Στην κορυφή η… Σασουόλο

από AllAboutARIS

Διαβάστε πόσα χρήματα λαμβάνει κάθε ομάδα για τη χορηγία της φανέλας της και πως η Σασουόλο κάνει την πολύ μεγάλη έκπληξη.

Το ιταλικό πρωτάθλημα σίγουρα έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και πλέον δεν είναι αυτό με τις μεγαλύτερες και ακριβότερες χορηγικές συμφωνίες. Εντούτοις, μερικά από τα deal είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ιταλίας είναι αλήθεια πως έχουν μείνει αρκετά πίσω σε θέματα ποδοσφαιρικού μάρκετινγκ. Λίγο η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα, λίγο τα κρατικά απαρχαιωμένα γήπεδα, λίγο η άνοδος άλλων χωρών έριξαν το επίπεδο της ιταλικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, είτε αναφερόμαστε στα ποσά των μετεγγραφών και των συμβολαίων, είτε των χορηγιών.

Χαρακτηριστική απόδειξη αυτών που λέμε είναι το γεγονός πως τέσσερις από τις παραδοσιακά ισχυρές και δημοφιλείς ομάδες της χώρας, οι Ρόμα, Λάτσιο, Παλέρμο και Φιορεντίνα, δε διαθέτουν χορηγό φανέλας αφού καμία εταιρεία δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των διοικήσεών τους. Επιπροσθέτως, τα δύο κλαμπ της Γένοβας, Τζένοα καιΣαμπντόρια, έχουν δευτερεύοντες χορηγούς από τους οποίους παίρνουν μικρά ποσά.

Στο σύνολό τους οι 20 ομάδες που αποτελούν τη Σέριε Α βάζουν στα ταμεία τους (από τους βασικούς χορηγούς φανέλας) 91,2 εκατ. ευρώ. Στην εμπορικότερη Λίγκα του πλανήτη, την Πρέμιερ Λιγκ, τα 20 κλαμπ λαμβάνουν παραπάνω από τα τριπλάσια χρήματα, ήτοι 286,5 εκατ. ευρώ.

Αν λίγο πολύ οι οικονομικές διαφορές ιταλικού με αγγλικού ποδοσφαίρου είναι λίγο πολύ γνωστές σε όσους ασχολούνται με το σπορ, αυτό που αποτελεί την τεράστια έκπληξη είναι το ποια ιταλική ομάδα έχει κλείσει την πιο κερδοφόρα συμφωνία. Όχι δεν είναι ούτε η μόνιμη πρωταθλήτρια Γιουβέντους, ούτε οι δύο μεγάλοι του Μιλάνου, ούτε η Νάπολι. Είναι η άσημη Σασουόλο που βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία μόλις από το 2013.

Η ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη βιομηχανική πόλη της επαρχίας Εμίλια-Ρομάνιακαρπώνεται 22 εκατ. ευρώ το χρόνο από την εταιρεία MAPEI, τον ιταλικό κολοσσό των χρωμάτων και άλλων κατασκευαστικών υλικών. Η εξήγηση πίσω από αυτή την περίεργη χορηγική συμφωνία είναι πως η MAPEI είναι ιδιοκτήτρια του συλλόγου, άρα η χορηγία είναι κομμάτι της επένδυσής της, η οποία είναι μεγάλη.

Στη συνέχεια έχουμε τους δύο γίγαντες του «ιταλικού ποδοσφαίρου», τη Γιουβέντουςκαι τη Μίλαν, που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η Ίντερ παίρνει 13 εκατ., ενώ την 5άδα ολοκληρώνει η Νάπολι με αποδοχές 9,7 εκατ.

Προτεινόμενα Άρθρα