"Με πήρε και ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο"

από AllAboutARIS

Διαβάστε γιατί ο Χρήστος Παππάς αναγκάστηκε να διακόψει το "αιώνιο" ντέρμπι

Σε μία από τις μεγαλύτερες βραδιές της καριέρας του, έγινε το κεντρικό πρόσωπο… Κάθε διαιτητής, όταν κρεμάει για πρώτη φορά τη σφυρίχτρα στο λαιμό, όνειρό του είναι να έρθει η στιγμή που θα πατήσει το χορτάρι για να διευθύνει ένα σπουδαίο ματς, ένα ντέρμπι, μία αναμέτρηση που κρίνει τίτλο. Για τον Αντρέα Παππά, αυτή η στιγμή ήρθε κι έφυγε χωρίς να του δοθεί ποτέ η ευκαιρία να παίξει στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός του Σαββάτου. Έπεσε μάλιστα σε αυτόν ο κλήρος να αποφασίσει ότι το ματς είναι αδύνατον να διεξαχθεί. 

Οι πληροφορίες του “sdna.gr” αναφέρουν ότι, ο Παππάς ακόμα και 48 ώρες μετά την ομολογουμένως δύσκολη απόφαση που κλήθηκε να πάρει είναι απόλυτα πεπεισμένος για την επιλογή του να μην ξεκινήσει το ματς. Στηρίζοντας μάλιστα την βεβαιότητά του σε όσα ακολούθησαν της οριστικής αναβολής του ντέρμπι. «Μόνο και μόνο από τα γεγονότα που συνέβησαν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία πολύ σωστή απόφαση» φέρεται να είπε ο Παππάς σε άνθρωπο του πολύ στενού περιβάλλοντός του. 

Ο εξοπλισμός των κάφρων που διέλυσαν τη Λεωφόρο μετά την ανακοίνωση αναβολής, οι κουκούλες που έφεραν οι περισσότεροι από τους ταραξίες και η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικράτησε, ενίσχυσαν τόσο την απόφαση, όσο και την ανησυχία του ρέφερι για ό,τι μπορεί να συνέβαινε αν υπήρχε μία λάθος υπόδειξη κατά τη διάρκεια του ματς. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πάντως, ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων σχετικά με την τύχη του αγώνα, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν επιχείρησαν να ασκήσουν πίεση στον Παππά, καθώς όπως μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες:

“‘Εμοιαζαν να είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι. Ηξεραν ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να διεξαχθεί και θεωρούσαν σωστή την απόφαση για την αναβολή του με όλα όσα είχαν προηγηθεί”. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των αμέτρητων συνομιλιών ακούστηκε από επίσημα χείλη πως οι γηπεδούχοι περίμεναν ότι μπορεί να συμβεί κάτι άσχημο και εξέφραζαν μάλιστα την σχετική έκπληξή τους που τα γεγονότα (πριν την οριστική ανακοίνωση) δεν είχαν πάρει ακόμα πιο άσχημη τροπή. 

Ο Παππάς αντιλήφθηκε δε, ότι την ίδια διάθεση υπεδείκνυαν και οι παίκτες των δύο ομάδων. Οχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και του Παναθηναϊκού. Ουδείς προσπάθησε να μεταπείσει τον διαιτητή, εκφράζοντας διαφορετική άποψη για την (αν)ομαλότητα των συνθηκών. 

Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης στην ανακοίνωση της οριστικής αναβολής ο Παππάς, είχε ενημερώσει πολύ νωρίτερα τις ομάδες για την πρόθεσή του και πως η κωλυσιεργία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Αστυνομία. Ο αστυνομικός διευθυντής που βρισκόταν διαρκώς δίπλα στον Ελληνα ρέφερι του ζήτησε να περιμένει κάποια ώρα πριν ανακοινώσει το οριστικό κλείσιμο του φύλλου αγώνος για να προετοιμάσει τις δυνάμεις του καλύτερα. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν διάφορα μέτωπα εντός κι εκτός γηπέδου και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη για την αστυνομία, που θα είχε πιο εύκολο έργο αν όλος ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος στην εξέδρα και όχι διάσπαρτος στους γύρω δρόμους. Ετσι, παρότι ο Παππάς είχε αποφασίσει τη διακοπή αρκετή ώρα πριν την οριστική ανακοίνωση, συντάχθηκε με τις οδηγίες της Αστυνομίας, που εντός του γηπέδου θα μπορούσε να έχει καλύτερο έλεγχο των αντιδράσεων των οπαδών. 

Ο Παππάς, βγήκε από τα αποδυτήρια του περισσότερες από μία φορά για να ελέγξει την κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο. Είτε εμφανώς, είτε αφανώς, παρακολουθώντας την κατάσταση από τη φυσούνα. Επίσης, όταν μετά την πρώτη φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον, βγήκε στον αγωνιστικό χώρο ο 4ος διαιτητής, είδε το …μακελειό που γινόταν στις θέσεις ακριβώς πάνω από την πόρτα εισόδου των παικτών με τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ ανθρώπων που είχαν παρεισφρήσει σε αυτό το σημείο της εξέδρας και δυνάμεων της αστυνομίας. Κλονίστηκε για ακόμα μία φορά. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεσολάβησε κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί από τον επίσημο γιατρό του αγώνα ο τραυματισμός του Φινμπόγκασον. 

