Σεΐχης Μανσούρ και Αμπράμοβιτς, ή αλλιώς 2,7 δισ. ευρώ ποδοσφαιρικών επενδύσεων

από AllAboutARIS

Διαβάζοντας κανείς τον όρο «επαγγελματικό ποδόσφαιρο» καταλαβαίνει αμέσως πως κάποιο ρόλο παίζουν τα χρήματα. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως αυτά δεν φέρνουν μεγάλες επιτυχίες και τίτλους, ωστόσο Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι είναι τα ζωντανά παραδείγματα για το αντίθετο.

Mε τα χρήματα δεν φτιάχνεις ομάδες είναι μία φράση που λέγεται συχνά και δεν έχει ίχνος αλήθειας. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τού σήμερα τα χρήματα είναι απαραίτητα και ο τρόπος που θα τα αξιοποιήσει κάποιος, καθορίζει και την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο πως όσο υψηλότερο είναι το πεδίο του ανταγωνισμού, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος συντήρησης μιας ομάδας που θα διεκδικεί τίτλους και διακρίσεις. Αν λοιπόν στην εξίσωση ομάδα για τίτλους και διακρίσεις προσθέσει κάποιος τις παραμέτρους Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ, η απάντηση είναι σεΐχης Μανσούρ ή Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Στον δεύτερο πήρε αρκετό χρόνο, αλλά και χρήμα για να πετύχει και τα δύο, στο διάστημα μίας 12ετίας στην οποία, φέτος, διεκδικεί έναν ακόμη τίτλο στην Αγγλία με πολλές πιθανότητες να τον κατακτήσει.

Υπολογίζεται πως ο Αμπράμοβιτς μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει γύρω το 1,2 δισ. ευρώ και μόλις φέτος τον Ιούνιο, για δεύτερη φορά όλα αυτά τα χρόνια -η πρώτη ήταν το 2008- η ομάδα του Λονδίνου παρουσίασε κέρδη 20 εκατομμυρίων, χάρη στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και τα μεγάλα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε αντίθεση με τον Αμπράμοβιτς, ο σεΐχης Μανσούρ που αγόρασε τη Μάντσεστερ Σίτι τον Σεπτέμβριο του 2008, από τότε, μαζί με το ποσό αγοράς έχει ξοδέψει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για την αναμόρφωση της ομάδας. Για να το πετύχει, πέραν του γεγονότος ότι ξόδεψε πολλά εκατομμύρια για μεταγραφές -πολλές από τις οποίες πέρασαν και δεν ακούμπησαν- έδινε, και συνεχίζει να το κάνει, πολύ υψηλά συμβόλαια για να δελεάσει τους ποδοσφαιριστές που ζητούσαν οι προπονητές. Ουσιαστικά, οι δαπάνες της ομάδας με αυτή την πολιτική, εκτοξεύτηκαν στη στρατόσφαιρα και έτσι η Σίτι, έγινε ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος του ffp της ΟΥΕΦΑ, η οποία μάλιστα της επέβαλε το πρόστιμο το καλοκαίρι και την απαγόρευση μεταγραφών.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα, την περίοδο 2010/2011 η Σίτι είχε ζημιές που ξεπέρασαν τα 250 εκατ., για την περίοδο 2011/12 που μπαίνει στους υπολογισμούς του ffp οι ζημιές έφθασαν τα 148,5 εκατ.. Με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Σίτι για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, τα συνολικά έσοδα της Σίτι, έφθασαν τα 347 εκατ. στερλίνες, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν 67 εκατ. παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές, έφθασαν τα 23 εκατ. στερλίνες με 16 από αυτά, να είναι το πρόστιμο του ffp.

Το αντίβαρο στις ζημιές
Η Σίτι εκτός από την προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες της, καταβάλλει παράλληλα και προσπάθεια οικονομικής επέκτασης για να μεγαλώσει τα έσοδά της. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για μισθούς και συμβόλαια φθάνουν τα 205 εκατ. στερλίνες, 28 εκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι και βρίσκονται στο 59% των εσόδων από το 73% πριν 3 χρόνια αλλά απέχουν ακόμη από το ιδεατό 50%.

Εκεί που έγινε η μεγάλη πρόοδος αφορά τα έσοδα από την εμπορική δραστηριότητα τα οποία έφτασαν τα 166 εκατ. στερλίνες, ενώ τα συνολικά έσοδα -συμπεριλαμβανομένων των πριμ του Τσάμπιονς Λιγκ- από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έφτασαν τα 162 εκατ. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κάποιος πόσο σημαντικό επίτευγμα είναι για κάποια ομάδα που δεν ανήκει στη λίστα των 20 πλουσιότερων, να περνά στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Σίτι πάντως, θέλοντας να επεκτείνει την εμπορική της επιρροή, έχει ανοιχτεί στις ΗΠΑ δημιουργώντας εμπορικές συμμαχίες με ομάδες στο μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο, ενώ έχει αγοράσει και ένα ποσοστό στην ομάδα ποδοσφαίρου των New York Red Bulls.

Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επένδυσή της για την ολοκλήρωση της ακαδημίας της, που θα περιλαμβάνει 16 γήπεδα προπόνησης από τα οποία τα 12 θα είναι για τις ομάδες υποδομής και ένα γήπεδο 7.000 θέσεων για τα παιχνίδια των παιδικών και εφηβικών ομάδων. Στην ακαδημία θα μπορούν να προπονούνται μέχρι 400 παιδιά, ενώ στο αθλητικό σχολείο που θα βρίσκεται στην καρδιά της, θα υπάρχουν αίθουσες και σχετικές εγκαταστάσεις για 200 μαθητές.

Προτεινόμενα Άρθρα