«Υπάρχει υποδομή στον ΑΡΗ»

από Νίκος Παπαδόπουλος

«Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, αλλά χρειάζεται και η σωστή υποδομή»

Στην εκπομπή «AllAboutARIS On AIR» φιλοξενήθηκε ο ιδιοκτήτης του Eau Claire ARIS FC, Γκρεγκ Σαλιάρας, μιλώντας για την παρουσία της ομάδας του στην Θεσσαλονίκη, την μεγάλη του αγάπη, τον ΑΡΗ, αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «κίτρινους».

Αναλυτικά: 

Για το πως προέκυψε η δημιουργία του ΑΡΗ της Αμερικής: «Από μικρός ήμουν Αρειανός. Πάντα ακολουθούσα την ομάδα, οπότε ήταν φυσιολογικό να καταλήξω πάλι στον ΑΡΗ. Ξεκίνησε ως ακαδημία και εξελίχθηκε με παιδιά κολεγίου και πανεπιστημίου. Εχουμε δύο σεζόν. Μία του πανεπιστημίου τον χειμώνα και της ομάδας το καλοκαίρι».

Για το αν υπάρχουν Ελληνες στην ομάδα: «Αυτή την στιγμή , όχι. Ελπίζουμε όμως με την νέα σεζόν να έχουμε και Ελληνες».

Για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο: «Υπάρχει οργάνωση από μικρές ηλικίες. Οι ακαδημίες και τα σχολικά πρωταθλήματα δουλεύουν πολύ καλά. Φυσικά υπάρχον πιο διαδεδομένα αθλήματα. Το ποδόσφαιρο όμως κερδίζει έδαφος. Υπάρχουν αρκετοί Λατινοαμερικανοί που παίζουν και έχουν ανεβάσει το επίπεδο. Βραζιλιάνοι, Μεξικάνοι, αλλά και από την Βενεζουέλα».

Για την κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα: «Η ομάδα αγωνίζεται στην 4η ερασιτεχνική κατηγορία. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός. Προσπαθούν να το αλλάξουν στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι και ο προπονητής της Εθνικής, ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, έχει πει να γίνει αυτό.

Τα μισά παιδιά είναι του ΑΡΗ και του πανεπιστημίου. Εχω και δύο παιδιά από τις ακαδημίες μου. Εχουν μεγαλώσει μέσα στον ΑΡΗ και μπορούν να παίξουν κολεγιακό ποδόσφαιρο και παράλληλα να σπουδάσουν».

Για το πως έζησαν οι παίκτες του στην εμπειρία του «Κλεάνθης Βικελίδης»: Τους άρεσε η ομάδα και η ατμόσφαιρα. Το επίπεδο ποδοσφαίρου τους φάνηκε καλό. Αρκετοί πίστευαν μάλιστα ότι μπορούν να μπουν και να παίξουν. Πάντως γενικά είναι ενθουσιασμένοι από την παρουσία τους στην Ελλάδα αυτές τις μέρες».

Για την καταγωγή του από την Χαλάστρα και το πως κατέληξε στις ΗΠΑ: «Αποφοίτησα από την αμερικανική γεωργική σχολή συνέχισα τις σπουδές μου στην Αμερική και έμεινα εκεί. Κάθε χρόνο θέλω να φέρνω την ομάδα εδώ και να αναπτύξουμε κάποια σχέση».

Για τις επαφές του με τον ΑΡΗ: «Απλά μιλήσαμε. Ελπίζουμε να γίνει κάποια γνωριμία., Ο ΑΡΗΣ έχει τα δικά του τα προβλήματα, όπως και εμείς. Αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, καλώς. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν τον ΑΡΗ στο εξωτερικό. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, αλλά πρέπει να υπάρχει και η σωστή υποδομή».

Για το αν θα δώσει φιλικό με την δεύτερη ομάδα του ΑΡΗ: «Είναι λίγο δύσκολο το πρόγραμμα μας, γιατί φεύγουμε την Παρασκευή».

Για το πως είδε τον ΑΡΗ: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Οι περισσότερες ομάδες όμως, παιρνούν δύσκολες μέρες. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Εχουν γίνει κάποια βήματα. Αν υπάρχει θέληση, θα βρούμε και τον τρόπο. Σαν επίπεδο παικτών, η ομάδα είναι καλή. Δεν ξέρω πως λειτουργεί, αλλά από την κερκίδα φαίνεται σωστά στημένη. Η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη, υπάρχει όμως υποδομή».

Για την ποιότητα της δικής του ομάδας και αν υπάρχουν ταλέντα: «Ταλέντα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι αργούν να αναδειχθούν και δεν δουλεύουν σε επαγγελματικές συνθήκες, για να γίνουν καλύτεροι. Από τα 27 παιδιά που έχω στην ομάδα του πανεπιστημίου, μόνο ένας ή δύο μπορούν να βγουν για το MLS. Αν μπορούσαμε να γίνει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, να στείλουμε κάποιους παίκτες, θα ήταν καλό. Και θα γίνει δωρεάν».

Για το επίπεδο των εγκαταστάσεων όσον αφορά την ομάδα: «Τα γήπεδα που έχουμε εμείς, είναι καλύτερα από αυτά της Σούπερ Λιγκ. Υπάρχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις και γενικότερα οργάνωση. Ακόμα και τα φυσικά γήπεδα, είναι πρώτης ποιότητας. Τα φροντίζουν και τα προσέχουν».

Για την χρηματοδότηση της ομάδας: «Η χρηματοδότηση είναι δική μου. Εχουμε και 2-3 σπόνσορες. Προσπαθούμε να μην έχουν έξοδα οι παίκτες μας. Στην αρχή οι περισσότεροι έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους, πλέον όμως έχουμε σταθεί στα πόδια μας. Δεν έχουμε πολλά λεφτά, αλλά αρκετά για να κρατηθεί η ομάδα».

Προτεινόμενα Άρθρα