Βάζει τέλος

από AllAboutARIS

Η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία ανακοίνωσε νέο κανονισμό μετεγγραφών, στον οποίο ξεχωρίζει η απαγόρευση ιδιοκτησίας δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών από τρίτους (TPO), ακλουθώντας κατά γράμμα την απόφαση της ΦΙΦΑ.

Με τον όρο «Third-party ownership» (TPO) έχει γίνει γνωστή η πολύ διαδεδομένη πρακτική του να μπορεί ένας επενδυτής ή επενδυτικό fund να αγοράζει ένα ποσοστό των δικαιωμάτων ενός παίκτη, και να καρπώνεται το αντίστοιχο ποσοστό από τα χρήματα που θα δοθούν σε μελλοντική του πώληση.
Με το TPO πολλές ομάδες, αρχικά στη Λατινική και τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη, έβαζαν χρήματα στα ταμεία τους ή έκαναν μετεγγραφές που υπό κανονικές συνθήκες δε διέθεταν τα κεφάλαια να κάνουν. Από την άλλη πλευρά, δημιουργούσε μία αδιαφανής κατάσταση για το που ανήκει ο παίκτης, ποιος καρπώνεται τα χρήματα των μετεγγραφών, κλπ.

Το κυβερνών σώμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όμως, είναι κάθετα αντίθετο με αυτή την πρακτική και αποφάσισε να απαγορευθεί από την 1η Μαΐου. Η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία έγινε μία από τις πρώτες που έσπευσαν να συμμορφώσουν την εγχώρια νομοθεσία με τις επιταγές της ΦΙΦΑ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική επιβολή της απαγόρευσης, αφού η μιλάμε για τη μεγαλύτερη (σε ποσότητα) μετεγγραφική αγορά του πλανήτη και μία από τις κορυφαίες σε εξαγωγές ποδοσφαιριστών χώρες στον πλανήτη.

Ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο αναμένεται να είναι πελώριος. Η πλειοψηφία των παικτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ξεχωρίσει για το ταλέντο τους, ανήκουν σε φορείς έξω από το σύλλογο τους. Την ίδια στιγμή, όπως σας έχουμε ενημερώσει, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη «χώρα του καφέ» διανύει περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και η απαγόρευση του TPO στερεί από τις ομάδες απαραίτητα έσοδα.

Η μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη δε θα είναι άμεση, αφού η Ομοσπονδία, ακολουθώντας πάλι τη ΦΙΦΑ, έδωσε το δικαίωμα μονοετούς συνέχισης κάθε συμφωνίας που υπογράφηκε ή θα υπογραφεί πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Προτεινόμενα Άρθρα