Η προσφορά στο ΑΕΠ της Ισπανίας

από AllAboutARIS

Σύμφωνα με έκθεση του οικονομικού οίκου KPMG, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ισπανία παρήγαγε το 2013 7,6 δισ. ευρώ, ενώ ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία 140.000 θέσεων εργασίας.

Η αθλητική βιομηχανία και ιδίως η ποδοσφαιρική, έχει γίνει ένας από τους επιχειρηματικούς τομείς με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της κάθε χώρας. Αυτό απέδειξε και η έκθεση του ισπανικού παραρτήματος της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών KPMG, μίας εκ των τεσσάρων μεγάλων οικονομικών οίκων στον κόσμο. 

Οι ειδικοί της εταιρείας μελέτησαν ενδελεχώς τα οικονομικά δεδομένα μέσα και γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και κατέληξαν πως από τον συγκεκριμένο χώρο προήλθε το 0,75% του ΑΕΠ της Ισπανίας, ήτοι 7,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 3,6 δισ. αντιστοιχούν στην απευθείας επίδραση του αθλήματος στην οικονομία, με το 75% να είναι χρήματα που ξόδεψαν οι φίλαθλοι και το 15% αυτά που έδωσαν οι ομάδες για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Προσπαθώντας να εκτιμήσει την κοινωνικό-οικονομική επίδραση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ισπανία, η KPMG κατέληξε στο συμπέρασμα πως δημιουργήθηκαν140.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Όσον αφορά τα χρήματα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία μέσω της φορολογίας, πάντα μιλώντας για το 2013, αυτά υπολογίζονται σε 2,896 δισ. 

Τέλος, η έκθεση υπολογίζει ένα ποσό ελάχιστα μικρότερο από τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί την έμμεση επιρροή του ποδοσφαίρου σε άλλους τομείς, όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η αγορά ακίνητης περιουσίας, κλπ., που ωφελούνται πάρα πολύ.

Προτεινόμενα Άρθρα