Στα 900 εκατ. ο στόχος

από AllAboutARIS

Η ΛαΛίγκα, το νέο επίσημο εμπορικό όνομα της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας που ελέγχει τις πρώτες δύο εθνικές κατηγορίες της χώρας, ξεκίνησε τη διαδικασία για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις επόμενες τρείς σεζόν.

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι περισσότερα και να μοιραστούν δικαιότερα.
Με καθυστέρηση πάρα πολλών ετών (σε σχέση με όσα συνηθίζονται στην αθλητική βιομηχανία) το ισπανικό ποδόσφαιρο μπαίνει στην εποχή της κεντρικής διαχείρισηςτων τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν και το σύστημα δοκιμάστηκε και κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, τώρα θα γίνει ο πρώτος ανοιχτός διαγωνισμός που θα εμπεριέχειόλους τους αγώνες της Πριμέρα, της Σεγκούντα και του Κυπέλλου. Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα αφορά τα εγχώρια δικαιώματα μετάδοσης, για τις τρείς σεζόν από το 2016 έως το 2019.

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, όπου και ολοκληρώνεται η διορία, τα ενδιαφερόμενα δίκτυα μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους για τα 10 διαφορετικά πακέτα που δημιούργησαν οι άνθρωποι της Λίγκας. Οι υπεύθυνοι προχώρησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλειφθούν τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν μετά την πιλοτική διαδικασία της φετινής σεζόν. Το περιεχόμενο των πακέτων εκτείνεται από ένα ματς στην ελεύθερη τηλεόραση, μέχρι και ένα ειδικό κανάλι που θα δείχνει οκτώ ζωντανές αναμετρήσεις της πρώτης κατηγορίας και ολόκληρο το Κύπελλο.

Μέσα στη γενικότερη αλλαγή, αποφασίστηκε και η διαφοροποίηση της ώρας έναρξης των αγώνων, έτσι ώστε να ταιριάζουν περισσότερο και με τη διεθνή αγορά και κυρίως αυτής της Ασίας, που είναι πολύ προσοδοφόρα. Τις Παρασκευές θα υπάρχει ένα ματς στις 20:30, το Σάββατο τέσσερα παιχνίδια στις 13:00, 16:00, 18:15 και 20:30, κάθε Κυριακή θα πραγματοποιούνται άλλες τέσσερις αναμετρήσεις στις 12:00, 16:00, 18:15 και 20:30, ενώ οι αγωνιστικές θα ολοκληρώνονται τις Δευτέρες στις 20:30 (όλες οι ώρες Ισπανίας).

Σύμφωνα με αναλύσεις και προβλέψεις από ειδικούς, το νέο σύστημα θα αποφέρει στη Λίγκα, δηλαδή στους συλλόγους, ένα ποσό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 600 εκατ. που δόθηκαν τη φετινή σεζόν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για το ισπανικό ποδόσφαιρο, όμως, θα είναι πως τα χρήματα θα μοιραστούν δικαιότερα στις ομάδες, αφού μέχρι πρότινος (όπου κάθε ΠΑΕ διαπραγματευόταν μόνη της) υπήρχε τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις απολαβές των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Προτεινόμενα Άρθρα