Πετυχημένη και οικονομικά

από AllAboutARIS

Η φιλοξενία του Ασιατικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου αναμένεται να αφήσει στην Αυστραλία οικονομικό όφελος που κυμαίνεται από 4 ως 6 εκατ. αυστραλιανά δολάρια (2,7-4,1 εκατ. ευρώ), ανοίγοντας την όρεξη των Ασυτραλών για διεκδίκηση και άλλων μεγάλων τουρνουά.

Μπορεί ακόμα να μην έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του επίσημου οικονομικού ελέγχου, ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που οργάνωσε το Ασιατικό Κύπελλο, Μίκαελ Μπράουν, ανέφερε πως η τελική καταμέτρηση των εσόδων από τα εισιτήρια αναμένεται να αγγίξει τα 20 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (13,7 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο ποσό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο των 14 εκατ. δολ., αφού περισσότεροι από 650.000 θεατές παρακολούθησαν από κοντά τα 32 ματς που διεξήχθησαν.

Το πλεόνασμα θα επιστραφεί στα ταμεία των τοπικών κυβερνήσεων που παρείχαν 61 εκατ. δολ. (42 εκατ. ευρώ) για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του μεγάλου ποδοσφαιρικού ραντεβού της Ασίας. Επιπροσθέτως, τόσο η οικονομική όσο και η αγωνιστική επιτυχία (οι “σοκερούς” κατέκτησαν το τρόπαιο) θα τονώσει την ιδέα της φιλοξενίας μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την αποτυχία (και τη μετέπειτα φημολογία για σκάνδαλα της ΦΙΦΑ) να επιλεγεί η Αυστραλία ως οικοδέσποινα του Μουντιάλ του 2022. Ήδη, οι υπεύθυνοι του αυστραλιανού ποδοσφαίρου έχουν βάλει στο στόχαστρο το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2023.
«Οι Τουριστικές Αρχές της χώρας είναι ενθουσιασμένες», δήλωσε ο Μπράουν. «Μίλησα με την κυβέρνηση Κοινοπολιτείας και είναι απίστευτα ικανοποιημένοι, ενώ ο Δήμαρχος του Νιούκαστλ μου εκμυστηρεύτηκε πως το Ασιατικό Κύπελλο έφερε στην περιοχή του 13 εκατ. δολ».

Επιπροσθέτως, ο Μπράουν αποκάλυψε πως δέχθηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ασιατικής Συνομοσπονδίας, Σεΐχη Σαλμάν Μπιν Ιμπραίμ Αλ-Καλίφα, ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως το «πιο επιτυχημένο Ασιατικό Κύπελλο στην ιστορία».

Προτεινόμενα Άρθρα