Αλλάζουν τους κανονισμούς

από AllAboutARIS

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL) αποφάσισε να θεσπίσει νέους κανονισμούς, με σκοπό να δυσκολέψει τις αγοραπωλησίες μετοχών συλλόγων, με απώτερο σκοπό να προστατευθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία του αθλήματος.

Η οικονομική κατάσταση των ομάδων της Μπουντεσλίγκα βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που έχει ως συνέπεια να μπαίνουν στο στόχαστρο επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτό γενικότερα δεν είναι κάτι κακό, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο να εμπλακούν με το άθλημα τυχοδιώκτες και όχι σοβαροί επιχειρηματίες που θα θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

Για τον λόγο αυτό, η Λίγκα προχώρησε στην αλλαγή της νομοθεσίας, «ψηλώνοντας τα εμπόδια» που πρέπει να ξεπεράσουν οι υποψήφιοι αγοραστές μετοχών συλλόγων. Συγκεκριμένα, κανείς τρίτος (είτε μιλάμε για εταιρεία είτε για μεμονωμένο άτομο) δε θα μπορεί να έχει άμεση ή άμεση σχέση με περισσότερες από τρείς ΠΑΕ. Μάλιστα, μόνο σε μία ομάδα θα μπορεί να έχει μερίδιο μετοχών μεγαλύτερο από το 10%.

Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα θα είναι η περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, στην οποία η Λίγκα επέτρεψε να συνεχίσει να ελέγχει τη Βόλφσμπουργκ, να έχει ένα μερίδιο κοντά στο 10% στη Μπάγερν Μονάχου (μέσω της Audi που είναι θυγατρική της) και να σχετίζεται με την Ινγκολσταντ της δεύτερης κατηγορίας (μέσω της Quattro GmbH θυγατρικής της Audi).

Στο ίδιο πλαίσιο η Λίγκα αποφάσισε τη χρονική επέκταση ενός άλλου κανονισμού, του λεγόμενου «κανόνα του 50+1». Ο νόμος αυτός προβλέπει πως μόνο κάποιος Γερμανός μπορεί να κατέχει το 51% ενός συλλόγου, άρα να έχει τον έλεγχο του. Με λίγα λόγια, η απαγόρευση της ιδιοκτησίας γερμανικών ομάδων από ξένους συνεχίζεται.

Προτεινόμενα Άρθρα