"Ο Θεός μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία"

από AllAboutARIS

Ο παλαίμαχος άσος του ΑΡΗ, σε συνέντευξή του, μίλησε για τη μάχη που δίνει, τον Θεό, τους φύλακες αγγέλους του, το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους.

Αναλυτικά, τα όσα είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο sdna.gr:

Πως έμαθες για την αρρώστια; Είχες κάποια σημάδια;

«Μένω στη Γερμανία εδώ και καιρό. Πριν από 2,5 χρόνια είχα έρθει στην Ελλάδα για το γάμο του κουνιάδου μου. Είχα κάποιες ενοχλήσεις και πήγα σε έναν γνωστό μου γιατρό για να μου κάνει εξετάσεις. Με εξέτασε με κάμερες και κάτι βρήκε που δεν φαινόταν να ήταν καλό. Την επόμενη μέρα επέστρεψα στη Γερμανία και πήγα σε γιατρούς που μου το επιβεβαίωσαν».

Σου είπαν αμέσως για το τι πρόκειται ή στο κράτησαν κρυφό;

«Εκανα μαγνητική, είδαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έκανα και εξετάσεις. Κλείσαμε ραντεβού έπειτα από μια εβδομάδα για να κάνω μια επέμβαση και πήραν δείγμα για βιοψία. Οταν βγήκε η μαγνητική έδειξε ότι έχω αυτή την αρρώστια, όχι όμως τι ακριβώς. Ετσι, μου πήραν ένα κομμάτι από τη μύτη και ένα από το στόμα για να κάνουν βιοψία».

Πως το αποδέχθηκες όλο αυτό; Δηλαδή από το πουθενά σου διέγνωσαν με μια τόσο σοβαρή αρρώστια…

«Είναι πολύ δύσκολο να το λες, και ακόμα πιο δύσκολο όταν συμβαίνει σε εσένα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Υπήρχαν περιπτώσεις που κοιμόμουν και ξυπνούσα λέγοντας πως είναι ένα κακό όνειρο που είδα. Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να το ξεπεράσω».

Πως ήταν τα πράγματα ειδικά στο αρχικό στάδιο;

«Βγήκαν τα αποτελέσματα και ήταν πολύ άσχημα. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια μου. Ο Γολγοθάς μου. Με επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και άλλα. Είναι το χειρότερο πράγμα πάνω στη ζωή. Σε κάνει να αλλάζεις μέσα σε δέκα μέρες. Βλέπεις τον εαυτό σου και τρομάζεις. Δεν θέλεις να σε βλέπουν ούτε η γυναίκα σου, ούτε τα παιδιά σου, ούτε κανείς. Ούτε τον εαυτό μου δεν μπορούσα να δω στον καθρέφτη. Ψυχολογικά, σωματικά και εμφανισιακά ήμουν χάλια».

Ποια είναι η καθημερινότητα σου; Πας κάθε μέρα στο νοσοκομείο;

«Όχι κάθε μέρα. Όποτε είναι να κάνω εξετάσεις πηγαίνω. Στο νοσοκομείο η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για μένα ανά πάσα στιγμή επειδή ξέρουν το ιστορικό μου. Αν οτιδήποτε νιώσω. Οτιδήποτε! Πηγαίνω στο νοσοκομείο». 

Εχεις να περάσεις πρόσφατα ένα κρίσιμο κοντρόλ. Αν όλα είναι εντάξει, ποια είναι η διαδικασία στη συνέχεια;

«Είναι το πιο σημαντικό κοντρόλ. Είμαι μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντική. Έχω αγχωθεί λίγο και είναι λογικό. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Αν όλα είναι ok θα βρίσκομαι σε ένα στάδιο πολύ καλύτερο. Ομως θα συνεχίσω να κάνω εξετάσεις γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το αφήσεις ποτέ. Τα πρώτα πέντε χρόνια είναι πολύ κρίσιμα και εγώ είμαι στα μισά».

