Σαρωτικές αλλαγές από Πλατινί

από AllAboutARIS

Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό θα διαμορφωθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το 2018 όσον αφορά τις Εθνικές ομάδες.

Οι εισηγήσεις του Μισέλ Πλατινί έγιναν δεκτές από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA και το σκηνικό αλλάζει συθέμελα. Οι 54 χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με την κατάταξή τους. Σε καθεμιά από τις τέσσερις κατηγορίες θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι των τριών ή τεσσάρων Εθνικών.

Οι τέσσερις κατηγορίες και οι όμιλοί τους:
League Α τέσσερα γκρουπ των τριών ομάδων
League Β τέσσερα γκρουπ των τριών ομάδων
League C δύο γκρουπ των τριών ομάδων και δύο των τεσσάρων
League D τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων

Τις μονές χρονιές με το σύστημα αυτό θα διεξάγεται το νεοσύστατο κύπελλο Εθνών, που θα αντικαθιστά τα φιλικά των Εθνικών ομάδων. Οι νικήτριες των τεσσάρων ομίλων της League A θα διασταυρώνονται σε ημιτελικούς τύπου Final-4 στα πρότυπα του μπάσκετ (νοκ-άουτ) και από αυτούς τους αγώνες θα προκύπτουν οι ομάδες που θα διεκδικούν τον τίτλο, με τον πρώτο να κρίνεται τον Ιούνιο του 2019, σε πόλη και γήπεδο που θα αποφασίσει η UEFA.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που θα παίρνουν την πρώτη θέση στον όμιλο τους, θα ανεβαίνουν κατηγορία, ενώ αυτές που θα καταλαμβάνουν την τελευταία θέση θα υποβιβάζονται στην αμέσως παρακάτω. Όμως, το κύπελλο Εθνών θα επηρεάσει και τον τρόπο πρόκρισης στις τελικές φάσεις των EURO. Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA θα υπάρχουν δέκα προκριματικοί όμιλοι από τους οποίους οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας θα παίρνουν απ’ ευθείας το εισιτήριο για τα τελικά, αφήνοντας τέσσερις κενές θέσεις για να συμπληρωθούν οι 24 που θα λαμβάνουν μέρος.

Με τις 20 να είναι «κλεισμένες» από τα προκριματικά, οι υπόλοιπες τέσσερις θα συνδέονται άμεσα με τη διοργάνωση του κυπέλλου Εθνών τις ζυγές χρονιές. Συγκεκριμένα, οι νικητές των 16 ομίλων του κυπέλλου Εθνών (τέσσερις κατηγορίες και τέσσερις όμιλοι σε κάθε κατηγορία=16 νικητές) θα λάβουν μέρος σε πλέι οφ με νοκ-άουτ αγώνες, μέχρι να μείνουν τέσσερις που θα προστεθούν στις 20 που θα έχουν ήδη προκριθεί μέσω των προκριματικών του EURO. Στην περίπτωση που κάποια ομάδα (και λογικά θα είναι πολλές τέτοιες) έχει ήδη περάσει μέσω των προκριματικών, τη θέση της στα πλέι-οφ που θα προκύπτουν από τη διαδικασία του κυπέλλου Εθνών, θα παίρνει η αμέσως πιο κάτω στη βαθμολογία. Μεγάλο μπέρδεμα, που θα το συνηθίσουμε στην πράξη.

Προτεινόμενα Άρθρα