Χρυσοφόρα Ακαδημία

από AllAboutARIS

Η αγγλική Σαουθάμπτον είναι η ομάδα, από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που τα τελευταία τρία χρονιά έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τα «σπλάχνα» της.

Το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών (CIES) προχώρησε σε ακόμα μία έρευνα πάνω στο αγαπημένο του θέμα, που δεν είναι άλλο από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες και την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Αυτό που ερευνήθηκε είναι οι πωλήσεις παικτών που θεωρούνται γηγενείς, από τις ομάδες των κορυφαίων πέντε πρωταθλημάτων από τον Ιούλιο του 2012 και μετά.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως 1,072 δισ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία ομάδων για πώληση τέτοιου είδους παικτών. Να θυμίσουμε πως ο όρος «γηγενής» χρησιμοποιείται για ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως εθνικότητας που από τα 15 έως τα 21 τους προπονούνται για τρία συνεχή χρόνια με μία ομάδα. Με πωλήσεις ύψους 90,2 εκατ. ευρώ, η αγγλική Σαουθάμπτον φιγουράρει στην πρώτη θέση με τις ακριβότερες πωλήσεις. Οι «Άγιοι» παραχώρησαν μόλις τρείς γηγενείς ποδοσφαιριστές, τουςΤσέιμπερς, Λαλάνα και Σο, αλλά καρπώθηκαν πολύ υψηλά αντίτιμα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας συναντούμε τη γαλλική Λιλ (76 εκατ. ευρώ), η οποία ακολουθείται από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ (62,2 εκατ. ευρώ), τη Σεβίλλη (51,5 εκατ. ευρώ) και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ (43,5 εκατ. ευρώ). Στη συνέχεια έρχονται οι δύο ισπανικοί γίγαντες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, με 43 και 38,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Άλλοι τρείς ποδοσφαιρικοί κολοσσοί, βρίσκονται από τη 12η έως την 14η θέση. Πρόκειται για τιςΜπάγερν Μονάχου, (31,1 εκατ.), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (28,7 εκατ.) και Παρί Σεν Ζερμέν (25,2 εκατ.).

Σε επίπεδο πρωταθλημάτων, επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά η δουλειά που γίνεται στις γαλλικές ομάδες (η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές ποδοσφαιριστών), οι πωλήσεις των οποίων έφτασαν τα 292 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 27%του συνόλου, μόλις 1% πιο κάτω βρίσκεται η Ισπανική Λίγκα, ενώ τελευταία από τις προς εξέταση χώρες έρχεται η Ιταλία (11%).

Προτεινόμενα Άρθρα