Κυκλοφορούν ελεύθεροι

από AllAboutARIS

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε, όχι όμως και η δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση των ομάδων, αφού ακόμα μπορούν να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο με ομάδα.

Δεκάδες ποδοσφαιριστές παγκόσμιας φήμης κυκλοφορούν… ανάμεσά μας ως ελεύθεροι, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάγονται στους χρονικούς περιορισμούς της μεταγραφικής περιόδου. Μπορούν να βρουν καινούρια «στέγη» σε οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του 2015 και συνήθως καλούνται να «κλείσουν τρύπες», οι οποίες εντοπίζονται στις αρχές της περιόδου και αποδίδονται στον ελλιπή μεταγραφικό σχεδιασμό.

Γιατί προτιμούν την ανεργία; Γιατί έχουν εισπράξει τεράστια συμβόλαια στην καριέρα τους και δε θέλουν να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, ή γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να αγωνιστούν σε πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας ή γιατί ακόμα ψάχνουν το κάτι ιδιαίτερο.

Αν, όμως, κάποιος ελληνικός σύλλογος έβαζε το χέρι βαθιά (σε άλλες περιπτώσεις λιγότερο και σε άλλες περισσότερο) στην τσέπη, θα μπορούσε να φέρει στη χώρα μας κάποιον από αυτούς τους παίκτες.

Οι δέκα κορυφαίοι free agents που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη την προηγούμενη σεζόν:
ΡΟΪΣΤΟΝ ΝΤΡΕΝΤΕ (Ολλανδός, 28 ετών): Παιδί-θαύμα της Φέγενορντ πριν από μία δεκαετία, αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2007 ως επίδοξος διάδοχος του Ρομπέρτο Κάρλος. Παρότι δεν τα κατάφερε, πρόλαβε να φορέσει πάνω από 50 φορές τη φανέλα της «βασίλισσας», ενώ έχει περάσει επίσης από την Έβερτον, τη Ρέντινγκ, τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Τελευταίος του σταθμός, στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η τουρκική Καϊσερί. Παλαιότερα μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, ο Ντρέντε υπήρξε ένας από τους πιο μοντέρνους αριστερούς full-back, αλλά με φθίνουσα πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΓΙΟΑΝ ΓΚΟΥΡΚΙΦ (Γάλλος, 29 ετών): Μπορεί να μην εξελίχθηκε ποτέ σε «νέο Ζιντάν», όπως τον προσφωνούσαν στα νιάτα του, όμως έγραψε τη δική του ιστορία στην Μπορντό (πρωτάθλημα 2009) και στη Λιόν, όπου έπαιξε τα τελευταία πέντε χρόνια, πρωταγωνιστώντας στην αναγέννησή της. Πριν απ? όλα αυτά, όμως, η Μίλαν είχε δαπανήσει 14 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει πριν καλά-καλά κλείσει τα 20, τον Ιούλιο του 2006, από τη Ρεν. Διαδοχικές «γεμάτες» χρονιές, με εξαίρεση μόνο την περσινή (18 συμμ.), ήταν μόνιμο στέλεχος της εθνικής Γαλλίας έως το 2013.

ΡΟΝ ΦΛΑΑΡ (Ολλανδός, 30 ετών): Σέντερ μπακ με μπόι που αγγίζει το 1.90 και τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αρχηγός της Φέγενορντ και της Άστον Βίλα. Έχει 31 συμμετοχές στην εθνική Ολλανδίας και έπαιξε σε όλα τα ματς του Μουντιάλ 2014, όπου οι «οράνιε» κατέκτησαν την 3η θέση. Τον Ιούλιο η Άστον Βίλα του πρόσφερε νέο συμβόλαιο, αλλά ο Φλάαρ αρνήθηκε λέγοντας πως κοιτάει κάπου «πιο ψηλά»! Τελικά είναι από τότε ελεύθερος. Βεβαίως είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, αλλά από την άλλη πλευρά δύσκολα μπορεί κανείς να βρει έναν ή δύο σέντερ μπακ ανώτερούς του, στην ελληνική Super League.

ΟΥΡΜΠΙ ΕΜΑΝΟΥΕΛΣΟΝ (Ολλανδός, 29 ετών): Ένα από τα πιο περιζήτητα «προϊόντα» των Ακαδημιών του Άγιαξ, πραγματοποίησε φανταστικές σεζόν στην Ολλανδία από τα 19 έως τα 24. Τον Ιανουάριο του 2011 τον απέκτησε η Μίλαν και από τότε άρχισε ο… κατήφορος. Ο Εμάνουελσον έπαιξε πέρυσι μόνο 11 ματς σε Ρόμα και Αταλάντα, έχει 2,5 χρόνια να σκοράρει και θα αποτελούσε «ευκαιρία» μόνο αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί να του… ξυπνήσει τις αναμνήσεις από τα χρόνια του Άμστερνταμ.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΕΜΠΟΥΕ (Ακτή Ελεφαντοστού, 32 ετών): Έμπειρος, αξιόπιστος και με σχετικά χαμηλό κασέ, ο Αφρικανός θα μπορούσε «περπατώντας» να είναι ο βασικός δεξιός μπακ, στο rotation οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας. Πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια μόνο σε δύο ομάδες, την Άρσεναλ και τη Γαλατασαράι, και έπαιξε συνολικά περισσότερους από 300 αγώνες στο διάστημα αυτό.