Η γυναίκα σου και οι κόρες σου τι σου λένε;

«Τι να μου πούνε; Με στηρίζουν. Η γυναίκα μου είναι το άλλο μου μισό. Οπως λέω εγώ: “είναι γυναίκα για τα δύσκολα”.  Παντρεύτηκα μια γυναίκα για τα δύσκολα! Εχω τρία υπέροχα κορίτσια. Τα δύο είναι μαζί μου στη Γερμανία και το άλλο στην Ελλάδα καθώς σπουδάζει νοσηλευτική».

Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας σου;

«Οι γιατροί στη Γερμανία ότι έχεις στο λένε κατευθείαν. Δεν σου κρύβουν κάτι. Αν έχεις κάτι θα στο πουν. Πάντως, είναι αισιόδοξοι με μένα! Βέβαια, δεν είναι και Θεοί. Το καλύτερο φάρμακο είναι η ψυχολογία στη ζωή σου. Το στρες και το άγχος έχουν ιδιαίτερη σημασία και παίζουν ρόλο».

Φοβάσαι για τη ζωή σου;

«Πολύ. Κάθε μέρα το σκέφτομαι. Με αυτό κοιμάμαι και με αυτό ξυπνάω».

Χαμογελάς;

«Προσπαθώ. Τώρα είμαι καλύτερα. Με είχε επηρεάσει πάρα πολύ το οικονομικό κομμάτι».

Σε έχει πάρει κανείς τηλέφωνο από πρώην συμπαίκτες σου ή από ανθρώπους του ποδοσφαίρου;

«Στην αρχή σχεδόν κανείς. Τώρα που έγινε γνωστό ένιωσα την αγάπη του κόσμου και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα στη ζωή. Η αγάπη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός από ανθρώπους, επώνυμους και ανώνυμους. Είμαι τυχερός άνθρωπος που δέχομαι τόσο αγάπη.

Οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται με το παραμικρό, έχουν ψυχή! Όλους τους αγγίζουν τέτοιες καταστάσεις. Ο άνθρωπος δείχνει τι πραγματικά έχει μέσα του. Τι σεβασμό και αγάπη έχει για τον συνάνθρωπο. Το έχουμε οι Έλληνες αυτό. Μακάρι να βγάζαμε την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό κάθε μέρα. Η αγάπη που παίρνεις  είναι το καλύτερο αγαθό. Δεν μπορείς να μην νιώθεις χαρούμενος». 

Για τη μη τήρηση της υπόσχεσης της αθλητικής ηγεσίας για την απώλεια των χρημάτων σου από την υπαγωγή της ΠΑΕ Άρης στο άρθρο 44, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση; Είχες μιλήσει με άνθρωπο του Κοντονή, τι σου είπε; Εχει έρθει ξανά σε επικοινωνία μαζί σου;

«Πέρασαν 11 χρόνια. Για τους πολιτικούς τι να πω; Κάθε μέρα που ζούμε και υπάρχουμε καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Μακάρι να αλλάξουν και να γίνουν πιο συναισθηματικοί.  Είμαι πολύ στεναχωρημένος με τους πολιτικούς. Δεν φταίμε όλοι, όπως λένε! Θεωρώ πως από αυτούς ξεκινούν όλα. Και στη Γερμανία υπάρχει παρανομία, αλλά οι νόμοι εφαρμόζονται στο ακέραιο. Υπάρχουν και καλοί με ευαισθησία άνθρωποι που γίνονται πολιτικοί, αλλά όταν μπουν στο χώρο χαλάνε και αυτοί. Αυτό είναι το συμπέρασμα μου τόσα χρόνια.
Μίλησε ο εκπρόσωπος του Σταύρου Κοντονή μαζί μου και μου είπαν ότι θα προσπαθήσουν για να πάρω τα λεφτά μου. Τον παρακάλεσα να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα λόγω της κατάστασης μου. Εχω κάνει αγωγή στο κράτος και επειδή εκκρεμεί μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλοι οι νόμοι εφαρμόζονται και όλοι δεν εφαρμόζονται. Αν πεθάνουμε τότε θα βγει η απόφαση. Όταν ο άλλος είναι εν ζωή πρέπει να τους δίνεις χαρά, αγάπη και τον εκτιμάς. Δεν υπάρχει ευαισθησία, κοιτούν μόνο τη δική τους κατάσταση και προβολή. Ελάχιστοι είναι οι καλοί πολιτικοί και όταν πάνε να κάνουν κάτι καλό, τους σταματάνε οι άλλοι. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη».