Οταν πια ξαναβγήκε και διαπίστωσε ότι υπήρχε ηρεμία, στο μυαλό του υπήρχε η ανησυχία ότι μάλλον ήταν φαινομενική. Στην τελική του απόφαση συνεκτιμήθηκαν οι καταστάσεις και δεν έλαβε τίποτα ως δεδομένο, αν και ο κανονισμός του έδινε το δικαίωμα μετά τον τραυματισμό του παίκτη του Ολυμπιακού να διατάξει αμέσως την αναβολή του αγώνα. 

Ο Παππάς, όπως μεταφέρουν κύκλοι του, δεν διέγνωσε ποτέ ατμόσφαιρα ηρεμίας, διότι εκτός της προσωπικής άποψης που σχημάτισε, βλέποντας στην εξέδρα κουκουλοφόρους, είχε και άμεση πληροφόρηση από την αστυνομία, που δεν του εγγυήθηκε ποτέ την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Μάλιστα κάποια στιγμή ενημερώθηκε ότι ο δράστης της εκτόξευσης της φωτοβολίδας στιλό είχε εντοπιστεί αρχικά από τις κάμερες του γηπέδου, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος. Ταυτόχρονα, γνώριζε για τον τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το γήπεδο, όσο και για τα σπασμένα λουκέτα στη Θύρα 13 και έχοντας πάντα ως πηγή ενημέρωσης την αστυνομία, ήξερε πως στις εξέδρες των βασικών οπαδικών πυρήνων είχαν εισέλθει άτομα χωρίς να ελεγχθούν σπάζοντας τα τουρνικέ… 

Ολα αυτά πριν την οριστική ανακοίνωση της αναβολής κι ενώ στο μεταξύ η μόνη διαβεβαίωση που έπαιρνε από την αστυνομία ήταν πως αν ξεκινήσει ο αγώνας, θα φυλασσόταν ο αγωνιστικός χώρος ώστε να μην γίνει είσοδος οπαδών σε αυτόν. 

Οπως εκμυστηρεύτηκε σε φιλικό πρόσωπό του ο Παππάς κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα των αποδυτηρίων του σε μέλη της μίας ομάδας, αμέσως καλούσε και τους εκπροσώπους της άλλης για να έχουν άπαντες πληρέστατη εικόνα για όσα λέγονται, είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, είτε από τον αστυνομικό διευθυντή και τον εισαγγελέα, ο οποίος ήταν παρών. “Ποτέ δε βρέθηκε μία ομάδα στα αποδυτήρια μου μόνη της, χωρίς να υπάρχουν εκπρόσωποι της άλλης”, φέρεται να έχει πει ο άρχοντας του αγώνα. 

Πριν πάρει την οριστική του απόφαση ο Παππάς έλαβε υπόψιν του το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο. Να ξεκινήσει δηλαδή ο αγώνας και να τελειώσει ομαλά χωρίς να ανοίξει μύτη. Θα μπορούσε όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα, να έπεφτε ένα στιλό που θα χτυπούσε και θα τραυμάτιζε τον παίκτης κάποιας ομάδας.. Σε αυτή την περίπτωση ο Παππάς θα ήταν αποκλειστικός υπεύθυνος, διότι παρά τις προειδοποιήσεις, αυτός θα είχε διατάξει την έναρξη του αγώνα. Και θα ήταν υπόλογος για ένα πολύ θλιβερό περιστατικό. Αυτό το ρίσκο ο Ελληνας διαιτητής δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να το αναλάβει από τη στιγμή που η αστυνομία δεν διαβεβαίωνε για τίποτα κι αντιθέτως άφηνε να εννοηθεί ότι με τα ντου μπορεί να έχει περάσει κόσμος που κουβαλούσε “οπλισμό”. “Αν συνέβαινε το παραμικρό, όλοι θα  κατηγορούσαν εμενα φορτωνοντας στο προσωπο μου την πλήρη ευθύνη” έλεγε. Κι αυτή τη σκέψη δεν μπορούσε να μην την αξιολογήσει. 

Εχει ενδιαφέρον πάντως, να μεταφέρουμε κι έναν διάλογο του Παππά με άνθρωπο που με φιλικό ενδιαφέρον και αγωνία τον ρώτησε αν επικοινώνησε ποτέ με τον Κοντονή… Η απάντηση που πήρε ήταν: “Όχι μόνο με τον Κοντονή. Μίλησα και με τον Ομπάμα που με κάλεσε από το κόκκινο τηλέφωνο του Λευκού Οίκου! Μα τί είναι αυτά που λες; Από που κι ως που ο Κοντονής να ασχοληθεί με εμένα εκείνη τη στιγμή”. 

Συμφωνα με το περιβαλλον του Παππα, οι παίκτες  παραδέχθηκαν ότι ήταν απίθανο να ξεκινήσει το ματς. Απ΄ο τις ίδιες πηγές συνάγεται οτι ο διαιτητής του ντέρμπι δεν αισθάνεται ότι είναι αυτός που κουβαλάει το σταυρό του μαρτυρίου, διότι γνώριζε εκ των προτέρων τις διατάξεις, τους κανονισμούς και την αυστηρότητά τους. Και σε όποιον μπορεί να μπει σε σύγκριση των γεγονότων της Βέροιας, ο Ελληνας ρεφερι καλούσε ως επιχειρημα το νέο κανονισμό που αναφέρει ότι για τα καπνογόνα  προβλέπει αρχικά σύσταση, στη δεύτερη ρίψη εντός αγωνιστικού χώρου την προσωρινή διακοπή και μόνο αν σημειωθεί ρίψη για τρίτη φορά την οριστική διακοπή του ματς. Αντίθετα, για το στιλό ο κανονισμός προβλέπει την άμεση διακοπή.

Προτεινόμενα Άρθρα