«ΑΡΗΣ, ένα μνημείο που βουλιάζει»

από AllAboutARIS

Η γαλλική ιστοσελίδα Footballski.fr μέσα σε 3000 λέξεις σκιαγραφεί την πορεία από την ευρωπαϊκή καταξίωση στη Γ΄ Εθνική αλλά κάνει και ειδική μνεία στους οργανωμένους οπαδούς.

Ο ΑΡΗΣ μπορεί να αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική, το όνομά που έχει χτίσει στην Ευρώπη όμως, κυρίως με τις ευρωπαϊκές του συμμετοχές από το 2007 ως το 2011δείχνει τη δυναμική του. Η γαλλική ιστοσελίδα Footballski.fr που ειδικεύεται σε αφιερώματα για ομάδες από Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια, αφιέρωσε στον ΑΡΗ ένα εκτενές ρεπορτάζ, διανθισμένο από φωτογραφίες και βίντεο και με πολλές πληροφορίες για την ιστορία του συλλόγου, τους οργανωμένους οπαδούς και την πορεία από την νίκη επί της Ατλέτικο στην… παρακμή.

Στο ξεκίνημα του αφιερώματος, ο συντάκτης κάνει μια ιστορική αναδρομή στο πως και πότε ιδρύθηκε ο ΑΡΗΣ, κάνοντας αναφορά στην μυθολογία (ΑΡΗΣ ο θεός του πολέμου) αλλά και το βυζάντιο (κιτρινόμαυρο χρώμα). Το πόσο βαθιά έχει εντρυφήσει ο συντάκτης φαίνεται από την… πληροφορία ότι ο ΑΡΗΣ υπήρξε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που έφερε ξένο παίκτη και πραγματοποίησε φιλικά με ομάδες από άλλες χώρες.

Το εκτενές αφιέρωμα της γαλλικής ιστοσελίδας χωρίζεται σε δυο μέρη. Το ένα αφορά τους οπαδούς της ομάδας και πιο συγκεκριμένα του Super 3 και το άλλο την αγωνιστική πορεία του ΑΡΗ από την ευρωπαϊκή καταξίωση ως τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική. Γίνεται αναφορά ακόμη και στις πολιτικές πεποιθήσεις των οργανωμένων οπαδών. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κομμάτι που αναφέρεται στους οργανωμένους οπαδούς που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι του αφιερώματος: «Για να μιλήσουμε λίγο για την πολιτική και τους υποστηρικτές, που είναι άλλη μια σημαντική πτυχή του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του ΑΡΗ τοποθετούνται στην αριστερά, με κάποια αναρχική τάση για τους περισσότερους. Το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα που απαγορεύει την παρουσία ελληνικών σημαιών (σ.σ ερωτηματικό τι εννοεί), ενώ έχει αντιφασιστικά γκράφιτι στους τοίχους του. Οι οπαδοί έχουν επίσης καλές σχέσεις με τους ultras της Ντόρτμουντ , των Μπόκα Τζούνιορς και των AS Saint-Étienne , καθώς και συμπάθεια προς τους οπαδούς της Μίντλεσμπρο και  των St. Pauli και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο διάσημος super 3, που είναι γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την αξιόλογη παρουσία και τις μετακινήσεις του κατά χιλιάδες, τοποθετείται σαφώς για την καταπολέμηση του ρατσισμού,  του φασισμού και του ναζισμού με λάβαρα και σημαίες που υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις. Όπως αναφέρεται, το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα που απαγορεύει τις ελληνικές σημαίες στις εγκαταστάσεις του, και το οποίο διαθέτει γκράφιτι αντιφασιστικά στους τοίχους, ώστε να καταστήσει σαφή στους επισκέπτες τη νοοτροπία η οποία διακατέχει τους οπαδοί της ομάδας. Οι ultras επίσης δεν διστάζουν να πάρουν θέση υπέρ των ακτιβιστών, των υποστηρικτών και των απλών πολιτών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, με αποτέλεσμα σε μια μάλλον τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο οντοτήτων. Οι σημαίες  “ACAB” αφθονούν στο γήπεδο και στο δρόμο, όπως μπορεί να δει κανείς και σε άλλες ultras ομάδες στην Ευρώπη.  Αφοσιωμένοι, οι οπαδοί του Άρη έχουν λάβει στο παρελθόν ένα σταντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων, αλλά και ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης. Ένα πανό υπέρ των μεταναστών παρατηρήθηκε επίσης πρόσφατα  στα γερμανικά γήπεδα. Αλλά το ορόσημο συνέβη το 2013 με το θάνατο του Παύλου Φύσσα, του  Έλληνα που σκοτώθηκε από ένα μέλος του νεο-ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, μέσα σε ένα κλίμα ήδη πολύ τεταμένο. Σε απάντηση σε αυτή την πράξη, οι οπαδοί του Άρη εμφάνισαν ένα πανό, το οποίο ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο θα παιχτεί με το κεφάλι ενός Ναζί».

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό, το αφιέρωμα ξεκινάει από τα τρία πρωταθλήματα του ΑΡΗ και τις συμμετοχές του σε αρκετούς τελικούς του κυπέλλου και τους 25.000 που έκαναν το ταξίδι στην Αθήνα το 2010. Ο συντάκτης είναι ακόμη ενήμερος για το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι φίλοι του ΑΡΗ είχαν την δυνατότητα να εκλέγουν την διοίκηση της αρεσκείας με εκλογές βασισμένες σε δημοκρατικές διαδικασίες και να βοηθούν οικονομικά με τον τρόπο αυτό το κλαμπ. Όπως είναι λογικό εκτενής αναφορά γίνεται στην πορεία του ΑΡΗ στην Ευρώπη τη σεζόν 2010-11 και τις μεγάλες νίκες επί της Ατλέτικο. Η κατάληψη της 6ης θέσης στο πρωτάθλημα και η μη ευρωπαϊκή έξοδος, θεωρείται από τον συντάκτη η απαρχή της πτώσης της αφού την επόμενη σεζόν η ομάδα τερμάτισε 9η και στη συνέχεια 13η.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το πλήρες αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://footballski.fr/aris-salonique-monument-en-perdition

Προτεινόμενα Άρθρα