Επιτέλους κέρδη

από AllAboutARIS

Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε καθαρό κέρδος για πρώτη φορά από το 2008, που τις τύχες της ανέλαβε ο Σεΐχης Μανσούρ. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα, τη σεζόν 2014-15 ο σύλλογος κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 10,7 εκατ. λιρών (14,5 εκατ. ευρώ).

Η εποχή που οι Άραβες μεγιστάνες έριχναν τσουβάλια λεφτά στη Σίτι για να την ανεβάσουν επίπεδο ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Όχι γιατί η βασιλική οικογένεια του Αμπού Ντάμπι αποφάσισε να αποχωρήσει από το αγγλικό κλαμπ, αλλά γιατί αυτό εξελίχθηκε τόσο πολύ που τα έσοδά του ξεπερνούν τα έξοδα.

Η διοίκηση της Σίτι ανακοίνωσε πως ο τζίρος της ομάδας για την περσινή αγωνιστική περίοδο ξεπέρασε το φράγμα των 350 εκατ. λιρών, φτάνοντας τα 351,8 εκατ. (476 εκατ. ευρώ). Για τους «Γαλάζιους» του Μάντσεστερ αυτή είναι η 7η συνεχόμενη σεζόν όπου τα έσοδα αυξάνονται, με το τελικό ποσό να αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ(πέρυσι 347 εκατ. λίρες).

Για να επιτευχθεί η κερδοφορία οι άνθρωποι της ομάδας μείωσαν τις αποδοχές του αγωνιστικού τμήματος κατά 11,5 εκατ. λίρες, φτάνοντας τις στα 193,5 εκατ. λίρες (262 εκατ. ευρώ). Σημαντικό είναι πως το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε σε μία σεζόν που η Σίτι αναγκάστηκε να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο στην ΟΥΕΦΑ για το Financial Fair Play, τα έσοδα από τους εντός έδρας αγώνες μειώθηκαν (λόγω και διάφορων εργασιών στο γήπεδο) και που η ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι πως από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει πως ο σύλλογος δεν έχει την παραμικρή οφειλή ή χρέος. Αυτό σημαίνει πως ο Μανσούρ έχει καλύψει πλήρως τη συνολική ζημία ύψους 583 εκατ. λιρών (789 εκατ. ευρώ) των προηγούμενων έξι περιόδων.
Στη Σίτι, πάντως, κανείς δεν πετάει στα σύννεφα από τη στιγμή που η ομάδα δεν πήρε κανένα τίτλο. Ο στόχος παραμένει να είναι ο σύλλογος επιτυχημένος και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Αυτό τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι, Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ.

«Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα, είμαστε μία κερδοφόρα επιχείρηση χωρίς χρέη και περιορισμούς», ανέφερε. «Η μετάβασή στην κερδοφορία είναι ένα ορόσημο που το σχεδιάζαμε πάρα πολύ καιρό. Το γεγονός όμως πως παρ’ όλα αυτά είμαστε απογοητευμένοι από το ότι δεν κατακτήσαμε κάποιον τίτλο, δείχνει το επίπεδο των φιλοδοξιών μας».

Προτεινόμενα Άρθρα