Η επέλαση της Ανατολής

από AllAboutARIS

Νέα έκθεση της Repucom, υπερτονίζει την όλο και αυξανόμενη παρουσία των επενδυτών από Μέση Ανατολή και Ασία στα οικονομικά τεκταινόμενα του επαγγελματικού αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.

Με τίτλο «Αναδυόμενοι Γίγαντες», η έκθεση Repucom, της κορυφαίας εταιρείας ερευνών και ανάλυσης πάνω στο αθλητικό μάρκετινγκ, εξετάζει την τάση για επενδύσεις και χορηγικές συμφωνίες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και από αυτές της Ασίας (κυρίως της Ανατολικής) προς τις επαγγελματικές ομάδες των ΗΠΑ.
Μεμονωμένοι επιχειρηματίες ή ομάδες επενδυτών, από τη Μέση Ανατολή, έχουν ξοδέψει 1,5 δισ. δολάρια στον ιδιοκτησιακό έλεγχο ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ μονάχα τα δύο τελευταία χρόνια ασιάτες επιχειρηματίες έχουν «ρίξει» 1,1 δισ. δολάρια στον αμερικανικό επαγγελματικό αθλητισμό.

Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Νόττινχαμ Φόρεστ έχουν μετόχους από τις Αραβικές χώρες, την ώρα που η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάλαγα ανήκουν 100% σε ανθρώπους από το Κατάρ. Τα πιο ηχηρά παραδείγματα επενδύσεων, είναι η αγορά του 90% των μετοχών της Σίτι από το Abu Dhabi United Group του Σεΐχη Μανσούρ έναντι 330 εκατ. δολαρίων και η πλήρης εξαγορά της ΠΣΖ από την Qatar Sports Investments έναντι 130 εκατ. δολαρίων. Ως γνωστών, τα αραβικά κεφάλαια βοήθησαν αυτές τις δύο ομάδες όχι μόνο να επιστρέψουν, μετά από πολλά χρόνια, στην κορυφή του εγχώριου ποδοσφαίρου, αλλά και να μπουν ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου».

Πέρα από το ιδιοκτησιακό επίπεδο, σημαντικές είναι οι επενδύσεις και σε μορφή χορηγίας, ιδιαίτερα από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής του Κόλπου. Η Μπαρτσελόνα έχει ως βασικό χορηγό την Qatar Airlines, η Σίτι έχει την Etihad, ενώ Ρεάλ, Άρσεναλ, Παρί και Μίλαν έχουν ως χορηγό φανέλας την Emirates.

Η «πατρίδα» της τελευταίας,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα χρήματα για αθλητικές χορηγίες. Τα 164 εκατ. δολάρια που προερχόμενα από εταιρείες των ΗΑΕ (κυρίως Emirates και Etihad) κατέληξαν στα ταμεία των ευρωπαϊκών ομάδων, έκαναν τη χώρα να ξεπεράσει τη Γερμανία και τις εταιρείες της σε αξία χορηγικών deal.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2012 ο Πακιστανός Σαΐντ Καν έγινε το πρώτο μέλος εθνικής μειονότητας που αγόρασε ομάδα του αμερικανικού φούτμπολ, όταν έδωσε 760 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τους Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς.
Παράλληλα, όλο και περισσότερα αθλητικά γεγονότα διεξάγονται σε ασιατικές χώρες. Με πολλές παραδοσιακές αθλητικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και να φοβούνται το ρίσκο της διοργάνωσης ενός μεγάλου αθλητικού ραντεβού, οι Ασιάτες βγαίνουν μπροστά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τρία από τα επόμενα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ‘18 και του ’20 που θα γίνουν σε Κορέα και Ιαπωνία, αντίστοιχα, και φυσικά το Μουντιάλ του 2022.

Προτεινόμενα Άρθρα