Ρεάλ από χρυσάφι

από AllAboutARIS

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής χρονιάς 2013-14, κατά την οποία είχε τα περισσότερα έσοδα που έχουν καταγραφεί ποτέ από αθλητική ομάδα, ήτοι 603,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 38,5 εκατ.

Το 2013-14 θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία της «Βασίλισσας» λόγω της πολυπόθητης κατάκτησης του δέκατου τίτλου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Επιπροσθέτως, θα είναι για τον σύλλογο η χρονιά στην οποία διέλυσε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εσόδων. Σε σχέση με το 2012-13, 10,9% περισσότερα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία της ισπανικής ομάδας, με το σύνολο να φτάνει τα 603,9 εκατ. ευρώ.

Η αιώνια αντίπαλος Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε προ λίγων εβδομάδων έσοδα 530 εκατ. ευρώ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπολογίζει περίπου 540 εκατ., ενώ κοντά στα 500 εκατ. αναμένονται να ανακοινωθούν αυτά της Μπάγερν Μονάχου. Στην «Μέκκα» του επαγγελματικού αθλητισμού, τις ΗΠΑ, η ομάδα με τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα έσοδα είναι οι Ντάλας Κάουμποϊς του Αμερικανικού Φούτμπολ με 532 εκατ. δολ. (430 εκατ. ευρώ), ενώ οι Γιάνκις της Νέας Υόρκης (μπέιζμπολ) ανέφεραν έσοδα 620 εκατ. δολ. (479 εκατ. ευρώ) χωρίς να υπολογίζεται η αποπληρωμή του δανείου για το νέο τους γήπεδο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, αποκάλυψε πως τα έσοδα αυτά έφεραν μετά φόρων κέρδη 38,5 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με τη σεζόν 2012-13. Το καθαρό χρέος των «Μαδριλένων» μειώθηκε κατά 21% στα 71,5 εκατ., στοιχείο που δείχνει πως με σταθερά βήματα ο σύλλογος αποτινάσει τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος.

Το οικονομικό περιοδικό Forbes κατατάσσει τη Ρεάλ πρώτη στη λίστα με τις ομάδες με την μεγαλύτερη οικονομική αξία, υπολογίζοντας τη σε 3,44 δισ. δολάρια (2,66 δισ. ευρώ). Αυτό το επίτευγμα χρησιμοποίησε και ο διοικητικός ηγέτης της «Βασίλισσας» για να τονίσει την οικονομική ευρωστία του συλλόγου. «Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Forbes μας θεωρεί την ομάδα με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο», είπε ο Πέρεθ. «Το να τρέχουμε τη λειτουργία αυτού του εκπληκτικού συλλόγου είναι μία μεγάλη υποχρέωση. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά από 112 χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει να ανήκει μόνο στα μέλη της».

Με τέτοια οικονομικά αποτελέσματα κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Ρεάλ για το ότι πληρώνει αδρά για να κάνει δικούς της τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Το μεγάλο στοίχημα όμως, είναι η ανακατασκευή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ο σύλλογος θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ για να εκμοντερνίσει τη διάσημη έδρα του με στόχο να εκτινάξει τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων στα 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προτεινόμενα Άρθρα