Μπαίνουν στο χρηματιστήριο

από AllAboutARIS

Η Γκουανγκζού Εβεργκράντε Ταομπάο, η κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα της Κίνας, είναι έτοιμη να γίνει ο πρώτος σύλλογος από την Ασία που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση για δημόσια προσφορά μετοχών της στην Κίνα.

Η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Κίνας και κορυφαία ομάδα της Ασίας το 2013, ανήκεικατά 60% στον κτηματομεσιτικό-κατασκευαστικό όμιλο Evergrande και κατά 40% (το απέκτησε πέρυσι έναντι 192 εκατ. δολ. ) στον όμιλο Alibaba, που κατέχει ηγετική θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι διοικούντες την ποδοσφαιρική εταιρεία έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση για ένταξή της σε μία δευτεροβάθμια πλατφόρμα ανταλλαγής, όπου εντάσσονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτίμησης, του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η εισαγωγή της θα «διευκολύνει την εισροή κεφαλαίων από στρατηγικούς επενδυτές, ενώ παράλληλα θα προβάλει θετικά την εικόνα της επιχείρησης, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της», ανέφερε εκπρόσωπος της ομάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε κινεζικά οικονομικά μίντια, η αξία των μετοχών της Εβεργκράντε ανέρχεται σε 1,61 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σίγουρα μικρότερο από τα 3 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας της Manchester United Plc’s (η εταιρεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), αλλά ξεπερνά αντίστοιχες άλλων σπουδαίων εισηγμένων ευρωπαϊκών ΠΑΕ, όπως οι Γιουβέντους και Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Όπως προείπαμε, πρόκειται για μια ομάδα με σπουδαίες επιτυχίες. Τα πέντε τελευταία χρόνια κατάφερε να πανηγυρίσει 8 τρόπαια, ανάμεσά τους και το Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Στον πάγκο της βρίσκεται ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι και πρόσφατα διέθεσε 14 εκατ. ευρώ για να πάρει από την Τότεναμ τον Παουλίνιο, ενώ θέλει να ντύσει με τη φανέλα της και τον Ρομπίνιο, προσφέροντας του συμβόλαιο διάρκειας 3 ετών, με ετήσιες αποδοχές 12 εκατ. ευρώ και προκαταβολή ένα ολόκληρο χρόνο! Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως με τέτοιες μετεγγραφικές επενδύσεις ο σύλλογος έχει αρνητικούς ισολογισμούς. Υπέστη απώλειες 576 εκατ γουάν (84,8 εκατ. ευρώ) το 2014 και 480 εκατ. γουάν ((70,7 εκατ. ευρώ) το 2013, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua».

Η συγκεκριμένη είδηση δεν μπορεί να μη συνδυαστεί και με την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, που έχουν ως σκοπό να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μία από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις.

Προτεινόμενα Άρθρα