Μπελάδες για Doyen

από AllAboutARIS

Επίσημα έγγραφα, μίας εκ των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών που έχουν «ρίξει» πολλά εκατομμύρια στο μετεγγραφικό πάρε-δώσε, διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας περισσότερα στοιχεία, για την τώρα πια παράνομη πρακτική της απόκτησης των δικαιωμάτων παικτών από εταιρείες και επενδυτές.

Η Doyen Sports, είναι εταιρεία επενδύσεων που μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστή, αλλά στην πραγματικότητακρύβεται πίσω από μερικές από τις πιο ηχηρές μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Για χρόνια, μέχρι και πριν λίγους μήνες, όταν η ΦΙΦΑ αποφάσισε να απαγορεύσει καθολικά αυτή την πρακτική, η Doyen και άλλες παρόμοιες εταιρείες χρηματοδοτούσαν αγορές ποδοσφαιριστών (από ομάδες με προβλήματα ρευστότητας) κρατώντας μερίδιο από τα δικαιώματά τους. Έτσι, όταν αυτοί οι παίκτες ξαναέκαναν μετεγγραφή, οι εταιρείες καρπώνονταν το μερίδιο που τους αντιστοιχούσε από το αντίτιμο της αγοράς.

Πριν λίγες ημέρες, η ιστοσελίδα Football_Leaks.com έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα έγγραφα της Doyen Sports, με τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους, λέγοντας πως γνώριζαν για τη διαρροή, αλλά δεν ήθελαν να υποκύψουν στον εκβιασμό που τους έγινε, για να αποφευχθεί η παρουσίαση των εγγράφων.

Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύεται πως η Doyen, συμμετείχε σε μερικές από τις πιο μεγάλες μετεγγραφές, βγάζοντας πολύ σημαντικό κέρδος. Στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του β’ εξαμήνου του 2011, περίοδος όπου φαίνεται πως η εταιρεία επένδυσε σε επτά αγοραπωλησίες καταβάλλοντας 25,6 εκατ. ευρώ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 10 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για το 33,3% του Ρανταμέλ Φαλκάο, όταν αυτός μεταπήδησε από την Πόρτο στην Ατλέτικο. Όταν το 2013 ο Κολομβιανός πήγε στη Μονακό, η Doyen πήρε πίσω την επένδυσή της και κέρδος 4 εκατ.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πως τον Αύγουστο του 2012 η εταιρεία πλήρωσε 6 εκατ. ευρώ για να κάνει δικά της τα παγκόσμια χορηγικά δικαιώματα του Νεϊμάρ. Επιπροσθέτως, δάνεισε 6,9 εκατ. ευρώ σε δύο ομάδες από την Ισπανία (Ατλέτικο και Χιχόν), χώρα στην οποία το TPO μεσουρανούσε. Η πρακτική ξεκίνησε αρχικά από τη Νότια Αμερική, επεκτάθηκε όμως και στην Ευρώπη.

Μία ακόμα αποκάλυψη έχει να κάνει με τις πηγές των χρημάτων που διαχειρίζεται η Doyen. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έγιναν γνωστά, τα χρήματα προέρχονται από δύο εταιρείες που εδρεύουν στο ίδιο κτίριο με την Doyen, στη μικρή πόλη Ta’Xbiex τηςΜάλτας. Πρόκειται για την Benington Group Assets Limited, ιδιοκτησίας ενός Τούρκου ονόματι Μαλίκ Αλί που έχει δανείσει πάνω από 50 εκατ. στη Doyen και διαθέτει μεγάλο μερίδιο των μετοχών της,  και την Wood, Gibbins & Partners Limited. Η Doyen Sports είναι θυγατρική της Doyen Group Ltd, επενδυτικού ομίλου με έδρα στο Λονδίνο, που κινείται στους τομείς του εμπορίου, των κατασκευών, της ενέργειας και των ακινήτων.

Η αποκάλυψη δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη εποχή για την Doyen, η οποία έχει ανοίξει διάφορα μέτωπα. Από τη μία έχει προσφύγει σε πολιτικά και αθλητικά δικαστήρια για να ανατρέψει την απόφαση της ΦΙΦΑ με την οποία TPO καθίσταται παράνομο. Από την άλλη, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει στην εταιρεία το μερίδιο που της αναλογεί από τηνπώληση του Μάρκος Ρόχο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πορτογαλικό κλαμπ (ακόμα μία χώρα όπου το TPO ανθούσε) κατήγγειλε το συμβόλαιο που είχε με την Doyen ως καταχρηστικό.

Προτεινόμενα Άρθρα