Κορυφαία στα έσοδα η Βασίλισσα

από AllAboutARIS

Στα 6,6 δισ. τα έσοδα του Τοπ 20

Για 11η συνεχόμενη χρονιά η «βασίλισσα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης, είναι η ομάδα με τα περισσότερα έσοδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte. Η Μπαρτσελόνα ανέβηκε 2η, παίρνοντας τη θέση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία όμως αναμένεται πολύ σύντομα να βρεθεί στην παγκόσμια κορυφή. Τον απίστευτο τζίρο των 6,6 δισ. ευρώ παρήγαγαν οι πρώτες 20 ομάδες.
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή όλοι όσοι ασχολούνται με την ποδοσφαιρική βιομηχανία αναμένουν την ετήσια έκθεση της Deloitte, του μεγάλου οικονομικού οίκου υπηρεσιών και αναλύσεων, για τα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στην οποία κυριαρχεί η κατάταξη των συλλόγων ανάλογα με τα έσοδά τους. Πριν λίγες ώρες η Deloitte εξέδωσε τη φετινή έκδοση, η οποία βασίζεται στα δεδομένα της τελευταίας ολοκληρωμένης σεζόν, δηλαδή της αγωνιστικής περιόδου 2014-15.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως ο «βασιλιάς των σπορ» συνεχίζει να παράγει χρυσάφι,τουλάχιστον για τις κορυφαίες ομάδες και αυτές που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ,το πρωτάθλημα «χρυσορυχείο». Τα συνολικά χρήματα που κέρδισαν τα 20 πρώτα κλαμπ της λίστας έφτασαν τα 6,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με τη σεζόν 2013-14, ενώ για πρώτη φορά και οι τρείς πρώτες ομάδες της λίστας είχαν τζίρους μεγαλύτερους από 500 εκατ. ευρώ. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με τα συνολικά έσοδα, σε επίπεδο Ευρώπης, να φτάνουν την περίοδο 2016-17 τα 27 δισ.

Όπως προείπαμε, η Ρεάλ συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή, αυτή τη φορά με χρηματικές απολαβές ύψους 577 εκατ. ευρώ. Τόσο τα εμπορικά έσοδα όσο και οι εισπράξεις από τα ματς στο Μπερναμπέου (εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων) παρουσίασαν άνοδο, ενώ αν το κλαμπ προχωρήσει στην ανακατασκευή του γηπέδου είναι σίγουρο πως θα η ανάπτυξή του θα συνεχίσει αμείωτη.

Από τη στιγμή που κατέκτησε ότι τίτλο υπήρχε δε θα μπορούσε να μη δει μεγάλη αύξηση στον τζίρο της. Μιλάμε φυσικά για τη Μπαρτσελόνα που με 560,8 εκατ. ευρώανήλθε δύο θέσεις για να βρεθεί στο κατόπι της αιώνιας αντιπάλου.

Στην 3η θέση έπεσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είδε τα έσοδά της να μένουν σταθερά (την ώρα που τα άλλα κλαμπ κέρδισαν περισσότερα) στα 519,5 εκατ. Πάντως, με τους «Κόκκινους Διάβολους» να επιστρέφουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και κυρίως να υπογράφουν ένα απίστευτο deal αξίας 100 εκατ. ευρώ το χρόνο με την Adidas, δεν αποκλείεται στην επόμενη έκθεση της Deloitte η Γιουνάιτεντ να φιγουράρει στην κορυφή.

Μιλώντας για το αγγλικό κλαμπ, δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ειδική μνεία στην Πρέμιερ Λιγκ, ως πρωτάθλημα. Ο αριθμός ρεκόρ των εννέα αγγλικών ομάδωνκαταλαμβάνουν θέση στο Τοπ 20, ενώ στην κλίμακα των 30 πρώτων ομάδων ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται στις 17. Καταλαβαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε καν σύγκριση με τα άλλα πρωταθλήματα, με την άνοδο στην Πρέμιερ να προσφέρει μεγαλύτερα έσοδα και από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάποια άλλα στοιχεία που οι αναλυτές τονίζουν, είναι το γεγονός πως μόνο ΠΑΕ από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν στην πρώτη 20άδα (η τουρική Γαλατασαράι έπεσε στην 21η θέση), η συνεχής άνοδος της Παρί Σεν Ζερμέν που πλέον ανέβηκε 4η και παίζει σε εντελώς άλλο γήπεδο από τα άλλα γαλλικά κλαμπ και η πτώση της Μπάγερν στην 5η θέση (πρώτη φορά σε 12 χρόνια χάνει θέση), αφού ενώ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του γερμανικού ποδοσφαίρου δυσκολεύεται να υπερκεράσει τους άλλους μεγάλους της Ευρώπης.

Θα παρατηρήσατε πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε μιλήσει για καμία ιταλική ομάδα, αφού το ποδόσφαιρο της γείτονος χώρας συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση. Η Γιουβέντουςκατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη 10άδα, ωστόσο οι ομάδες του Μιλάνου έχασαν από δύο θέσεις. Τουλάχιστον η Ρόμα κατάφερε να μπει στη λίστα, δείχνοντας πως οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες κάνουν καλοί δουλειά.

Προτεινόμενα Άρθρα