι που μας έχει συνηθίσει σε πολύ ακριβές κινήσεις. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε με το financial fair play έχουν φέρει μαχαίρι στα έξοδα με αποτέλεσμα να «περιοριστεί» σε μετεγγραφές 54,5 εκ. λιρών.

Κομβικό ρόλο στην άνεση με την οποία οι ομάδες «σκόρπισαν» μεγάλα ποσά για να πάρουν ποδοσφαιριστές έπαιξε το γεγονός πως στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ομάδων μπήκαν τα χρήματα από τον πρώτο χρόνο του τηλεοπτικού συμβολαίου μαμούθ των 3 δισ. λιρών (3,8 δισ. ευρώ) που θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος της σεζόν 2015-16. Τα χρήματα αυτά δεν μοιράζονται ισομερώς σε κάθε ομάδα, αλλά κατά μέσο όρο οι ομάδες καρπώθηκαν 25 εκ. λίρες περισσότερες από ότι την περασμένη χρονιά. Διαβάστε ΕΔΩ πως κατανεμήθηκαν τα χρήματα.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η διαφορά της Πρέμιερ Λιγκ με τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα πρέπει να πούμε πως η ισπανική Πριμέρα, η οποία έρχεται δεύτερη σε έξοδα για αγορές παικτών, ξόδεψε όσο περίπου η μισές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, ήτοι 536 εκ. ευρώ (425 εκ. λίρες). Στις υπόλοιπες λίγκες τα ποσά πέφτουν ακόμα περισσότερο. Στην Ιταλία δόθηκαν 328 εκ. ευρώ (260 εκ. λίρες), στη Γερμανία 315 εκ. ευρώ (250 εκ. λίρες) και στη Γαλλία μόλις 126 εκ. ευρώ (100 εκ. λίρες), αφού Παρί και Μονακό έριξαν το μετεγγραφικό μπάτζετ λόγω των κανόνων ffp της ΟΥΕΦΑ.

Προτεινόμενα Άρθρα