Τα οικονομικά μιλούν από μόνα τους

από AllAboutARIS

Τα 153,1 εκατ. λίρες (193 εκ. ευρώ) που ξόδεψε για μετεγγραφές η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτό το καλοκαίρι, είναι μόνο η αρχή για τον εμπορικότερο σύλλογο στον κόσμο, που μπορεί να χρηματοδοτήσει ακόμα περισσότερες κινήσεις μέσω των εσόδων από τους χορηγούς.

Η διοίκηση της Γιουνάιτεντ διέλυσε τα βρετανικά μετεγγραφικά ρεκόρ για να φέρει στο σύλλογο τους Ντι Μαρία, Φαλκάο, Μπλίντ, Ερέρα, Μπλίντ και Σο, σε μία προσπάθεια να επιστρέψει ο σύλλογος στην κορυφή. Μάλιστα, αν κάποιος προσθέσει στα χρήματα για αγορές και τις δύο περσινές αποκτήσεις, αυτές των Φελαινί και Μάτα, αυτά θα φτάσουν στα 290 εκ. ευρώ.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ουτοπικός για σχεδόν όλες τις ομάδες της γης, όμως για τη Γιουνάιτεντ δεν θεωρείται ούτε καν επένδυση, αφού οι πάμπολλες χορηγικές συμφωνίες του συλλόγου γεμίζουν τα ταμεία με τα απαραίτητα κεφάλαια. Οι εμπορικές συνεργασίες όχι απλά δεν μειώθηκαν μετά την περσινή τραγική πορεία αλλά αυξάνονται ενώ η αξία τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενo ρεκόρ στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Οι άνθρωποι του συλλόγου αφήνουν να εννοηθεί πως οι αγορές σπουδαίων ποδοσφαιριστών δεν πρόκειται να σταματήσει και το φετινό καλοκαίρι είναι μόνο η αρχή. Εξάλλου, αναμένονται νέες εισροές χρημάτων, τόσο από τη χορηγία της Chevrolet για την φανέλα του συλλόγου (60 εκ. ευρώ ετησίως!) που ξεκίνησε εφέτος, όσο και από την τεχνική συνεργασία για παροχή αθλητικού υλικού από την Adidas (95 εκ. ευρώ ετησίως!), που θα εκκινήσει το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής εταιρείας, τα έσοδα της εμπορικής λειτουργίας για τη σεζόν 2012-13 έφτασαν τα 192 εκ. ευρώ. Όπως αναμένεται, αυτός ο αριθμός θα αναρριχηθεί κοντά στα 240 εκ. ευρώ, όταν σε λίγες εβδομάδες ανακοινωθεί ο ισολογισμός για τη σεζόν 2013-14. Όσον αφορά τη σεζόν 2014-15, οι αρχικοί υπολογισμοί μιλούν για εμπορικά έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ!

Τα οικονομικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η Γιουνάιτεντ θα μπορεί να αγοράζει όποιον παίκτη επιθυμεί ο Λουίς Φαν Χάαλ χωρίς να απαιτείται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ιδιοκτήτες και χωρίς κίνδυνο από τους οικονομικούς κανόνες financial fair play της ΟΥΕΦΑ. Οι μετεγγραφές θα πληρώνονται από τους 29, παγκόσμιους ή τοπικούς, χορηγούς και εμπορικούς συνεργάτες.

Προτεινόμενα Άρθρα