Ο "μπούσουλας" για τη νέα ΠΑΕ

από AllAboutARIS

Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο για την σύσταση της νέας ΠΑΕ, τα χρήματα που μπορεί ο Κάλας να βάλει στην ΑΜΚ, πότε του επιστρέφονται και πόσο ασφυκτικές είναι οι ημερομηνίες για την σύσταση της νέας ΠΑΕ.

Άρθρο 4ο  Σύσταση Νέας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και εντός των τασσόμενων προθεσμιών του αθλητικού νόμου (άρθρα 64 και 68 επ. Ν. 2725/1999, όπως θα ισχύει κατά το χρόνο εκείνο) τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν να επιμεληθούν της συστάσεως αθλητικής ανώνυμης εταιρίας με τον ακόλουθο τρόπο:

Δυνάμει της ΥΑ Κ2-18002 ΦΕΚ 47/2002, η ονομαστική αξία των μετοχών των ΑΑΕ δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 30 ευρώ. Επίσης, το μετοχικό κεφάλαιο των ΠΑΕ της Β’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League) δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το σημερινό νομικό πλαίσιο, να είναι μικρότερο των τριακοσίων εξήντα χιλιάδων (360.000) ευρώ. Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συνομολογούν ότι το μετοχικό κεφάλαιο στην περίπτωση ανόδου στη Β΄ Εθνική κατηγορία θα οριστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου. Το μετοχικό κεφάλαιο θα καλυφθεί ως ακολούθως:

α. ιδρυτής της νέας ΠΑΕ θα είναι ο Σύλλογος.  

β. Η Γ.Σ. του Συλλόγου θα λάβει εντός του μηνός Μαΐου 2015 την οριστική απόφαση για το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου και θα αποφασίσει τη σύσταση της αθλητικής ανώνυμης εταιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Επίσης, θα ορίσει και πενταμελή προσωρινή επιτροπή, μέλος της οποίας ρητά συμφωνείται ότι θα είναι και ο δεύτερος συμβαλλόμενος ή  εκπρόσωπός του. Η πενταμελής προσωρινή επιτροπή θα αναλάβει να προχωρήσει τη διαδικασία της ίδρυσης της αθλητικής ανώνυμης εταιρίας, κατόπιν  ρητής εντολής και εξουσιοδότησης που θα λάβει από τη Γ.Σ. του Συλλόγου.

γ. Πριν την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και εφόσον ο δεύτερος συμβαλλόμενος έχει τηρήσει τις αναλυτικά προβλεπόμενες ως ανωτέρω οικονομικές υποχρεώσεις του, θα του επιτραπεί  το ποσό που έως τότε θα έχει καταβάλει ως ταμειακή διευκόλυνση του Συλλόγου να το συνυπολογίσει σε ενδεχόμενη σύσταση νέας ΠΑΕ με αποκλειστικό σκοπό να το διαθέσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ που θα συστήσει ο ΑΣ ΑΡΗΣ και ο δεύτερος συμβαλλόμενος. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άνω διαδικασίας βρεθεί επενδυτής διαθέσιμος να καλύψει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου, οφείλει να επιστρέψει στον ΕΦΟΡΟ το σύνολο των λογιστικά αποδεδειγμένων χρημάτων που κατέβαλε ο τελευταίος ως χρηματοδότηση της ομάδας που θα έχει ολοκληρώσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση το από το ΕΦΟΡΟ καταβληθέν υπέρ του ποδοσφαιρικού τμήματος ποσό, που αποδεικνύεται από τα νομίμως κατατεθέντα στο λογιστήριο του Α.Σ. παραστατικά,  οφείλει ο τυχόν νέος επενδυτής να του καταβάλει εντός 3 μηνών από την εξώδικη προς τούτο όχλησή του. Δεδομένης όμως και της υπεραξίας που θα έχει αποκτήσει τόσο η ομάδα λόγω της αγωνιστικής της ανόδου, όσο και οι ποδοσφαιριστές, για τον ίδιο ως άνω λόγο, καταλείπεται να συμφωνηθεί με νεότερη συμφωνία στο μέλλον τυχόν ποσό που θα λάβει ο ΕΦΟΡΟΣ από το νέο επενδυτή, υπερβάλλον της αξίας των γεγενημένων από πλευράς του εξόδων, στα πλαίσια πάντα της καλής πίστης και της αγαστής ως σήμερα συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων.

δ. Κατόπιν θα κληθούν από την προσωρινή επιτροπή τα Μέλη του Συλλόγου για να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησής τους για το σύνολο του υπολειπόμενου μετοχικού κεφαλαίου, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Τα Μέλη θα έχουν προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από τη δημοσίευση της πρόσκλησης με το νόμιμο τύπο, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ολοσχερώς σε μετρητά την αξία των μετοχών που αναλαμβάνει το κάθε ένα από αυτά.

ε. Εάν τα Μέλη δεν ασκήσουν εν όλω ή εν μέρει το ανωτέρω δικαίωμα, η προσωρινή επιτροπή της υπό σύσταση Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας  εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, θα απευθυνθεί στο κοινό για την κάλυψη με δημόσια εγγραφή του υπολειπόμενου μέρους του καταβληθησομένου Μετοχικού Κεφαλαίου. Η προβλεπόμενη προθεσμία είναι δέκα πέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή ο Σύλλογος θα έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη να λάβει την απαιτούμενη άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως ορίζεται στο άρθρο 68§6 του Ν. 2725/1999 ή από όποια άλλη αρχή απαιτηθεί.

στ.  Εάν και μετά από αυτό, παραμένει ακάλυπτο μετοχικό κεφάλαιο (επί του αποφασισθέντος ποσού του μετοχικού κεφαλαίου), το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο θα δύναται είτε να το αναλάβει εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, είτε να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει την τροποποίηση του ορισθέντος μετοχικού κεφαλαίου στο ύψος του ποσού που πραγματικά κατεβλήθη μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη λήξη της προηγούμενης, υπό τον απαράβατο όρο ότι αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο από το νόμο προβλεπόμενο. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πράξουν το ανθρωπίνως δυνατό και σε κάθε περίπτωση να μην παρεμποδίσουν την ίδρυση της νέας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την κλήρωση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.

ζ. Η χρήση της επωνυμίας και λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του Συλλόγου θεωρείται αυτοδίκαιη με τη σύσταση της νέας αθλητικής εταιρίας λόγω εισφοράς σε είδος και αντιπροσωπεύει το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό 10% αυτού που θα προέλθει από την αύξηση θεωρείται ότι καλύπτει αυτοδικαίως το ιδρυτικό της εταιρίας αθλητικό σωματείο. Η αξία των μετοχών που εκδίδονται στην επωνυμία του σωματείου με αυτόν τον τρόπο καταβάλλεται από τους εγγραφόμενους, για την κάλυψη του κεφαλαίου της αύξησης, μετόχους, κατά το λόγο του αριθμού των αποκτώμενων από καθένα από αυτούς μετοχών, ταυτόχρονα με την καταβολή της αξίας των μετοχών αυτών.

Σκοπός των ρυθμίσεων του άρθρου 4 του παρόντος είναι η θέσπιση προτεραιότητας, υπέρ του β΄ συμβαλλόμενου για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου Π.Α.Ε.,  με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν και εφόσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του παρόντος κατά τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και έχει επιτευχθεί η άνοδος στην επόμενη ποδοσφαιρική κατηγορία.

Προτεινόμενα Άρθρα