Το all in στον πάγκο και η “ανάγνωση” του ντέρμπι

από Νίκος Παπαδόπουλος

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που μία επιλογή προπονητή στον ΑΡΗ, ιντριγκάρει τόσο πολύ τον κιτρινόμαυρο οργανισμό και κατ” επέκταση όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ή ακόμα και κάποιους στην Ευρώπη.

Εδώ και λίγες μέρες… ξεζουμίζουμε και ρουφάμε την παραμικρή λεπτομέρεια του… κινηματογραφικού background που ακολουθεί τον Χερμάν Μπούργος. Ο χαρακτήρας του, οι ποδοσφαιρικές του παραστάσεις, η φιλοσοφία του στη ζωή είναι μερικά από τα πολλά που δημιουργούν ένα τεράστιο ενδιαφέρον γύρω από την παρουσία του στον ΑΡΗ και αν θα δικαιώσει τον Θεόδωρο Καρυπίδη για την μεγαλύτερη υπέρβασή που έκανε ever στο θέμα του προπονητή, δίνοντας ήδη και μία πολύ γενναία προκαταβολή όπως λένε οι πληροφορίες.

Πρόκειται για ένα ωραίο ποδοσφαιρικό στοίχημα, επειδή προέρχεται από έναν κόσμο που δυστυχώς είναι πολύ μακριά από εμάς. Επειδή έχει παραστάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Οχι ως παρατηρητής αλλά ως καταλύτης στην πορεία της Ατλέτικο Μαδρίτης για σχεδόν δέκα χρόνια.

Είναι στοίχημα όμως διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με μικρή εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Είναι άλλο να είσαι δίπλα σε κάποιον και άλλο να είσαι εκείνος που παίρνεις τις αποφάσεις. Εκείνος που παίρνει το βάρος των ευθυνών.

Δυστυχώς το δείγμα του σε αυτό το ρόλο δεν είναι τόσο μεγάλο για να τον κρίνουμε καλύτερα. Στη Νιούελς δεν “έπιασε”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ανταποκριθεί σε ένα άλλο περιβάλλον ή μία λίγκα όπως η ελληνική.

Θα είναι επίσης επιπόλαιο να τον κρίνουμε θετικά ή αρνητικά από τώρα. Πρέπει να τον παρακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου. Να “ξετυλίξει” τη φιλοσοφία και τα “θέλω” του στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο, όπως και τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες.

Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να πλησιάσει το επίπεδο συνθηκών που έχει συνηθίσει ο Μπούργος. Ούτε και ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο. Ξέρει που έρχεται. Με την έλευσή του όμως, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τους λειτουργίας του ΑΡΗ στην καθημερινότητά του. Οργανωτικά, τεχνοκρατικά και φυσικά με μία άλλη ποδοσφαιρική νοοτροπία.

Μακάρι η ΄έλευσή του να συμπαρασύρει ολόκληρο το κλαμπ ώστε να ανέβει level, μέσα στα πλαίσια που του επιτρέπονται οικονομικά, για το οποίο θα χρειαστεί πρώτα η συμβολή του Θεόδωρου Καρυπίδη. Χρειάζεται χρήμα και μετά γνώση όπως και παραστάσεις που “φέρνει” ο Μπούργος. Συν έναν sports director, την έννοια και τη σημασία του οποίου γνωρίζει πολύ καλά ο Αργεντινός, προερχόμενος από έναν εξελιγμένο ποδοσφαιρικό κόσμο όπου αυτός ο ρόλος είναι αυτονόητος σε ένα κλαμπ. Θα είναι λάθος ο προπονητής να εξυπηρετήσει και τους δύο ρόλους, αφού θα του αφαιρέσει χρόνο από τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο.

Για την ώρα -και όταν με το καλό γίνουν μεταγραφές- ο Μπούργος μπορεί να είναι αυτός που θα τιθασεύσει κάπως το πάθος του Καρυπίδη για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στην ομάδα, παραβλέποντας σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές λεπτομέρειες. Οι γνώσεις του στο κομμάτι ανάλυσης και αξιολόγησης παικτών είναι διαφορετικές, οπότε ο λόγος του θα μετράει ίσως πολύ διαφορετικά από εκείνον των προκατόχων του.