Τα χρήματα για τις θεραπείες είναι πολλά;

«Μόνο εγώ και η οικογένεια μου το ξέρουμε. Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό, για να μην στεναχωρηθώ. Είχα φτάσει σε μια κατάσταση απελπιστική. Προσπαθούσα να κρύψω την αρρώστια  όσο μπορώ, αλλά δεν γινόταν άλλο».

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

«Τι να σκεφτώ; Προσπαθώ να ζω την κάθε στιγμή. Να είμαι όσο πιο ευτυχισμένος με την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που αγαπώ. Προσεύχονται και προσεύχομαι…»

Πιστεύεις στο Θεό;

«Πάρα πολύ. Και εγώ και η οικογένεια μου πιστεύουμε. Ο Θεός μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία»!

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλεις;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν χρειάζονται κακίες και ζήλιες. Η ζωή είναι τόσο μικρή που κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Μπορεί να σου αλλάξει η ζωή σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Δεν ξέρεις αύριο και μεθαύριο τι ξημερώνει σε κανέναν… Ας ευχαριστηθείς την δουλειά σου όποια και αν είναι αυτή, την οικογένειας σου, αλλά και την στεναχώρια σου. Αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμός. Όλοι κάνουμε όνειρα, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι δύσκολα».

Στην Ελλάδα θα γυρνούσες (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν επιστρέψει στην Ελλάδα); 

«Θα γυρνούσα μόνο αν ήμουν καλά και μόνο αν μπορούσα να βάλω ένα λιθαράκι στο ποδόσφαιρο. Μακάρι να βρισκόταν κάποιος να έρθει και να μου δώσει ένα πόστο σε μια ομάδα, αρκεί βέβαια να έπαιρνα την έγκριση των γιατρών. Είναι όνειρο ζωής. Γεννήθηκα για το  ποδόσφαιρο και με αυτό θέλω να πεθάνω. Μακάρι να έρθει κάποιος και να μου πει: Νικόλα σε θέλω εδώ. Εζησα 25 χρόνια στο ποδόσφαιρο, κάτι θα ξέρω και εγώ».

Με την τρομοκρατία στη Γερμανία τι γίνεται;

«Έχει τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο στη χώρα. Τώρα γίνονται και οι προετοιμασίες για Χριστούγεννα και ο κόσμος προσπαθεί να το ξεχάσει. Αλλά δεν γίνεται. Σκοτώουν λες και δεν ξέρω και εγώ τι να πω. Είναι αμαρτία από το Θεό. Υπάρχει φόβος για να βγεις έξω και όλα αυτά που γίνονται σε επηρεάζουν».

Παρακολουθείς ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Προσπαθώ.  Δεν παρακολουθούσα επειδή ήμουν πληγωμένος και πικραμένος. Πλέον, θα προσπαθήσω να δω κάποιες ομάδες που συμπαθώ και μου αρέσουν».

Για φινάλε πες ότι θες…

«Το κερασάκι στην τούρτα που λέμε. Ολοι οι άνθρωποι έχουν έναν φύλακα άγγελο στη ζωή. Ολοι αυτοί που είναι δίπλα μου έγιναν και οι δικοί μου. Εχω χιλιάδες φύλακες αγγέλους πάνω από το κεφάλι μου! Γυναίκες, παιδιά, ανώνυμους, επώνυμους»!

Προτεινόμενα Άρθρα