Μετά από πολλά χρόνια που οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές κατείχαν την αριθμητική πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στους ξένους των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, οι Γάλλοι ανέβηκαν στην κορυφή, σύμφωνα με μελέτη του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES.
Οι μελετητές του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών (CIES) μελέτησαν τα ρόστερ των ομάδων από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης για να βρουν από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι μη γηγενείς ποδοσφαιριστές. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει αλλάξει με τις ομάδες να μην στηρίζονται αποκλειστικά στις «φουρνιές» παικτών από τη Λατινική Αμερική, αλλά να επιλέγουν και άλλους Ευρωπαίους.
Γενικότερα, στη φετινή σεζόν οι ξένοι ποδοσφαιριστές στα κορυφαία πρωταθλήματα έχουν φτάσει το ποσοστό ρεκόρ του 45,9%. Στην Πρέμιερ Λιγκ συναντούμε τους περισσότερους (59,3%), αν και το ποσοστό είναι κατά 1,6% μικρότερο από το περσινό ίσως λόγω της διαρκούς συζήτησης στην Αγγλία για τον παραμερισμό των γηγενών που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική. Οι ξένοι αποτελούν πλειοψηφία έναντι των ντόπιων και στην ιταλική Σέριε Α (54,8%). Οι ξένοι στη Γερμανία αποτελούν το 44,3% του συνόλου, στην Ισπανία το 38,9% και στη Γαλλική Λίγκα μόλις το 29,3%.
Όπως προείπαμε, οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους ξένους. Συγκεκριμένα, 113 παίκτες έχουν αφήσει την πατρίδα τους (ή σε πολλές περιπτώσεις την δεύτερη πατρίδα τους αφού κατάγονται από τις αφρικανικές χώρες που στο παρελθόν ήταν γαλλικές αποικίες) για να αγωνιστούν σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Την δεύτερη θέση μοιράζονται Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί με 112 από κάθε χώρα. Ο αριθμός των Αργεντινών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα από το 2009 που το CIES διεξάγει αυτού του είδους τη μελέτη, ενώ αντιθέτως αυτός των Βραζιλιάνων έχει μειωθεί από 134 το 2009. Ένας λόγος για αυτό είναι πως τα τελευταία χρόνια οι ομάδες της «χώρας του καφέ» διανύουν μία πολύ καλή οικονομική περίοδο με αποτέλεσμα να μπορούν να ικανοποιούν τις απατήσεις σπουδαίων «καριόκας», που αποφασίζουν να αφήσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Οι συμπατριώτες μας «ξενιτεμένοι» είναι 15 και φέρουν την Ελλάδα στην 25η θέση. Ο αριθμός αυτός παραμένει σχεδόν σταθερός αφού πέρυσι έπαιζαν 16 Έλληνες και το 2012 πάλι 15.