Για την ώρα, εκεί που ποντάρω αρχικά με τον Μπούργος είναι η επιρροή της παρουσίας του στα αποδυτήρια. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι μία προσωπικότητα. Οχι μόνο στα λόγια. Φαίνεται να έχει τον χαρακτήρα για να βρει τα “κουμπιά” κάποιων παικτών, να βάλει ξεκάθαρους κανόνες και να… σφίξει κάπως τα χαλαρά λουριά για ορισμένους εντός της ομάδας.

Εν κατακλείδι, ο Θεόδωρος Καρυπίδης άλλαξε ρότα αυτή τη φορά. Αντί να επενδύει σε έναν αριθμό παικτών κάθε χρόνο, τώρα αντιστρέφει τα πράγματα. Κάνει all in σε μία επιλογή και περιμένει τα κέρδη να απλωθούν εντός της ομάδας. Δεν έχει εγγυημένη επιτυχία, αλλά διαθέτει ποδοσφαιρική λογική.

Η αύρα του Μπούργος θα υπάρχει και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Οχι από τον πάγκο αλλά σίγουρα θα επηρεάσει τους παίκτες που θα δώσουν ακόμη έναν… τελικό για την παρουσία τους στα πλέι οφ. Ούτε στο -6 μπορούμε να βασιστούμε ακόμα, ούτε στη διαφαινόμενη τιμωρία του ΠΑΣ Γιάννινα (για -6 λένε οι πληροφορίες και με απόφαση άμεσα).

Η ομάδα έχει το know how απέναντι στον τοπικό αντίπαλό της, ακόμα και σε καταστάσεις κρίσεως όπως αυτή που βιώνει. Έχει και έναν υπηρεσιακό προπονητή που επίσης γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Είναι καλός στο διάβασμα των αγώνων, του αντιπάλου, όπως και ο Πασχάλης Μελισσας που βρίσκεται στο πλευρό του. Και ο δρόμος για τον ΑΡΗ, τακτικά, είναι ένας. Ειδικά για αυτό το ματς… Να χτυπήσει δηλαδή στον χώρο έναν ΠΑΟΚ που έχει ποιότητα, είναι σε καλό μομέντουμ με αγωνιστικό ρυθμό αλλά και ανάμεσα σε δύο απαιτητικά ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Τέλος, θέλω να κλείσω με αυτό που σημείωσα στο χθεσινό AllAboutARIS TV και το οποίο πέρασε ως μήνυμα η ΠΑΕ σήμερα με ανακοίνωσή της…

Υ.Γ. Είμαστε αυτοί που από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Άλκη, μπορούσαμε να στήσουμε επικοινωνιακό πάρτι. Δεν το κάναμε. Κρατήσαμε χαμηλούς τόνους, όπως έκαναν και οι περισσότεροι από την άλλη πλευρά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το θέμα δεν είναι να μπούμε σε κουβέντα επιπέδου… νηπιαγωγείου και να πούμε “εσύ έκανες αυτό… οχι εσύ έκανες το άλλο”.

Το θέμα είναι επιτέλους να τραβήξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μία ρημάδα γραμμή και να προχωρήσουμε. Αυτό οφείλουν και όσοι βρεθούν αύριο στο γήπεδο. Δεν λέω να είναι Δελασάλ το “Βικελίδης”. Το γήπεδο είναι γήπεδο. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο. Να προσέχουμε τον διπλανό μας και η ατμόσφαιρα να είναι αυτή που έχουμε μάθει όλοι στο γήπεδο του ΑΡΗ. Αυτή που θα ήθελε και ο Άλκης…

Άλλες φορές κερδίζουμε, άλλες χάνουμε. Μετά τα 90′ όμως, αυτό που μένει είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Το ποδόσφαιρο είναι η χαρά, η διαφυγή μας. Ας το κάνουμε πάλι όμορφο και να επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό.

 

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα