Κοιτάει στα μάτια τις ΗΠΑ

από AllAboutARIS

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γνωρίζει μία πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη, σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με την αθλητική βιομηχανία των ΗΠΑ, της «Μέκκας» του επαγγελματικού αθλητισμού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει έκθεση της ΟΥΕΦΑ.

Στην ετήσια έκθεση οικονομική αξιολόγησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της οποίας τα σημαντικότερα στοιχεία σας παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το «S&B», οι ειδικοί της ΟΥΕΦΑ επιχειρούν να κάνουν μία οικονομική σύγκριση του «βασιλιά των σπορ» στην «Γηραιά Ήπειρο» με την αμερικανική αθλητική βιομηχανία, την πλέον ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, τα συνολικά έσοδα των συλλόγων που το 2014 (χρονιά στην οποία αναφέρεται η έκθεση) αγωνίστηκαν στις 1ες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν 15,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό φτάνει στο 80% του αθροίσματος των τζίρων στις τέσσερις επαγγελματικές Λίγκες των ΗΠΑ, το NBA (μπάσκετ), το NFL (αμ. φούτμπολ), το MLB (μπέιζμπολ) και το NHL (χόκεϊ), που την ίδια χρονιά συγκέντρωσαν 19,8 δισ. ευρώ. Η έκθεση κάνει τη σύγκριση και σε επίπεδο αριθμού ομάδων έτσι ώστε τα συμπεράσματα να είναι πιο ορθά. Οι 122 πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες έβαλαν στα ταμεία τους το 67% των χρημάτων που κέρδισαν οι 122 ομάδες που αγωνίζονται στα μεγάλα αμερικανικά πρωταθλήματα.

Οι δύο προς εξέταση αθλητικές βιομηχανίες έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις χορηγίες. Στην Αμερική οι ομάδες καρπώθηκαν 5,4 δισ. ευρώ από τα εισιτήρια, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσό αυτό δεν ξεπέρασε τα 2,5 δισ. Αντιθέτως, τα εμπορικά έσοδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (6,9 δισ. ευρώ) ξεπέρασαν τα αντίστοιχα πέρα από τον Ατλαντικό (5,8 δισ. ευρώ). Εκεί που υπάρχει ταίριασμα είναι η τεράστια σημασία που έχουν για τους συλλόγους τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Για τις αμερικανικές ομάδες το ποσοστό των απολαβών από τα μίντια φτάνει το 44% των συνολικών εσόδων και είναι σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο στην ήπειρό μας (41%).

Ένα άλλο συγκριτικό με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση, είναι το κατά πόσο μπορεί ηΠρέμιερ Λιγκ να ανταγωνιστεί το NFL, δηλαδή το πρωτάθλημα αμερικανικού φούτμπολ που θεωρείται το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό χρυσορυχείο. Οι άνθρωποι της ΟΕΥΦΑ προβλέπουν πως αρκετά σύντομα το αγγλικό πρωτάθλημα θα ξεπεράσει το NFL σε τηλεοπτικά έσοδα. Στο σύνολο, όμως, η διαφορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη (7,76 δις. ευρώ με 3,9 δισ. ευρώ).

Προτεινόμενα Άρθρα