Εσοδα αλλά και 328εκ χρέη

από AllAboutARIS

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, παρουσίασε τα αποτελέσματα λογιστικής μελέτης που έκανε στα οικονομικά του συλλόγου, για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο οίκος Delloitte.

Ανάμεικτα τα αποτελέσματα, με το κλαμπ να απολαμβάνει έσοδα ρεκόρ 608 εκατ. ευρώ, μετά φόρων κέρδη, αλλά και μεγάλη αύξηση στους μισθούς και το συνολικό χρέος.
Η αγωνιστική περίοδος 2014-15 θα μείνει για πάντα με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Οι «Μπλαουγκράνα» κατάφεραν να επιστρέψουν στην κορυφή τόσο της Ισπανίας όσο και όλης της Ευρώπης, ενώ έβαλαν στα ταμεία τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Deloitte, η καταλανική ομάδα κέρδισε 608 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον πήχη των 600 εκατ. Την ίδια ώρα τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 15 εκατ. ευρώ. Όπως είναι λογικό, αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εκπληκτική αγωνιστική πορεία της ομάδας, ενώ το δικό τους ρόλο έπαιξαν και μερικές πωλήσεις παικτών, όπως αυτές των Αλέξις Σάντσες και Ζεράρ Ντελοφέου.

Τα συγκεκριμένα νούμερα μπορεί να δείχνουν πως το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο (θυμίζουμε πως την Κυριακή θα γίνουν εκλογές) έκανε εξαιρετική δουλειά, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες γκρίζες σκιές. Λόγω των μπόνους και των πριμ που έλαβαν οι παίκτες για τους τίτλους που κατέκτησαν, οι συνολικές απολαβές τους εκτοξεύτηκαν σε τεράστια επίπεδα, φτάνοντας το 73% του συνολικού τζίρου του κλαμπ. Το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο του 55%-70%, το οποίο έχει μπει έτσι ώστε το χρέος του συλλόγου να παραμένει βιώσιμο. Η σεζόν που ολοκληρώθηκε, μάλιστα, ανέβασε το χρέος κατά 41 εκατ. ευρώ, το οποίο έφτασε τα 328 εκατ.!

Η αύξηση του χρέους προκάλεσε το «σπάσιμο» ενός άλλου κανόνα, που ορίζει πως ο λόγος μεταξύ του καθαρού χρέους και των κερδών EBITDA (κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) πρέπει να είναι μικρότερος από 2,75.Αυτή τη στιγμή, είναι 3,2 κάτι που σημαίνει πως αν ο Μπαρτομέου επανεκλεγεί (είναι το πιθανότερο) θα υποχρεούται να ανατρέψει την κατάσταση σε δύο χρόνια, αλλιώς θα υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Προτεινόμενα Άρθρα