Οι δικές του ανάγκες και εκείνες του ντέρμπι…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ένα ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ ή ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ -‘όπως το προτιμά ο καθένας- είναι το μεγάλο παιχνίδι της πόλης και όχι μόνο.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Ελλάδας. Είναι η σύγκρουση δύο μεγάλων ομάδων, τις οποίες εδώ και δεκαετίες χωρίζουν πολλά.

Το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός; Οχι… Και εξηγούμαι συνοπτικά.

Πρόκειται επίσης για αιώνιους αντιπάλους. Υπήρξαν όμως στιγμές στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ελλάδας, που αυτές οι δύο ομάδες τα… έβρισκαν. Οχι οπαδικά φυσικά… Ανάμεσα σε ΑΡΗ και ΠΑΟΚ, τα πράγματα είναι αλλιώς.

Η όποια κόντρα υπάρχει, επιβάλλεται να είναι μέσα σε αγωνιστικά πλαίσια αλλά και σε εκείνα της υγιούς καζούρας. Πάμε παρακάτω όμως, γιατί πολύ φλυαρήσαμε…

Το σημερινό ντέρμπι δεν βρίσκει καμία από τις δύο ομάδες σε καλή κατάσταση. Η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Ο ΠΑΟΚ έχει μία υποβόσκουσα αμφισβήτηση και κριτική από το περασμένο καλοκαίρι, την οποία ενισχύουν τα τελευταία αποτελέσματα. Ο ΑΡΗΣ περνάει τις φάσεις του μέχρι στιγμής. Και η τωρινή, είναι χειρότερη που βιώνει από τον περσινό αποκλεισμό στην Ευρώπη.

Από τη θετική αύρα ενός μήνα και τεσσάρων αγώνων, η προσγείωση ήταν απότομη και σκληρή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Το 0-5 πόνεσε το πρεστίζ της ομάδας και αυτή η μαύρη κηλίδα δεν θα φύγει ποτέ. Μπορεί να μπει στην άκρη. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για να γίνει αυτό.

Η προσπάθεια αυτή τυχαίνει να αρχίζει από την Τούμπα και ένα τοπικό ντέρμπι που έχει πάντα τις ιδιαιτερότητες του. Το γόητρο, ο τίτλος του αφεντικού της πόλης και μία επίδειξη δύναμης.

Ολα τα παραπάνω είναι σημαντικά αλλά έρχονται αμέσως μετά από κάτι πιο σημαντικό. Την ανάγκη του ΑΡΗ να αντιδράσει σε μία χρονική περίοδο που… αυτοπιέζεται εξαιτίας της εμφάνισής του και του σκορ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Παρόλο που μιλάμε για κάτι που γίνεται κάθε 100 χρόνια και πρέπει να ευθυγραμμιστούν τα αστέρια για αυτό, είναι κάτι το οποίο ο ΑΡΗΣ θα πρέπει να “πετάξει” από πάνω.

Οσο και αν η ομάδα διαχειρίστηκε σωστά το πνευματικό σκέλος αυτή την εβδομάδα, η πίεση που έχει στις πλάτες της είναι δεδομένη. Έχει δείξει όμως φέτος ότι ξέρει να αντιδρά υπό πίεση. Το έκανε μετά τη 2η αγωνιστική. Το έκανε και μετά τον Απόλλωνα Σμύρνης. Έχει το know how και μία συνολική προσωπικότητα. Οπως έχει το know how και στα ντέρμπι φέτος, άσχετα με τον τρόπο που ηττήθηκε από την ΑΕΚ…

Ποδοσφαιρικά, ο ΑΡΗΣ έχει παρουσιάσει έως τώρα καλύτερη εικόνα από τον σημερινό του αντίπαλο. Είναι πιο aggressive ως ομάδα, με περισσότερη ταχύτητα και εντάσεις. Τέτοια στοιχεία όμως μπορεί να πάνε… περίπατο σε ένα ιδιαίτερο ντέρμπι όπως το σημερινό, στο οποίο αμφότεροι θα ψάξουν μία νίκη επιβίωσης και ηρεμίας.

Ο ΑΡΗΣ των τεσσάρων αγώνων που προηγήθηκαν του ΠΑΣ, δεν έχει να φοβάται κάτι σήμερα.. Θα πρέπει όμως να υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια, απόλυτη συγκέντρωση και τακτική πειθαρχία. Επιθετικά χρειάζεται συμμετοχή από τα πλάγια μπακ, μεγάλη υπομονή, διαρκής κίνηση. Αμυντικά, συγκέντρωση όποτε αφήσει μέτρα στην πλάτη του και πίεση που δεν θα αφήσει τον ΠΑΟΚ να βγει στο τρανζίσιον όποτε το επιδιώξει.

Ο Λουτσέσκου το έχει πάει αρκετές φορές στον κλεφτοπόλεμο. Δεν είναι ταμπού πλέον για τις μεγάλες ομάδες. Σε κάποια διαστήματα του αγώνα μπορεί να το δούμε και από τον ΑΡΗ, αφού με Μάντζιο η ομάδα ειδικά πέρυσι ήταν… μανούλα στο τρανζίσιον. Δεν μιλάμε για άμυνα χαμηλά αλλά στο κέντρο, για να ψάξεις το κλέψιμο και να βγεις στον χώρο. Πιθανό να το κάνει και σήμερα σε κάποια διαστήματα του ματς, έχοντας ως στόχο και τον πρώτο ρόλο. Οπως στο ΟΑΚΑ…

Έα θέμα είναι και η ενδεκάδα, όπου το τοπίο παραμένει θολό. λόγω Ματέο. Δεν θα έλεγα ¨όχι” σε ένα σχήμα με Εντιαγέ μπροστά από Σάσα-Τζέγκο για αυτό το ματς. Αποκτάς εντάσεις, τρεξίματα αλλά και δύο κεντρικούς χαφ που μπορούν να δίνουν βοήθειες στα πλάγια. Και ειδικά στην πλευρά του Ζίβκοβιτς ο ΑΡΗΣ θα τις χρειαστεί, εάν από εκεί υπάρχει ο Γκάμα. Ο Μάντζιος όμως ξέρει καλύτερα…

Ας ελπίσουμε ότι το αποψινό βράδυ θα μιλάμε για ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι προς όφελος της ομάδας, πρώτα για την αυτοσυντήρησή της και μετέπειτα για όλους εκείνους τους λόγους που περιβάλλον το τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ… Διότι το πρώτο ζητούμενο είναι μία αντίδραση που θα βοηθήσει την ομάδα να έχει μία πιο ομαλή συνέχεια και όχι να την κάνει πιο δύσκολη…

 

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X