ΚΕΒΙΝ ΝΟΛΑΝ (Άγγλος, 33 ετών): Μεσοεπιθετικός με περισσότερες από 400 συμμετοχές στην Premier League και 600 συνολικά στην καριέρα του στην Μπόλτον, τη Νιούκαστλ και τη Γουέστ Χαμ. Έφυγε από το «¨Απτον Παρκ» επειδή ο Σλάβεν Μπίλιτς δεν μπορούσε να του υποσχεθεί ότι θα έχει φανέλα βασικού. Παρόλα αυτά μέχρι να λυθεί το συμβόλαιό του (27/8) πρόλαβε να παίξει και στις πρώτες δύο αγωνιστικές της Premier League και σε τρία ματς των «Σφυριών» στο Eurοpa League.

ΕΖΕΚΙΕΛ ΣΚΕΛΟΤΟ (Ιταλο/Αργεντινός, 26 ετών): Στα 19 του μετανάστευσε από το Μπουένος Άιρες στην Ιταλία και έμπλεξε με το περίεργο καθεστώς συνιδιοκτησίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε έξι χρόνια να αλλάξει επτά ομάδες (Τσεζένα, Αταλάντα, Κατάνια, Ίντερ, Σασουόλο, Πάρμα, Κιέβο). Αγωνίζεται ως ακραίος μεσοεπιθετικός και παρά το ύψος του (1.87μ) είναι πολύ γρήγορος, εξ ου και το παρατσούκλι του «λαγωνικό». Έμεινε ελεύθερος από την Ίντερ γιατί ?όπως δήλωσε ο ίδιος- κουράστηκε από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Δε βρισκόταν στα πλάνα του Μαντσίνι και δεν επιθυμούσε να ταλαιπωρηθεί ξανά με ένα νέο δανεισμό. Αποφάσισε, επίσης, να μην εκπροσωπείται πλέον από μάνατζερ. «Όποιος με θέλει, να πάρει τηλέφωνο εμένα απευθείας», είπε ο διεθνής με την εθνική Ιταλίας μέσος.

ΙΛΣΙΝΙΟ (Βραζιλιάνος, 30 ετών): Γνωστός στην Ευρώπη από τη θητεία του στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, από το 2007 έως το 2015, με ένα «διάλειμμα» επιστροφής στην πατρίδα του (2011, Σάο Πάουλο και Ιντερνασιονάλ). Δεινός ντριπλέρ, πεντάκις πρωταθλητής Ουκρανίας, νικητής του Κυπέλλου UEFA του 2009, με 41 συμμετοχές και 3 γκολ στο Champions League, ο Βραζιλιάνος μέσος παραμένει χωρίς ομάδα από τον Ιούλιο.

ΟΝΤΡΕΪ ΜΑΖΟΥΧ (Τσέχος, 26 ετών): Πριν από οκτώ μήνες, η αξία του κεντρικού αμυντικού της Ντνίπρο δεν έπεφτε κάτω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, τον Φεβρουάριο υπέστη ρήξη χιαστών, χειρουργήθηκε και το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος με τη λήξη του συμβολαίου του. Είναι νέος, ψηλός (1.89μ), διεθνής και προέρχεται από τέσσερις «γεμάτες» σεζόν (2009-11 με την Άντερλεχτ, οι υπόλοιπες με τη Ντνίπρο) πριν τραυματιστεί. Από τον Αύγουστο προπονείται με τη Σπάρτα Πράγας.

ΦΛΟΡΑΝ ΣΙΝΑΜΑ ΠΟΝΓΚΟΛ (Γάλλος, 31 ετών): Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο Γάλλος επιθετικός ήταν ουσιαστικά αυτός που πριν από δέκα χρόνια απέκλεισε τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια του Champions League, ισοφαρίζοντας για τη Λίβερπουλ με την είσοδό του στο ματς. Τότε θεωρείτο ως ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο. Εξελίχθηκε όμως σε γυρολόγο, δε στέριωσε πουθενά και πλέον ψάχνει το γκολ με το… κυάλι (μόλις 3 από το 2012!). Περιέργως, κατέχει ακόμα το ρεκόρ συμμετοχών (37) και γκολ (11) στη εθνική U21 της Γαλλίας, στην οποία αγωνιζόταν από 17 ετών. Είναι συνομήλικος και εξάδελφος του Αντονί Λε Ταλέκ που παίζει στον Ατρόμητο. Μάλιστα συνυπήρξαν από τα 17 τους στη Χάβρη, τη Λίβερπουλ και τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Γαλλίας, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους το 2006.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα Άρθρα